Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Το ISO του Σάντος στον Μήτρογλου!!

Ο Βασίλης Σαμπράκος εξηγεί πόσο φυσιολογική και πιθανή μοιάζει πλέον η μεταγραφή του 25χρονου killer σε μια Ντόρτμουντ, μετά και από τις συστάσεις του Πορτογάλου προπονητή.
Μου εξηγούσε στο γραφείο ο Μιχάλης Τσόχος πόσο πιθανό φτάνει να είναι πλέον να δούμε τον Κώστα Μήτρογλου τον ερχόμενο Ιανουάριο στο Ντόρτμουντ, όχι για μια φιλική επίσκεψη σε έναν φίλο από όσους απέκτησε στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Γερμανία, αλλά για την άφιξη και ενσωμάτωσή του στο δυναμικό της φιναλίστ του Champions League. Και μας φαινόταν τόσο φυσιολογικό να συμβεί, στη συζήτησή μας, όσο φυσικό είναι να έχει μπει στο μάτι των headhunters του ποδοσφαίρου αυτού του επιπέδου ένας 25χρονος διεθνής επιθετικός των 3 γκολ ανά ματς αυτή την εποχή.
Προσέξτε, δεν εξετάζαμε στην κουβέντα αν το ίδιο το παιδί έχει την φιλοδοξία και τον στόχο να παίξει το ποδόσφαιρο αυτού του επιπέδου, δηλαδή αν θέλει να μεταναστεύσει για να παίξει αυτή τη μπάλα. Συζητήσαμε, συζητάμε μόνο σχετικά με το πόσο ρεαλιστική μπορεί να είναι σήμερα η εκτίμηση ότι ο Μήτρογλου είναι “ικανός” για το ποδόσφαιρο αυτού του επιπέδου.
Μέχρι πρότινος δεν ήταν. Οχι επειδή έκανε λιγότερα χατ τρικ, πετύχαινε λιγότερα ή λιγότερο σημαντικά γκολ. Ηταν κυρίως η απουσία του από το βασικό σχήμα της Εθνικής ομάδας μαζί με την εξήγησή της, ήταν κυρίως το προφίλ που διαμόρφωνε κατά την έρευνά του για τον Μήτρογλου κάθε ερευνητής που αναλάμβανε αυτή την αποστολή για λογαριασμό ενός ευρωπαϊκού συλλόγου.
Αυτή η αλλαγή του Μήτρογλου φωταγωγείται από τα γκολ που επιτυγχάνει. Διότι τώρα που ξαναβγαίνει στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό αφρό με τις επιδόσεις του και οι ερευνητές κάνουν refresh για να δουν αν αυτές οι επιδόσεις κρύβουν ωρίμανση, μαθαίνουν ακριβώς αυτό: ότι ο Φερνάντο Σάντος φτάνει να δηλώνει δημοσίως ότι έχει εκπλαγεί από την αλλαγή και την ωρίμανσή του, ως ποδοσφαιριστή και ανθρώπου. Αυτή η “εγώ άλλον Μήτρογλου πρωτοείδα στην Εθνική και άλλον Μήτρογλου βλέπω τώρα. Δεν έχει αλλάξει μόνο ως παίκτης. Αυτός έχει αλλάξει πάνω απ’ όλα ως χαρακτήρας, έχει ωριμάσει δηλαδή και αυτό αποτυπώνεται πια και μέσα στην αγωνιστική του συμπεριφορά” δήλωση είναι το καλύτερο iso που θα μπορούσε να πάρει ο επιθετικός του Ολυμπιακού για να πείσει την προηγμένη Ευρώπη ότι αξίζει να ασχοληθεί μαζί του. Διότι η Ευρώπη ξέρει τον Σάντος, τον αναγνωρίζει, τον λαμβάνει υπόψη, τον παίρνει στα σοβαρά, και κάπως έτσι το δημόσιο σχόλιό του είναι ένα αδιαμφισβήτητο τεκμήριο ωρίμανσης και βελτίωσης του Μήτρογλου.
Οχι, κανείς δεν θα πει και δεν θα πείσει ότι ξαφνικά ο Μήτρογλου πήρε πανεπιστημιακό πτυχίο. Δεν ήταν όμως, δεν είναι και δεν θα γίνει ποτέ αυτό το ζητούμενο, το προαπαιτούμενο για μια μεγάλη ευρωπαϊκή ευκαιρία. Οι σύλλογοι δεν γυρεύουν απόφοιτους πανεπιστημίου, ούτε τους αριστούχους των iq tests. Για ποδοσφαιριστές ψάχνουν. Για ικανότατους ποδοσφαιριστές, οι οποίοι να είναι συμβατοί με το ποδόσφαιρο αυτής της ταχύτητας: να πειθαρχούν στις οδηγίες, και να αντιλαμβάνονται τις τακτικές. Ο Μήτρογλου πλέον πληροί και με το παραπάνω τα περισσότερα κριτήρια, και παίρνει πάνω από τη βάση σε όλα τα “υποχρεωτικά” μαθήματα που συμπληρώνουν το βιογραφικό ενός ποδοσφαιριστή κατάλληλου για το υψηλότερο επίπεδο.
Ναι, για αυτόν τον Μήτρογλου που παρακολουθούμε στη διάρκεια των τελευταίων περίπου δύο ετών, τα 8 εκατομμύρια ευρώ είναι μια πολύ καλή τιμή. Μάλιστα για τσέπες και απαιτήσεις σαν της Ντόρτμουντ, είναι τιμή ευκαιρίας.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: