Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

«Να το σκέφτονται… δυο φορές πριν ποστάρουν κάτι»

Στους κινδύνους για τους χρήστες των social media -τους οποίους εξήγησε προ ημερών στις ακαδημίες του ΠΑΟΚ- αναφέρθηκε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 η ψυχολόγος του συλλόγου, Ειρήνη Ρέρα.

«Να το σκέφτονται… δυο φορές πριν ποστάρουν κάτι»
Την περασμένη Δευτέρα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ προχώρησε σε μια καινοτόμο -όσο και ιδιαίτερα χρήσιμη- πρωτοβουλία. Διοργάνωσε ένα σεμινάριο για τα παιδιά των ακαδημιών του, σχετικά με τη χρήση των social media.

Με αφορμή αυτή την κίνηση, λοιπόν, η βασική ομιλήτρια (και ψυχολόγος στον «δικέφαλο του Βορρά») Ειρήνη Ρέρα αναφέρθηκε στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 στους κινδύνους που καραδοκούν στο διαδίκτυο.

Στάθηκε, έτσι, στην πλήρη αποποίηση των προσωπικών μας στοιχείων κι αφού εξήγησε ότι υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης κάθε ανάρτησης μας, ακόμα και μετά από πολλά χρόνια, τόνισε ότι καλό θα ήταν να κάνουμε και μια… δεύτερη σκέψη πριν την πραγματοποιήσουμε.


Αναλυτικά όσα είπε η κ. Ρέρα

Για τη διείσδυση του ίντερνετ στον αθλητισμό: «Οι μικροί αθλητές, αλλά και οι γονείς τους, δεν γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν από τη χρήση των social media, ούτε πως οτιδήποτε ποστάρουμε στο ίντερνετ μένει για πάντα εκεί. Οι χρήστες του ίντερνετ συνεχώς αυξάνονται παγκοσμίως.

Όσο για τα social media, παίρνουν μεγάλες διαστάσεις και στους αθλητές, που δεν χάνουν την ευκαιρία να ποστάρουν στοιχεία και επιδόσεις τους. Όλα αυτά απασχολούν τις αθλητικές επιτροπές ανά τον κόσμο. Η ιταλική, μάλιστα, το απαγόρευσε κάποια στιγμή».


Για το πώς μπορεί να ελεγχθούν τυχόν παρενέργειες: «Για να μη δαιμονοποιήσουμε ένα τέτοιο χρήσιμο εργαλείο όπως το ίντερνετ, αυτό που λέμε καταρχάς είναι ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να κάνουμε και μια δεύτερη σκέψη και να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή σε οτιδήποτε ανεβάζουμε.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι δε δέκα χρόνια από τώρα κάποιος που μπορεί να θέλει να σε προσλάβει στη δουλειά του, έχει πρόσβαση σε στοιχεία και μπορεί να διαμορφώσει άποψη για τον χαρακτήρα σου»
.

Για το αν οι αθλητές συνειδητοποιούν τους κινδύνους: «Γενικά οι έφηβοι δεν είναι υποψιασμένοι για τους κινδύνους στην πραγματική ζωή -πόσω μάλλον στην εικονική πραγματικότητα, όπου και πολλαπλασιάζονται. Ακόμα και οι ενήλικοι όμως κάνουμε άκυρες ενέργειες.

Δεν συνειδητοποιούμε ότι η δημοσιοποίηση, για παράδειγμα, μιας φωτογραφίας μπορεί να γίνει αντικείμενο χρήσης, αλλά κι ότι αποποιούμαστε πλήρως των πνευματικών μας δικαιωμάτων. Δεν υπήρχε περίπτωση, δε, πριν δέκα χρόνια να φανταστούμε ομαδικές αυτοκτονίες, ανθρωποκτονίες, ακόμα και ληστείες που θα μπορούσαν να γίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: