Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

«Καλή σεζόν, με λιγότερα προβλήματα…»

Με την ευχή για ένα καλύτερο πρωτάθλημα χωρίς οικονομικά προβλήματα και βία να κυριαρχεί, πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη Τύπου προπονητών και ΕΣΑΚΕ για το νέο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ.

«Καλή σεζόν, με λιγότερα προβλήματα…»
Στην καθιερωμένη εκδήλωση της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, το παρών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας έδωσαν και οι δεκατέσσερις προπονητές των ομάδων του πρωταθλήματος που κάνει τζάμπολ αύριο (12/10). Άπαντες ευχήθηκαν να δούμε ένα ανταγωνιστικότερο πρωτάθλημα με λιγότερα προβλήματα, με τους προπονητές Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού να συμφωνούν στο ότι καμία ομάδα δε συμφέρει το πρόωρο ντέρμπι.

Τον λόγο πήρε στην αρχή της συνέντευξης ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Γιώργος Χαλβατζάκης, ο οποίος εκ μέρους του Δ.Σ. βράβευσε τον Ολυμπιακό για τη κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου. «Το μπάσκετ γυρνάει ξανά στο ενδιαφέρον του Έλληνα, στο πρόσωπο του Γιώργου Μπαρτζώκα βραβεύω τον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του Διηπειρωτικό», ήταν τα λόγια του. Στη συνέχεια ο κ. Χαλβατζάκης μίλησε ενόψει της νέας σεζόν: «Ήδη μέτρησα πάνω από 85 φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας, ενδιαφέρον πρωτόγνωρο πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Το φετινό, έχω την αίσθηση ότι θα είναι καλύτερο σε όλα τα επίπεδα. Είμαι σίγουρος ότι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός θα τα πάνε καλά στην Ευρώπη. Έχουμε ΠΑΟΚ και Πανιώνιο στο ΕuroCup. Όλες οι ομάδες πήραν πιστοποιητικά συμμετοχής, χωρίς κανένα πρόβλημα. Το νέο site E..Σ.Α.Κ.Ε. ήδη έχει ανέβει», τόνισε και συνέχισε:

«Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε υγεία. Θέλω να μιλήσω πιο πολύ για τη βία. Θέλω όλοι να βοηθήσουμε ώστε να εξαφανιστεί το φαινόμενο. Η Πολιτεία έχει τις δυνάμεις να παρέμβει. Οι Έλληνες προπονητές, δίνουν ένα άλλο τόνο στο Πρωτάθλημά. Βλέπουμε νέους παίκτες, που πιστεύω ότι θα συμμετέχουν στο μέλλον στις Εθνικές. Ο Ε.Σ.Α.Κ.Ε είναι ανοιχτός στις συζητήσεις. Είμαστε όλοι μία οικογένεια. Καλό πρωτάθλημα, καλή αρχή κι όχι βία στα γήπεδα».

Ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, μίλησε και για το θέμα του ντόπινγκ: «Δεν θα ήθελα να είμαι αυτός που θα μιλήσω εδώ για αυτό. Τα δείγματα ήταν καθαρά στους τελικούς, γεγονός που αποδεικνύει πως το πρωτάθλημα είναι καθαρό. Ο κανονισμός θα τηρηθεί και όταν κρίνει το διοικητικό συμβούλιο θα γίνουν, αρμοδιότητα έχει και το Ε.Σ.Κ.Α.Ν. Είμαι χαρούμενος που δεν βρέθηκε τίποτα στους τελικούς».

Στη συνέχεια μίλησαν με σειρά κατάταξης στο περυσινό πρωτάθλημα οι προπονητές των ομάδων:

Αργύρης Πεδουλάκης (Παναθηναϊκός):

«Θεωρούμε πως θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα ελληνικά στοιχεία που διακατέχουν τον Παναθηναϊκό αυτά τα χρόνια. Πολύ σημαντικό είναι να κρατήσουμε το ομαδικό στοιχείο. Αυτό που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά είναι το ομαδικό στοιχείο».

Γιώργος Μπαρτζώκας (Ολυμπιακός):

«Ο Ολυμπιακός φέτος θα προσπαθήσει να μείνει στην κορυφή, αυτό που στοχεύσαμε ήταν να ενισχυθούμε με νέους που έχουν πολύ ταλέντο που θα μπορούν να μας βοηθήσουν και στις τρεις διοργανώσεις».

inner

Θανάσης Γιαπλές (Ρέθυμνο):

«Το Ρέθυμνο με το ιδιαίτερο στυλ που έχει προσπαθεί να συνδυάζει το θέαμα με το αποτέλεσμα. Ελπίζω να τα πάμε καλά και φέτος και να τα πάμε καλά και βαθμολογικά και στο θέαμα».

Σούλης Μαρκόπουλος (ΠΑΟΚ):

«Εύχομαι υγεία και τύχη σε όλους. Είναι ένα πρόβλημα η απουσία του Παπαδόπουλου. Στοίχημα για εμάς είναι να βγάλουμε νέους παίκτες και πιστεύουμε πως έχουν το ταλέντο για να αποτελέσουν μέλη της ομάδας για τα επόμενα χρόνια».

Βαγγέλης Αγγέλου (Άρης):

«Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για την πορεία του. Για τον Άρη μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα, θα δούμε μέσα στη χρονιά που θα μας πάει, ελπίζω να τα καταφέρουμε και να συνδυάσει το μαθαίνω και το ωριμάζω».

Γιώργος Καλαφατάκης (Ίκαρος Χαλκίδας):

«Πιστεύω ότι η φετινή ομάδα δεν έχει καμία σχέση με την περσινή. Ο Ίκαρος είναι νεοφώτιστη ομάδα. Τα παιδιά καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια, έτσι κι αλλιώς είναι νέα με όραμα. Έχουμε 8 ομάδες εκτός Αθηνών και αυτό το εγχείρημα είναι σημαντικό. Εύχομαι να ευχαριστηθούμε το μπάσκετ».

Nίκος Βετούλας (Απόλλων Πατρών):

«Είναι μία σημαντική χρονιά για εμάς, έχουμε μία τελείως διαφορετική ομάδα από την περσινή. Στην πράξη θα δούμε αν το σχεδιασμός ήταν σωστός κι αν θα μας βγει»

Βασίλης Φραγκιάς (Κολοσσός Ρόδου):

«Τα παιδιά τα από το κολέγιο τα έφερα, γιατί πιτσιρικάς είχα το όνειρο να παίξω στο κολέγιο. Έχουμε μια νεανική ομάδα, με 3-4 με εμπειρία από Α1 και θέλουμε να δώσουμε κίνητρο και να είμαστε αποτελεσματικοί στο τέλος. Θεωρώ πως μέρα με τη μέρα θα βελτιωνόμαστε και πως στο τέλος της σεζόν θα έχουμε καταφέρει τους στόχους μας, ώστε σιγά-σιγά ο Κολοσσός να κοιτάξει λίγο παραπάνω και να χτιστεί ένα κλειστό γήπεδο στην Ρόδο και ο Κολοσσός να παίξει στην Ευρώπη».

Νέναντ Μάρκοβιτς (ΚΑΟΔ):

«Είναι τιμή για εμένα να είμαι μόνο με Έλληνες προπονητές και να δουλεύω σε μία τόσο μεγάλη λίγκα. Έχουμε 8 νέους παίκτες στην ομάδα, έχουμε ξένους που δεν έχουν αγωνιστεί ποτέ στην Α1. πιστεύω πως θα είμαστε ανταγωνιστικοί, είναι αυτό που θέλω να δω από την ομάδα μου έπειτα από την περασμένη χρονιά».

Γιώργος Σκαραφίγκας (Πανελευσινιακός):

«Θέλω να ευχηθώ σε παίκτες και προπονητές να έχουν υγεία. Θεωρώ πως το πλεονέκτημα που είχαμε πέρσι ήταν ο ενθουσιασμός και η άγνοια κινδύνου. Φέτος έχουμε το πλεονέκτημα ότι παίζουμε από την αρχή στην έδρα μας».

Δημήτρης Λιόγας (Ηλυσιακός):

«Η παραμονή ήταν θρίλερ, που δεν ήταν εύκολο να το ξεπεράσουμε. Πιστεύω φέτος είμαστε καλά προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε. Βδομάδα με τη βδομάδα πιστεύω πως θα καταφέρουμε να είμαστε καλύτεροι για να φτάσουμε στον στόχο της παραμονής».

Κώστας Φλεβαράκης (Τρίκαλα):

«Έχω δουλέψει στο παρελθόν σε Ελλάδα κι εξωτερικό, αλλά είναι η πρώτη φορά που δουλεύω σε μία επαρχιακή ομάδα και η αποστολή θα είναι δύσκολη. Είναι ένα νέο ξεκίνημα για την ομάδα και το μπάσκετ. Πιστεύουμε πως με σκληρή δουλειά και μέρα τη μέρα θα εκπληρώσουμε τους στόχους μας».

Ηλίας Παπαθεοδώρου (Νέα Κηφισιά):

«Για να φτάσουμε εδώ όλα αυτά τα χρόνια κάναμε Πρωταθλητισμό. Θα πρέπει να δουλεύουμε σκληρά κάθε μέρα στο γήπεδο. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ομάδες θα στηριχθούμε σε Έλληνες έμπειρους παίκτες. Έχουμε κάνει ένα μίγμα με ξένους που έρχονται από κολλέγια και στόχος είναι η παραμονή».

inner

Μετά από τις αρχικές τους τοποθετήσεις, οι παρευρισκόμενοι στο πάνελ, απάντησαν σε ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου. Όπως ήταν φυσικό, Γιώργος Μπαρτζώκας και Αργύρης Πεδουλάκης, ερωτήθηκαν για το προσεχές ντέρμπι της πρεμιέρας, Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο άδειο λόγω τιμωρίας ΣΕΦ:

Γιώργος Μπαρτζώκας: «Κανείς δεν ήθελε να γίνει κάτι τέτοιο τόσο νωρίς, αλλά έτσι είναι το πρόγραμμα . Όλοι παίζουμε με όλους Έχουμε το -2 των βαθμών και το κεκλεισμένων των θυρών. Όλοι λένε πως ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί. Ενισχύθηκε πάρα πολύ. Είναι το φαβορί. Εμείς αυτό που κάναμε είναι να αναλύσουμε την περσινή χρονιά, που στους τελικούς μείναμε χωρίς δύο βασικούς παίκτες. «Βαθύναμε» το ρόστερ. Με τον Παναθηναϊκό θα ασχοληθούμε από σήμερα».

Αργύρης Πεδουλάκης: «Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλαμε αυτή την εποχή αυτό το παιχνίδι. Αρχίζει και η Ευρωλίγκα, που κακά τα ψέματα είναι ο βασικός μας στόχος. Οι δύο ομάδες δεν είναι στο επιθυμητό επίπεδο, δεν πιστεύω σε φαβορί. Ο Ολυμπιακός έχασε δύο βασικά στελέχη, επέστρεψε ο Μάντζαρης. Έχουμε μία χρονιά μπροστά μας, δεν ξέρεις τι θα σε βρει σε θέματα υγείας και διαχείρισης. Έχουμε νέα παιδιά που πρέπει να μάθουν πρωταθλητισμό. Θεωρώ ότι τον Μάιο-Ιούνιο θα είμαστε διαφορετικές ομάδες».

inner

Οι προπονητές των «αιωνίων» αντιπάλων, τοποθετήθηκαν και για το θέμα της βίας στα γήπεδα. «Αρνούμαι να απαντήσω, υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με αυτό το θέμα. Δεν είναι οι προπονητές που θα μιλήσουν για αυτό», ήταν τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα, «τα έχουμε ξανακούσει. Έχουμε ακούσει παίκτες και προπονητές να λένε πως θα φύγουν. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο, γιατί μας λέτε να πάρουμε τον νόμο στα χέρια μας. Αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι οι προπονητές είναι να τα αγωνιστικά τμήματα να μην πυροδοτούν την βία. Είμαι στην Α1 από το 1983 και τα πράγματα ήταν χειρότερα. Και οι οπαδικές εφημερίδες θα πρέπει να συμβάλλουν», ήταν το σχόλιο του Αργύρη Πεδουλάκη.

Από την πλευρά τους, οι Βαγγέλης Αγγέλου και Βασίλης Φραγκιάς, αναφέρθηκαν στην διαφορά δυναμικότητας Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού με τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος: Ο προπονητής του Άρη ανέφερε τα εξής: «Η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, οι οποίοι είναι πυρηνικά υποβρύχια, έβαλαν νέα παιδιά στο ρόστερ τους. Είναι σημαντικό και την Εθνική ομάδα, η οποία είναι η ναυαρχίδα. Ελπίζω όλες οι ομάδες να είναι δυνατές και υγιείς». Όσον αφορά τον Βασίλη Φραγκιά, υπογράμμισε: «Είναι πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων. Υπάρχουν δύο και δώδεκα ομάδες. Από εκεί και πέρα αυτές που είναι πιο συνεπείς θα ξεχωρίσουν». Με τα λεγόμενά των δύο προαναφερθέντων, συμφώνησαν και οι Νίκος Βετούλας, Δημήτρης Λιόγας και Κώστας Φλεβαράκης.

Η συνέντευξη Τύπου, ολοκληρώθηκε με μία πρόταση-παράκληση του προπονητή του ΠΑΟΚ, Σούλη Μαρκόπουλου. «Πρέπει το ελληνικό μπάσκετ να υποστηριχθεί από τα ΜΜΕ περισσότερο. Να δείξουμε τα θετικά στοιχεία. Να έρθει ο κόσμος στο γήπεδο. Να δει πως κάτι καλό γίνεται. Να προβάλουμε τα θετικά σημεία. Γιατί να έρθει κάποιος όταν ακούει πως η ομάδα έχει πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: