Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Αγόρασαν τα «καταραμένα» δοκάρια!!

Για χρόνια οι φίλοι της Σεντ Ετιέν μιλούσαν για τον χαμένο τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1976 και τα δοκάρια που τους στέρησαν τον τίτλο. Τώρα θα μπορούν να τα… καταραστούν από κοντά.

Αγόρασαν τα «καταραμένα» δοκάρια!
Εκείνη τη βραδιά της 12ης Μαΐου 1976 η Σεντ Ετιέν έφτασε μια ανάσα από το γίνει πρωταθλήτρια Ευρώπης και να αποτρέψει τον τρίτο σερί τίτλο της Μπάγερν. Τελικά, ηττήθηκε σε σκορ 1-0, έχοντας δει κατά τη διάρκεια του ματς τα δοκάρια του «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης να σταματούν το δρόμο της μπάλας προς τα δίχτυα κι εκείνον της γαλλικής ομάδας προς τη δόξα.

Για τους «πράσινους» για όλα ή σχεδόν όλα έφταιγαν τα «poteaux carres», δηλαδή τα τετράγωνα δοκάρια που χρησιμοποιούνταν ακόμη τότε και αργότερα υποχρεωτικά αντικαταστάθηκαν από τα γνωστά σε όλους στρογγυλά δοκάρια.

Τα συγκεκριμένα από τη στιγμή που βγήκαν στη σύνταξη, βρίσκονταν στο μουσείο ποδοσφαίρου στη Γλασκώβη, όμως η διοίκηση της Σεντ Ετιέν έφτασε σε συμφωνία με τους υπευθύνους και τα αγόρασε έναντι 20.000 ευρώ προκειμένου να κοσμούν το δικό της μουσείο το οποίο εγκαινιάζεται στις 21 Δεκεμβρίου.

«Εργαζόμαστε για το μουσείο εδώ και μια δεκαετία. Τα τετράγωνα δοκάρια αποτέλεσαν ένα σύμβολο του τελικού του 1976 που δημιούργησε μια σχέση ανάμεσα στον γαλλικό λαό και την Σεν Ετιέν», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος του συλλόγου, Ρολάν Ρομεβέρ.

Στους Γάλλους και την άποψη πως τα καταραμένα τετράγωνα δοκάρια τους στέρησαν το Κύπελλο, η απάντηση είχε έρθει παλιότερα από τον βετεράνο τηλεσχολιαστή Άρθουρ Μόντφορντ που είχε περιγράψει και εκείνον τον ιστορικό τελικό που βρήκε τους παίκτες της Σεντ Ετιέν δακρυσμένους και το κοινό να ξεσπά σε χειροκροτήματα αναγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια και την ατυχία τους.

«Αυτά τα δοκάρια είναι πανέμορφα. Το ξέρω πως είναι περίεργη η λέξη που χρησιμοποιώ, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Θα προτιμούσα να παραμείνουν εδώ, αλλά αφού τα θέλουν... Δεν υπάρχει τίποτα το περίεργο σε αυτά. Άλλωστε, με τα συγκεκριμένα έγινε ο μεγαλύτερος τελικός όλων των εποχών το 1960. Τότε, δεν εμπόδισαν Ρεάλ Μαδρίτης και Άιντραχτ να πετύχουν δέκα γκολ», δήλωσε, αναφερόμενος στο 7-3 υπέρ των «μερένχες».

Όπως και να 'χει, η Σεντ Ετιέν απέδειξε πως ένας σύλλογος γίνεται μεγάλος όχι μόνο μέσα από τίτλους και τις επιτυχίες του στα γήπεδα αλλά και λόγω της συμπεριφοράς του έξω από αυτά.

Αναγνωρίζοντας πως ένα κομμάτι της ιστορίας της Σεντ Ετιέν βρισκόταν στη μακρινή Γλασκώβη, αποφάσισε να το φέρει πιο κοντά στο κοινό της ώστε να δουν οι φίλοι της το μόνο (ίσως) πράγμα που στάθηκε εμπόδιο μεταξύ αυτής της ομάδας και της αιώνιας δόξας που προσδίδει ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών...



1976 (May 12) Bayern Munich (West Germany) 1... από sp1873

Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: