Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Κερδισμένοι παίκτες και ατζέντηδες, αλλά χαμένοι οι οπαδοί!!

Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος γράφει πως η πρόσφορα του βρετανικού «BT» για την αποκλειστικότητα στους αγώνες Champions League και Europa League αλλάζει τον χάρτη.

Κερδισμένοι παίκτες και ατζέντηδες, αλλά  χαμένοι οι οπαδοί!
Η αιφνιδιαστική ενέργεια του βρετανικού οργανισμού τηλεπικοινωνιών ΒΤ να προσφέρει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο λίρες στην ΟΥΕΦΑ για την αποκλειστικότητα του πακέτου των αγώνων Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ για την τριετία 2015-2018 έσκασε σαν βόμβα στα δρώμενα του νησιού. Ουσιαστικά μιλάμε για κίνηση ματ που αλλάζει τον χάρτη, σηματοδοτώντας την πρώτη ήττα του πιο ισχυρού τηλεοπτικού παίκτη στη σκακιέρα των δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη: του ομίλου SKY, ιδιοκτησίας του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοκ.

Αυτή η εξέλιξη πιθανώς έχει την ίδια σημειολογική αξία με εκείνη του 1992. Τότε που με μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως απελπισμένη, το αγγλικό κανάλι SKY μπήκε σφήνα ανάμεσα στα πανίσχυρα BBC και ITV προσφέροντας 302 εκατομμύρια λίρες για την κάλυψη της νεοσύστατης τότε Πρέμιερ Λιγκ. Το ποσό ήταν εξωπραγματικό για ένα συνδρομητικό κανάλι που μετά βίας είχε ένα εκατομμύριο συνδρομητές και η προσφορά του ξεπερνούσε κατά πολύ τα 262 εκατομμύρια που η ITV (κάτοχος τότε των δικαιωμάτων) είχε αναγκαστεί να βάλει στο τραπέζι. Εκείνη η νίκη του SKY άλλαξε οριστικά το στάτους κβο των ποδοσφαιρικών δικαιωμάτων στη Βρετανία, ανοίγοντας τον δρόμο και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, σχετικά με τον τρόπο και τις συνήθειες του καταναλωτή. Οποιος πια θα ήθελε να βλέπει ποδόσφαιρο, θα το πλήρωνε! Ο όμιλος SKY έφτασε σήμερα τα 12 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ έχει εξαγοράσει τους αντίστοιχους συνδρομητικούς οργανισμούς σε Ιταλία και Γερμανία, κατέχοντας περισσότερο από το 50% της συνολικής ευρωπαϊκής αγοράς!

Η ήττα αυτή του SKY αλλά και της επίγειας ITV που ήταν ο κάτοχος των δικαιωμάτων του Τσάμπιονς Λιγκ στη Βρετανία από το 1992, σηματοδοτεί μία νέα εποχή. Και αυτό γιατί ενώ πολλοί προσπάθησαν να αμφισβητήσουν την ηγεμονία της αρμάδας του Μέρντοκ, ο τζίρος της που ακουμπά τα 7,2 δισεκατομμύρια λίρες τον χρόνο την καθιστούσε πανίσχυρη! Ομως η BT δεν είναι ένας οποιοσδήποτε «άλλος» αντίπαλος. Μιλάμε για εταιρεία-κολοσσό με αστρονομικούς τζίρους που φτάνουν τα 18,5 δισεκατομμύρια λίρες. Η ΟΥΕΦΑ απορρίπτοντας την πρόταση του ITV και του BSKYB, ουσιαστικά εξασφάλισε ένα νέο σύμμαχο στο πρόσωπο της BT που υποσχέθηκε μεγαλύτερη κάλυψη στη δεύτερη διοργάνωση το Γιουρόπα Λιγκ. Αλλωστε αυτό το τρόπαιο θα έχει από το 2015 μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αφού ο νικητής θα παίρνει αυτόματα θέση στα πλέι οφ του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία με τα νέα τηλεοπτικά συμβόλαια που θα εξασφαλίσει για την καινούργια τριετία θα κάνει πιο εύκολα τα χατίρια των μεγάλων ομάδων, ευελπιστώντας στην πολλοστή αναβολή των σχεδίων τους για πιθανή απόσχιση και δημιουργία Σούπερ Λίγκας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, από τη σεζόν που θα ισχύσει η νέα τηλεοπτική συμφωνία, οι αγγλικοί σύλλογοι που θα μετάσχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ θα μοιράζονται ποσό 185 εκατομμυρίων λιρών ετησίως. Δηλαδή σχεδόν 20% μεγαλύτερο από αυτό που μοιράζονται τώρα!

Οσο για την εσωτερική αγορά, η BT είναι έτοιμη να αμφισβητήσει πλήρως την ηγεμονία του SKY, αποκτώντας και όλο το πακέτο της Πρέμιερ Λιγκ. Ηδη φέτος για πρώτη φορά πήρε μερίδιο από την πίτα με αρκετές ζωντανές μεταδόσεις, ωστόσο η μεγάλη κόντρα αναμένεται να συμβεί πριν την ανάθεση της επόμενης τηλεοπτικής τριετίας 2016-2019.

Εκείνοι φυσικά που βγαίνουν κερδισμένοι από μία τέτοια κόντρα είναι οι σύλλογοι. Θα λαμβάνουν ακόμη πιο μεγάλα ποσά και θα έχουν την ευκαιρία να αγοράσουν καλύτερους παίκτες! Αρα εκείνοι που τρίβουν τα χέρια τους είναι οι ατζέντηδες! Γιατί φυσικά οι ποδοσφαιριστές θα εισπράξουν το μεγαλύτερο κομμάτι της αύξησης της πίτας. Οσο για τους χαμένους, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους καταναλωτές-οπαδούς. Αυτοί που θα πληρώνουν πια ακριβότερα τις τηλεοπτικές συνδρομές και τα εισιτήρια στα γήπεδα! Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: