Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Μουρίνιο vs Οζίλ: Ο δάσκαλος κόντρα στον μαθητή…!!

Αρσεναλ και Τσέλσι κοντράρονται στην τιτανομαχία της Premier League και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τον Ζοσέ Μουρίνιο που βρίσκεται αντιμέτωπος με το ανίκητο δημιούργημά του, Μεσούτ Οζίλ.
Πρόκειται για μία από τις ιστορίες που μόνο το ποδόσφαιρο μπορεί να προσφέρει. Πριν 3.5 χρόνια, ο τότε 20χρονος Γερμανός εξτρέμ έκανε το «μπαμ» στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο μετά και τις εμφανίσεις του στο Mundial. Το συμβόλαιό του με την Βέρντερ έληγε σε έναν χρόνο, οπότε αποτέλεσε μεγάλο κελεπούρι για τα μεγάλα κλαμπ και τα ρεπορτάζ ανέφεραν καθημερινά κινήσεις και δηλώσεις ανθρώπων της Μπαρτσελόνα, που ήθελε να τον κάνει δικό της.
Το ίδιο διάστημα, λίγο μετά το ιστορικό τρεμπλ με την Ιντερ, ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε αναλάβει την Ρεάλ Μαδρίτης και όπως έδειξε η ιστορία δεν έχασε καιρό. Ανθρωποι των Μερένγκες βρέθηκαν στην Βρέμη και με αστραπιαίες κινήσεις έσκασαν 15 εκατ. ευρώ και έκλεισαν τον αριστεροπόδαρο άσο.
«Είναι λογικό» θα πει κανείς μία μεταγραφή στην Ρεάλ Μαδρίτης να αλλάζει την καριέρα ενός παίκτη, όμως με τον Οζίλ, αυτό συνέβη στο 100%. Οχι μόνο επειδή είχε την ποιότητα και την κλάση να ανεβάσει το επίπεδό του μέχρι να βρεθεί στο ταβάνι, αλλά κυρίως γιατί είχε την μεγάλη τύχη να βρει στο «Μπερναμπέου» τον Ζοσέ Μουρίνιο.
Ο Πορτογάλος προχώρησε άμεσα σε μία κίνηση, η οποία σχεδόν 4 χρόνια μετά, έχει προσφέρει στους ποδοσφαιρόφιλους του σήμερα τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τον κορυφαίο passer (τουλάχιστον) των τελευταίων 25 ετών. Από αριστερό εξτρέμ, τοποθέτησε τον τότε 21χρονο σε θέση playmaker και με συστηματική δουλειά εξέλιξε σε τέτοιο βαθμό το ταλέντο του, που μερικά χρόνια μετά, μπορούσε να μιλάμε για τον κορυφαίο δημιουργό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
Στην πρώτη χρονιά δούλεψε, τη δεύτερη έγινε και με τη βούλα «δεκάρι» βάζοντάς το στην πλάτη και την τρίτη έφτασε να έχει σε όλες τις διοργανώσεις 74 ασίστ με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης.
Σύμφωνα με εταιρίες στατιστικών, ο Μεσούτ Οζίλ είχε 81 πάσες που οδήγησαν σε γκολ πριν πάρει μεταγραφή στην Αρσεναλ και με τις 9 με τους Gunners (7 Premier League, 2 Champions League) έχει φτάσει τις 90 στην καριέρα του. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τον ακριβή αριθμό, υπολογίζεται ότι τα τελευταία 25 χρόνια πρώτος είναι ο Ράιαν Γκιγκς με κάτι λιγότερο από 130, οπότε ο διεθνής μέσος με τον ρυθμό που σερβίρει είναι θέμα χρόνου να τον ξεπεράσει.
Αυτόν τον Legend που ο ίδιος δημιούργησε, θα βρει στον δρόμο του ο Ζοσέ Μουρίνιο σε λίγες ώρες στη μάχη για την κορυφή της πιο ανταγωνιστικής και απαιτητικής Premier League. Τον παίκτη για τον οποίο ο Αρσέν Βενγκέρ -κόντρα στην πολιτική των τελευταίων ετών- δαπάνησε 50 εκατ. ευρώ για να τον πάρει στην Αρσεναλ.
«Είναι ένας παίκτης-φαινόμενο, ένας από αυτούς που συμπληρώνουν το παζλ στην ομάδα σου» είπε ο Special One. «Γνωρίζω τα δυνατά του σημεία, όχι τις αδυναμίες του. Νομίζω πως ξέρω τι να κάνω για να μην τον αφήσω να παίξει καλά και στα 90 λεπτά. Είναι αδύνατο να τον σταματήσεις εντελώς, είναι από τους παίκτες που θα έχουν πάντα 1-2 στιγμές στο ματς και θα σου δείξουν γιατί είναι τόσο καλοί».
Αρσεναλ και Τσέλσι κοντράρονται σε λίγες ώρες στο «Emirates». Τότε θα μάθουμε τι θα γίνει στην κόντρα του δασκάλου με τον μαθητή του...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: