Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Βρήκα όσα μου έλειπαν στον ΠΑΟΚ»

Συνέντευξη στο επίσημο περιοδικό της ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε ο Μπίρμπας Νάτχο. Ο Ισραηλινός άσσος  μίλησε για το πολύ σημαντικό παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ αλλά και για του λόγους που υπέγραψε στον ΠΑΟΚ.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο μέσος του Δικεφάλου:
Μπίμπρας αισθάνεσαι πίεση απ΄αυτό;
Όχι, δεν το είδα ποτέ έτσι. Το μεταφράζω ως αγάπη, ως εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Αισθάνομαι την αποδοχή τους από την πρώτη στιγμή. Αυτό είναι το ζητούμενο για έναν ποδοσφαιριστή και τους ευγνωμονώ καθημερινά για τον τρόπο που έχουν αποδεχτεί εμένα και την οικογένειά μου στη Θεσσαλονίκη.
 Τι τους απαντάς όταν σου ζητούν να μείνεις για πολύ καιρό στον ΠΑΟΚ;
Τους λέω ότι μόνο ο Θεός ξέρει το μέλλον μας! Φυσικά εγώ θα πάρω μια απόφαση, αλλά αυτή θα παρθεί στη σωστή στιγμή, αφού ζυγιστούν όλα τα ενδεχόμενα. Η ποδοσφαιρική καριέρα δεν είναι μεγάλη σε χρόνια. Προσεύχομαι να είμαι υγιής και να μπορώ να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο, όπως αυτή τη στιγμή. Τα υπόλοιπα, ειλικρινά, θα συζητηθούν όταν θα πρέπει, μετά το τέλος των υποχρεώσεών μας που είναι πολλές μέχρι το τέλος της σεζόν. Οι συμπαίκτες μου κι εγώ θέλουμε να ανταποδώσουμε αυτή την αγάπη που λαμβάνουμε από τον κόσμο και έχουμε τις ευκαιρίες να το κάνουμε, κατακτώντας το Κύπελλο και την πρώτη θέση στα πλέι οφ.
Τι έχει να αντιπαρατάξει ο ΠΑΟΚ απέναντι σε πολύ γνωστές ευρωπαϊκές ομάδες που σε διεκδικούν;
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Όσο αγωνίζομαι στον ΠΑΟΚ τα αυτιά μου είναι κλειστά και η αυτοσυγκέντρωσή μου είναι στο μάξιμουμ για την ομάδα μου. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν άλλοι άνθρωποι που με βοηθούν. Επίσης, θα σας αποκαλύψω κάτι. Όταν ήρθα στη Θεσσαλονίκη, δεν ήρθα απαραίτητα για να υπογράψω, αλλά για να δω την ομάδα, το κλίμα της, τους ανθρώπους. Την επόμενη μέρα το πρωί είχα αποφασίσει να υπογράψω! Είδα όλα αυτά που μου έλειψαν στη Ρωσία. Οικογενειακό κλίμα, πάθος για ποδόσφαιρο, κόσμο που ζει για την ομάδα… Είδα, επίσης, οργάνωση υψηλού επιπέδου, δυναμική, προδιαγραφές. Είδα μια καταπληκτική πόλη, εξαιρετικά φιλική σε μένα και την οικογένειά μου. Και τέλος είδα ένα πρωτάθλημα παρεξηγημένο μεν, αλλά με ικανοποιητικό επίπεδο ομάδων και ποδοσφαιριστών, που θεωρώ ότι έχει προοπτικές να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Όλα αυτά υπάρχουν και όταν θα κληθώ να πάρω μια απόφαση θα μπουν στη ζυγαριά.

Ας μην σε πιέζουμε κι εμείς περισσότερο για μια απάντηση τώρα. Όταν ο κόσμος θα διαβάζει τη συνέντευξη αυτή εσύ θα ετοιμάζεσαι για μια μεγάλη μάχη απέναντι στον Ολυμπιακό. Τι προαίσθημα έχεις;
Ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ καλή ομάδα, με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Το ίδιο όμως είμαστε και εμείς. Μπορεί να έχουμε διαφορά στο πρωτάθλημα, αυτό όμως συνέβη περισσότερο επειδή εμείς κάναμε λάθη σε παιχνίδια που δεν έπρεπε, χάσαμε την αυτοσυγκέντρωσή μας και αρκετούς βαθμούς σε ματς που δείξαμε ότι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε. Επιπλέον στην Τούμπα όσο είμαι εγώ δεν χάσαμε ματς, ενώ απ΄ότι έμαθα και πριν η ομάδα έκανε μόλις μια ισοπαλία. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα γίνει ένα πολύ αμφίρροπο παιχνίδι. Και οι δυο έχουμε τις πιθανότητές μας, όμως εγώ βλέπω μεγάλη δίψα στην ομάδα μας για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Αν καταφέρουμε αυτή την ανάγκη για διάκριση να τη βγάλουμε δημιουργικά στο γήπεδο και όχι με τη μορφή άγχους, πιστεύω ότι θα είμαστε εμείς που θα χαμογελάμε στο τέλος.
 Το αποτέλεσμα του πρώτου ματς είναι καλό;
Ποτέ μια ήττα δεν είναι καλή. Όταν παίζεις σε υψηλό επίπεδο, όταν είσαι ΠΑΟΚ δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος με μια ήττα. Αυτή είναι η μια ανάγνωση. Η άλλη έχει ως εξής: στο πρώτο ματς εμείς δεν μπήκαμε καλά, αυτό είναι γεγονός. Για 20 λεπτά ψάχναμε να βρούμε τα «πατήματά» μας και στο ίδιο διάστημα δώσαμε δώρο δυο γκολ στον Ολυμπιακό. Μετά συνήλθαμε, προσπαθήσαμε να κάνουμε το παιχνίδι μας και καταφέραμε να βάλουμε το γκολ που μας έβαζε ξανά στο ματς. Κι εκείνη τη στιγμή ο διαιτητής έπαθε μπλακ άουτ! Πήρε λάθος απόφαση, κι ενώ έπρεπε εμείς να βρεθούμε με παίκτη παραπάνω, ή στη χειρότερη με ίδιους παίκτες στο γήπεδο, βρεθήκαμε εμείς με 10 κι ο αντίπαλος με 11. Το ότι καταφέραμε και δεν δεχτήκαμε άλλο γκολ, πρέπει να μας πιστωθεί. Όμως εγώ πιστεύω ότι μπορούσαμε να έχουμε πάρει και καλύτερο αποτέλεσμα αν οι ομάδες έμεναν 11 με 11.
 Έχει παίξει τέτοια ματς στην καριέρα σου. Που πιστεύεις ότι θα κριθεί;
Είναι ένα ματς που και οι δυο ομάδες δεν μπορούν να πάρουν αλόγιστα ρίσκα. Και οι δυο πρέπει να προσέχουμε την άμυνά μας, ενώ εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κυνηγήσουμε το γκολ. Εχουμε παίξει με τον Ολυμπιακό ήδη τρεις φορές μέσα στη σεζόν, κανείς δεν μπορεί να εκπλήξει τον άλλον με κάποιο τρικ. Δεν πρέπει να αγχωθούμε, πρέπει να έχουμε μυαλό και υπομονή και το ίδιο θα κάνει και ο κόσμος μας. Η Τούμπα είναι για εμάς πλεονέκτημα, που ίσως αντισταθμίζει το μειονέκτημα από την ήττα στο πρώτο ματς.
Τώρα που το αναφέρεις, είσαι εκείνος που μετά τα ματς στην Τούμπα μένει περισσότερο στο γήπεδο ανταλλάσσοντας χειροκροτήματα με τον κόσμο…
Ίσως γιατί εμένα μου έχει λείψει περισσότερο να παίζω σε γήπεδο με τόσο πάθος, με τέτοια ατμόσφαιρα. Δεν έχω κανένα παράπονο από τη Ρουμπίν Καζάν και το ρώσικο πρωτάθλημα, όμως οι φίλαθλοι εκεί δεν είναι εκδηλωτικοί, δεν υπάρχουν καυτές έδρες, ένταση τέτοιου είδους στα παιχνίδια. Καλύπτω έτσι το χαμένο έδαφος (γέλια)!
 Αν σε γνωρίσει κάποιος εκτός γηπέδου όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι είσαι από τους τύπους που «θρέφεται» με τον καλώς εννοούμενο φανατισμό στις κερκίδες…
Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ ήρεμος εκτός γηπέδου. Όλο μου το χρόνο τον διαθέτω στην Τάλια –τη γυναίκα μου- και τον Άκραμ, το γιο μου. Πιστεύω ότι η ολοκλήρωση του ανθρώπου έρχεται μέσα από την οικογένεια και είμαι ευτυχισμένος που είναι συνέχεια κοντά μου. Από κει και πέρα, ασφαλώς και δεν είμαι άνθρωπος που χαίρεται με τη βία –λεκτική ή φυσική- στα γήπεδα ή ακραίες αντιδράσεις. Η ένταση, το πάθος, η χαρά, η λύπη, όλα τα συναισθήματα όμως που προκαλούνται από το ποδόσφαιρο είναι αυτά που κάνουν το επάγγελμά μας μοναδικό! Και στην Τούμπα χαίρεσαι το ποδόσφαιρο και τα συναισθήματά του στο μάξιμουμ!
 Είσαι επίσης ένας άνθρωπος που πιστεύει πολύ στον Θεό του. Ήταν δύσκολο να μεγαλώσεις ως μουσουλμάνος στο Ισραήλ;
Όπως έχω ξαναπεί όχι. Μεγάλωσα σε μια περιοχή που δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ πρόβλημα λόγω της θρησκείας μας. Ίσως μας κάνουν λίγο περισσότερο έλεγχο στο αεροδρόμιο, αλλά οκ… Η αλήθεια είναι ότι εμβάθυνα στην πίστη των προγόνων μου μόλις έχασα τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν πολύ πιστός άνθρωπος. Θεωρώ ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει σε όποια θρησκεία επιλέξει χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα και χωρίς φυσικά να δημιουργεί πρόβλημα στον διπλανό του. Η μουσουλμανική θρησκεία ίσως είναι παρεξηγημένη και γι΄αυτό φταίει η ημιμάθεια όσων δηλώνουν μουσουλμάνοι προάγοντας παράλληλα τη βία. Εκείνοι κάνουν κακό σε όλους τους υπόλοιπους μουσουλμάνους, επειδή δεν έχουν αντιληφθεί προφανώς ότι η θρησκεία μας πρεσβεύει το ακριβώς αντίθετο.
Η σεζόν ολοκληρώνεται σε περίπου ένα μήνα. Με τι θα ήσουν απόλυτα ικανοποιημένος;
Με το Κύπελλο και την πρώτη θέση στα πλέι οφ. Πιστεύω ότι η ομάδα αξίζει να τελειώσει έτσι τη σεζόν και να αποτελέσει αυτό μια βάση για ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες την επόμενη.
Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: