Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

«Έμπειρος ο Μάνταλος»

kasnaferis_xanthi_171110-610x350
Στον Arena FM 89,4 μίλησε σήμερα (16/04) ο πρώην διαιτητής ΦΙΦΑ και νυν τηλεκριτικός διαιτησίας, Γιώργος Κασναφέρης. Σχολίασε τον ορισμό των διαιτητών στον ημιτελικό ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού και τόνισε ότι ο Μάνταλος είναι ένας έμπειρος και πράος διαιτητής, που μπορεί να ανταποκριθεί στο παιχνίδι. Αναφέρθηκε και στον τελικό της Νέας Φιλαδέλφειας, τον πρώτο τελικό κυπέλλου που σφύριξε, τις κατηγορίες που δέχθηκε ότι ήταν υποχείριο του Ολυμπιακού, αλλά και την σημασία των δημόσιων σχέσεων στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία.
Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Γιώργος Κασναφέρης:
Για τους διαιτητές του αγώνα ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός:“Είναι τρεις έμπειροι και καλοί διαιτητές. Το να είσαι βοηθός είναι πιο δύσκολο από το να είσαι διαιτητής. Πρέπει να έχεις τρία μάτια, να είσαι αλλήθωρος και πολύ οξυδερκής. Παίζουν με την κόψη του ξυραφιού, εμείς οι τηλεκριτικοί ο κόσμος αλλά και οι παράγοντες φωνάζουν για την μια φάση οφσάιντ που είναι πολύ δύσκολη. Είναι πολύ γρήγορο το ποδόσφαιρο και πρέπει να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις από πολύ λεπτή θέση. Άρα θεωρώ πως και οι τρεις έχουν τα εχέγγυα, την εμπειρία και την ικανότητα και με την βοήθεια του Θεού και της τύχης θα βγάλουν το παιχνίδι. Όλοι οι διαιτητές έχουν καλές και κακές στιγμές και προσπαθούν να ισορροπήσουν και να ακροβατήσουν μέσα στην κατάσταση που υπάρχει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο και στην Ελληνική κοινωνία. Ο Μάνταλος χει βγάλει πάρα πολλά παιχνίδια με επιτυχία, είναι ένας ήρεμος, αθόρυβος διαιτητής, έχει εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από εμένα που είχα την ικανότητα να δώσω μπουνιά στο μαχαίρι είτε από το ταπεραμέντο μου είτε από χαρακτήρα είτε από χαβαλέ και να γίνει χαμός. Ο Μάνταλος έχει αυτήν την ηρεμία και την γλυκιά πραότητα να βγάλει το παιχνίδι χωρίς ακρότητες. Είναι καλό παιδί, καλός διαιτητής και από εκεί και πέρα εύχομαι να βγάλει το παιχνίδι χωρίς λάθη η τα λάθη του να μην είναι τόσο ουσιαστικά για να πιαστεί μια ομάδα. Για να μπει γκολ πρέπει να γίνουν λάθη είτε από τους παίκτες είτε από τον διαιτητή. Αν κάνει ένα πέναλτι όμως ο αμυντικός και είναι καθαρό δεν θα σταθεί κανείς στον αμυντικό. Αυτή είναι η μοίρα του διαιτητή και πρέπει να βρει την ισορροπία του στην κατάσταση που επικρατεί”.
Για το τι συμβουλή θα έδινε ο ίδιος στον Μάνταλο:“Δεν μπορώ να του δώσω συμβουλές και δεν είναι σωστό. Θα πρέπει να είναι ψύχραιμος, να έχει διαβάσει και μελετήσει συμπεριφορές παραγόντων, φιλάθλων και παικτών ώστε να έχει κάνει σενάρια με το μυαλό πως θα αντιδράσουν όλοι ανά πάσα στιγμή. Να έχει την ηρεμία και την συνεργασία από τους γύρω – γύρω τους βοηθούς. Οι διαιτητές ένιαι έξι που είναι και καλό και κακό. Μπορεί και να σε μπερδέψουν κιόλας και να σου πουν μια άποψη που είναι μεταξύ σωστού και λάθους. Όσο πιο πολλοί τόσο χειρότερα. Έξι είναι υπερβολικοί και μπορεί να πετάξει το μπαλάκι ο ένας στον άλλον. Μπορεί να ρωτήσει ο Μάνταλος και να του πουν δεν είδα πάρει εσύ την απόφαση. Παίρνεις την καυτή πατάτα και την δίνεις αλλού”.
Για τις φήμες ότι είχε τον ύμνο του Ολυμπιακού ως ήχο κλήσης στο κινητό του:“Δεν είμαι τόσο βλάκας ώστε να έχω τον ύμνο του Ολυμπιακού. Νομίζω κανείς διαιτητής δεν είναι τόσο βλάκας να έχει ύμνο μιας ομάδας στο κινητό του. Κανένας διαιτητής δεν θεωρώ πως σφυρίζει με το οπαδικό συναίσθημα,  που είχε όταν ήταν παιδάκι. Όλοι ήμασταν οπαδοί κάποια ομάδας. Ευτυχώς, δεν θα διοικήσω την διαιτησία, αλλά αν το έκανα το πρώτο πράγμα που θα ρωτούσα τους διαιτητές θα ήταν τι ομάδα υποστηρίζουν. Αν κάποιος μου έλεγε εθνική Ελλάδας θα τον έστελνα σπίτι του! Αυτός θα ήταν περαστικός από το ποδόσφαιρο ή θα κορόιδευε την κοινωνία. Θα ήθελα να έχει το θάρρος και το θράσος να παραδεχτεί τι ομάδα ήταν μεγαλώνοντας. Από εκεί και πέρα το πώς σφυρίζεις είναι θέμα προσωπικότητας, ικανότητας και διαχείρισης της πίεσης μέσα στο γήπεδο”.
Για τις καταγγελίες που γίνονται στον χώρο του ποδοσφαίρου: “Κατά καιρούς όλοι λένε για όλους. Όλα αυτά τα χρόνια λέγονται διάφορα για διάφορους. Το θέμα είναι να γίνεται στο σωστό πλαίσιο και η πολιτεία να είναι πιο ουσιαστική και να συνδράμει στο θέμα του αυτοδιοίκητου. Δεν είναι ωραίο να υπάρχουν κατηγορίες, καταγγελίες και μομφές για ανθρώπους χωρίς ουσιαστικές αποδείξεις. Είμαστε μια 20αετία μεταξύ της φθοράς και της αφθαρσίας. Δεν μπορούμε να πούμε πως το ποδόσφαιρο είναι αγγελικός και ιδεατός χώρος. Όμως, το ποδόσφαιρο δεν είναι διαφορετικό από την ελληνική κοινωνία”.
Για τις κατηγορίες ότι ήταν υποχείριο του Ολυμπιακού:“Δεν ήμουν υποχείριο κανενός. Βολές δέχομαι και για την τηλεκριτική που κάνω. Όλα αυτά τα χρόνια είχα την προσωπικότητα μου και προσπάθησα να ισορροπήσω και να κολυμπήσω στην κατάσταση του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Το πρώτο παιχνίδι που είχα παίξει ήταν το Ολυμπιακός – Καλαμάτα 2-2 και τιμωρήθηκα ενώ είχα βαθμολογηθεί από τον παρατηρητή διαιτησία με 9! Τότε ο Ολυμπιακός έκανε ένσταση επειδή η ποινή που είχα φάει ήταν μόνο 15 μέρες και έπρεπε θεωρητικά να φάω παραπάνω. Αν λοιπόν ένα νέο παιδί ξεκίνησε την διαιτησία με όραμα, στο πρώτο του παιχνίδι τρώει δύο σφαλιάρες. Άρα ξεκινάς να αναθεωρείς πράγματα και σκέψεις για το πώς αντιμετωπίζεις το ποδόσφαιρο. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, δεν χρειάζεται να λέμε παραμύθια. Για κάποιους ήμουν καλός και για κάποιους κακός. Δεν θα προσπαθήσω ούτε να αγιοποιηθώ ούτε να αλλάξω την γνώμη του καθενός για το ποιος είναι ο Κασναφέρης. Για κάποιους είμαι ο κορυφαίος και γι’ άλλους ο χειρότερος”.
Για το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ πίσω στις δημόσιες σχέσεις: “Οι δημόσιες σχέσεις είναι απαραίτητες στην καθημερινή μας ζωή. Ακόμα και στον φούρνο, αν δεν σε ξέρει ο φούρναρης μπορεί να πάρεις πιο παλιό ψωμί. Είναι χρήσιμες οι καλές δημόσιες σχέσεις. Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης είχαν την τύχη να περάσουν από αυτές μεγάλοι επιφανείς επιχειρηματίες όπως ο Κοντομηνάς, ο Μυτιληναίος και όπως ο ΙΒάν Σαββίδης οι οποίοι για Χ λόγους δεν μπόρεσαν να σταδιοδρομήσουν και να μεγαλώσουν τις ομάδες. Αν δεν μεγαλώσουν οι ομάδες πρώτα ποδοσφαιρικά και μετά παραγωγικά δεν έχουν μέλλον και επιτυχία. Τώρα ο Ιβάν Σαββίδης ξεκινάει μια νέα προσπάθεια που είναι χρήσιμη και ωφέλιμη για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία έρχονται και βάζουν τα λεφτά τους και στηρίζουν μια ομάδα από τις κορυφαίες στην Ελλάδα. Αυτό το θέλουμε, το επικροτούμε και το επιβραβεύουμε. Ήρθε από μια χώρα του εξωτερικού με άλλη νοοτροπία και άλλο ταπεραμέντο και προσπαθεί να μάθει τις καταστάσεις. Έρχεται ο καθένας και του λέει ‘διώξε τον Βρύζα ή κράτα τον’, ‘διώξε τον Ζαγοράκη και κράτα τον τάδε’ κλπ. Μέχρι να μπορέσει να αξιολογήσει ο άνθρωπος το τι γίνεται θα πρέπει να υπάρξει κάποιος χρόνος. Για να έχει φτάσει τόσο ψηλά στην ζωή του δεν είναι βλάκας για να μπορεί να δει το καλό του ΠΑΟΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου”.
Για το παιχνίδι της 27ης Νοεμβρίου 2000 στην Τούμπα: “Όντως έτρεχε αίμα από το πρόσωπο μου. Έφαγα έναν αναπτήρα ή ένα κέρμα, δεν ξέρω, πάνω από την μύτη στα μαλακά μόρια. Το αν έτρεξε πολύ η λίγο αίμα δεν έχει σημασία. Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ ζήτησε σ’ ένα ημίχρονο πέντε πέναλτι. Του Γεωργιάδη δεν ήταν, αλλά ήταν ένα άλλο. Μπορεί να μην ήταν κανένα από τα πέντε μπορεί να ήταν και τα πέντε. Δεν είχα δυστυχώς την οξυδέρκεια, την ψυχραιμία και την εμπειρία και απέβαλα τον Γεωργιάδη που εκβίασε δύο – τρεις φορές πέναλτι. Ήταν κακή διαχείριση του αγώνα γιατί υπάρχει το γράμμα του κανονισμού αλλά υπάρχει και το πνεύμα. Έτσι έδωσα τροφή για σχόλια και έδωσα πάτημα να διαμαρτύρονται οι οπαδοί και οι παίκτες και να έχω μια κακή κριτική. Ήταν μέτρια διαιτησία αλλά ήταν δύσκολο παιχνίδι, είχε ιδιαιτερότητες και δεν είχα την εμπειρία. Μου βγήκαν πολλές φάσεις μαζεμένες, έβρεχε και δεν ξέραμε αν θα γίνει ου παιχνίδι, δεν είχα την κατάλληλη προετοιμασία ψυχολογική και το πλήρωσα με την κριτική και την βαθμολογία. Σωστά παραπέμφθηκα εκείνη την εποχή και ο κόσμος με κατέκρινε γιατί όταν δεν είσαι καλός δέχεσαι και την κριτική. Είναι εμπειρίες αυτές. Θυμάμαι ένας Άρης – ΠΑΟΚ, όπου ο Μπορμπόκης προκαλούσε να πάρει κόκκινη κάρτα στο τελευταίο λεπτό και είχα την ηρεμία να μην αποβάλλω έναν παίκτη σ’ ένα τελειωμένο παιχνίδι. Μέσα από τις εμπειρίες μαθαίνεις και βελτιώνεσαι. Ο διαιτητής είναι ερασιτέχνης μέσα στο ποδόσφαιρο. Ο ποδοσφαιριστής έχει 20 άτομα γύρω του να του λένε τι πρέπει να προσέχει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια ενώ ο διαιτητής δεν έχει κανέναν και πρέπει μόνος του να τα κάνει όλα”.
Για τον τελικό στη Νέα Φιλαδέλφεια: “Ήταν ο πρώτος μου τελικός,  παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός ήταν το φαβορί ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος έκανε μια καθαρή νίκη  με εξαιρετική απόδοση, το ήθελε πιο πολύ και πήρε το κύπελλο. Από την αρχή του αγώνα ο ΠΑΟΚ ήταν ξεκάθαρα καλύτερος.  Ήταν ωραίες στιγμές και ήταν ανώτερο το επίπεδο των ποδοσφαιριστών. Η ποιότητα των ποδοσφαιριστών ήταν μεγαλύτερη και ήταν και οι ομάδες πιο μεστές. Υπήρχε ο καλός ο Άρης, ο Ηρακλής, η Λάρισα και γενικότερα ομαδάρες”.
Για τον ημιτελικό του ΠΑΟΚ  με τον Ολυμπιακό: “Είναι ανοιχτό παιχνίδι. Μ’ ένα γκολ μπορεί να περάσει η μια ή ή άλλη ομάδα. Αν βάλει ο Ολυμπιακός ένα γκολ δύσκολα είναι για τον ΠΑΟΚ γιατί πρέπει να βάλει μετά τρία και δεν τρώει εύκολα γκολ. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ έχει την ικανότητα να κρατήσει πίσω το μηδέν και να περάσει με ένα γκολ. Θα είναι ένα ενδιαφέρον παιχνίδι. Πρέπει να μείνουν συγκεντρωμένοι και οι 22 ποδοσφαιριστές γιατί είναι εύκολο να παρασυρθείς από την ατμόσφαιρα. Δεν πρέπει οι παίκτες του ΠΑΟΚ η του Ολυμπιακού να ενδώσουν σε κάποιες τυχόν ατυχείς συμπεριφορές. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ πρέπει να απομονώσουν τον εχθρό μονάχα εντός αγωνιστικού χώρου, να δέχονται τις ιαχές του κόσμου γιατί το χειρότερο πράγμα είναι ένα άδειο γήπεδο και με την τύχη αύριο να μιλάμε για το καλό του ποδοσφαίρου. Παίζουν οι δύο καλύτερες ομάδες της Ελλάδας και ελπίζω να μην σχολιάζουμε αύριο μια κακή διαιτητική απόφαση ή κάποια κακή συμπεριφορά ποδοσφαιριστή”.
Για το αν θα ήθελε να σφυρίξει σ’ αυτό το παιχνίδι: ” Μακάρι να είχα λίγα… μαλλιά περισσότερα και λίγα κιλά λιγότερα και να μπορούσα να παίξω το παιχνίδι. Τώρα μου λείπουν και τα μαλλιά και τα λιγότερα κιλά!”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: