Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

“Οι Βραζιλιάνοι εχθρεύονται το Μουντιάλ”

Ο Βασίλης Σαμπράκος πιάνει μια κουβέντα με τον Simon Kuper, ο οποίος βρίσκεται στο Σάο Πάολο και αντιλαμβάνεται την ψυχολογία των Βραζιλιάνων θεατών των αγώνων ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 
Ο Simon Kuper, αθρογράφος των Financial Times, των Observer και Guardian, συγγραφέας του “Football against the Enemy” και του Soccernomics, δύο best sellers βιβλίων σε Ευρώπη και Αμερική, είναι ένας εκ των σημαντικότερων αθλητικών δημοσιογράφων της γενιάς του παγκοσμίως και ίσως η μεγαλύτερη αυθεντία στην ανθρωπολογική διάσταση του ποδοσφαίρου.
Με σπουδές στην ανθρωπολογία και την ιστορία στην Οξφόρδη και το Χάρβαρντ, με παραστάσεις από την Ουγκάντα, στην οποία γεννήθηκε, τη Νότιο Αφρική, το Στάνφορντ, την Καλιφόρνια, το Βερολίνο, όπου έχει ζήσει και το Παρίσι, στο οποίο ζει σήμερα, ο Kuper ερευνά και αναλύει τον πολιτισμό του ποδοσφαίρου. Και συγχρόνως με επιρροές από – κυρίως Ολλανδούς – σημαντικούς προπονητές έχει φτάσει να μελετά, να κατανοεί και να αναλύει τις τακτικές και τις στρατηγικές του ποδοσφαίρου όσο καλά ένας καταξιωμένος προπονητής.
Πέτυχα τον Simon Kuper μόλις είχε φτάσει στο Σάο Πάολο για να ζήσει το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Και είχαμε μια σύντομη ψηφιακή κουβέντα, την οποία βρίσκω νόημα να μοιραστώ μαζί σας για δύο, κυρίως, λόγους: αφενός επειδή συγκεκριμενοποιεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο που διατρέχει σήμερα το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας λόγω των όσων έχουν κάνει στη Βραζιλία ο Μπλάτερ μαζί με την κυβέρνηση της χώρας, και αφετέρου επειδή η απάντηση ενός εμπειρογνώμονα του ποδοσφαίρου αυτού του βεληνεκούς στην “what about Greece?” ερώτηση μας δίνει μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε το ποδοσφαιρικό μέγεθός μας και να αντιληφθούμε/εκτιμήσουμε το μέγεθος της επιτυχίας που είναι η παρουσία της ελληνικής Εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ.

Φοβάσαι ότι οι Βραζιλιάνοι θα εισβάλουν στους αγώνες και την καθημερινότητα του Παγκοσμίου Κυπέλλου για να διαδηλώσουν για τις εξώσεις, την κακοδιαχείριση του δημόσιου χρήματος, την παράνομη δράση της FIFA και όλα τα υπόλοιπα που τους χαλάνε τη ζωή εδώ και περίπου δύο χρόνια, ή όχι; Πρόκειται, λες, για το πιο επικίνδυνο Μουντιάλ στην εποχή του Μπλάτερ;

“Δεν πιστεύω ότι θα γίνουν μαζικές διαδηλώσεις, παρά μόνο μικρές. Οι τεράστιες διαδηλώσεις του 2013 δεν έχουν επαναληφθεί έκτοτε. Κατά την αντίληψή μου ο μεγαλύτερος κίνδυνος για αυτό το Μουντιάλ κρύβεται στην ψυχολογία των Βραζιλιάνων. Δεν θα είναι ενθουσιώδεις, δεν έχουν καμία όρεξη για το Παγκόσμιο Κύπελλο, φτάνουν να είναι έως και εχθρικοί απέναντί του, και θα γίνουν περισσότερο εχθρικοί ειδικά στην περίπτωση που η Εθνική Βραζιλίας παίξει άσχημα και αποκλειστεί νωρίς. Αυτό θα είναι πολύ κακό για το τουρνουά, διότι η μεγαλύτερη μάζα των θεατών στα γήπεδα θα είναι Βραζιλιάνοι. Για τον υπόλοιπο κόσμο η Βραζιλία πέφτει πολύ μακριά και ακριβά για να ταξιδέψει”.

Τι περιμένεις σχετικά με την ποιότητα του ποδοσφαίρου; Οι περισσότεροι “Ευρωπαίοι” σταρ έφτασαν εξουθενωμένοι από παιχνίδια στη Βραζιλία, ενώ χάσαμε ένα σωρό σημαντικούς ποδοσφαιριστές λόγω τραυματισμών. Θα είναι το πιο κουρασμένο Μουντιάλ της σύγχρονης εποχής;

“Η κόπωση των ποδοσφαιριστών είναι πρόβλημα για το Παγκόσμιο Κύπελλο τουλάχιστον από το 2002. Δεν νομίζω ότι θα είναι χειρότερα τούτη τη φορά, εκτός ίσως από τις ομάδες που έχουν να παίξουν στο Manaus, λόγω κλίματος. Ο νότος της Βραζιλίας – το Ρίο, το Σάο Πάολο και ακόμη πιο κάτω – τούτη τη στιγμή έχει ήπιο καιρό, τέλειο για ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι δεν θα εκπλαγούμε αρνητικά συγκριτικά με τα προηγούμενα Μουντιάλ της τελευταίας 15ετίας”.

Τι λες για την Ελλάδα; Τι περιμένεις να δεις από τη δική μας ομάδα εκεί;

“Μακάρι να ήξερα για την ελληνική εθνική ομάδα. Ο 5χρονος γιος μου, που μαζεύει αυτό τον καιρό τα αυτοκόλλητα της Panini με ρώτησε τις προάλλες “είναι καλή η Ελλάδα;”. Του απάντησα ότι “δεν ξέρω, δεν γνωρίζω κανέναν από τους Ελληνες παίκτες”. Και μετά συμπλήρωσα “όχι, δεν νομίζω ότι είναι καλή ομάδα”. 
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: