Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Αυτό το Μουντιάλ, ποιος θα το πάρει;

Ο Μιχάλης Τσόχος ρίχνει μία προσεκτική ματιά στα φαβορί, ξεχωρίζει τα δύο τρία αουτσάιντερ και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ούτε φέτος θα συμβεί αυτό που δεν συνέβη ποτέ...
Μπορεί μία ομάδα που δεν το περιμένουμε να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο; Η απάντηση είναι όχι; Πότε το κατέκτησε στο παρελθόν για να συμβεί τώρα; Ναι στα Euro έχουν συμβεί εκπλήξεις, με πρώτη και καλύτερη αυτής της Ελλάδας το 2004, ακόμη και της Δανίας που οι παίκτες της μαζεύτηκαν από τις παραλίες... Στο Μουντιάλ όμως δεν έχει συμβεί ποτέ και δεν θα συμβεί ούτε τώρα.

Αλλωστε με εξαίρεση την διοργανώτρια Σουηδία το 1958, αουτσάιντερ όχι απλώς δεν έχει κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά δεν έχει φτάσει καν σε τελικό. Και επειδή κάποιοι μπορεί να δείτε ιστορικά όλους τους τελικούς από το 1930 μέχρι και σήμερα, ούτε η Ουγγαρία που έφτασε δύο φορές στον τελικό, ούτε η Τσεχοσλοβακία, ήταν αουτσάιντερ όταν τα κατάφεραν, αλλά από τα φαβορί της διοργάνωσης.

Στο παγκόσμιο Κύπελλο τα αουτσάιντερ στην καλύτερη των περιπτώσεων κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά, όπως έκανε το η Πολωνία δύο φορές (1974, 1982), το Βέλγιο το 1986, η Βουλγαρία και η Σουηδία το 1990, η Κροατία το 1998 και η Νότια Κορέα με την Τουρκία το 2002.

Αυτό λοιπόν δύσκολα θα αλλάξει και φέτος. Δύσκολα το Βέλγιο, η Ουρουγουάη, η Χιλή (που λέει και ο Πελέ...), η Κολομβία, ή το Μεξικό θα φτάσουν μέχρι τον τελικό, πολύ περισσότερο μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου. Από την στιγμή που το κατέκτησε επιτέλους και η Ισπανία στην προηγούμενη διοργάνωση, νέα Παγκόσμια πρωταθλήτρια δεν θα υπάρξει. Μία από αυτές που το έχουν πάρει στο παρελθόν θα το κατακτήσει και φέτος και η αντίπαλος της στον τελικό θα είναι επίσης μία από τις ομάδες που το έχουν σηκώσει...

Μοναδική εξαίρεση ίσως να είναι η Ολλανδία, υπό την έννοια ότι έχει φτάσει σε τρεις τελικούς Μουντιάλ, αλλά ποτέ δεν το κατέκτησε. Κι' αυτή όμως, παρά το γεγονός ότι δεν είναι στο κλειστό club των οκτώ χωρών που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη από Λατινική Αμερική και Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία από Ευρώπη), πάντα είναι ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης και δεν αποτελεί έκπληξη η συμμετοχή της σε έναν τελικό.

Ανάμεσα στους οκτώ λοιπόν αναζητείστε την επόμενη Παγκόσμια πρωταθλήτρια. Δεν ήρθε ακόμη η ώρα της Αφρικής που τόσο πολλοί την περιμένουν κάποιοι εδώ και 20 χρόνια, ούτε φυσικά της Ασίας.

Από τις οκτώ, φαβορί ξεκάθαρο υπάρχει και είναι η Βραζιλία. Και ως ομάδα και ως διοργανώτρια η Σελεσάο μοιάζει ως η πιθανότερη νικήτρια, αλλά αυτό είναι και το μεγάλο της πρόβλημα. Η πίεση. Κάπως έτσι έχασε το τρόπαιο στο σπίτι της από την Ουρουγουάη το 1950, κάπως έτσι μπορεί να το χάσει και φέτος. Και φυσικά έχει και αγωνιστικά προβλήματα, με σημαντικότερο αυτό του σέντερ φορ.

Δεύτερο φαβορί η Αργεντινή. Κάτι ο Μέσι, κάτι ότι η προσαρμογή της θα είναι πιο εύκολη σε σχέση με τους Ευρωπαίους, κάτι ότι αν τερματίσει πρώτη δεν σταυρώνει πουθενά με την Βραζιλία και την Γερμανία (αν επίσης τερματίσουν πρώτες στον όμιλό τους), η Αργεντινή θεωρείται από τους περισσότερους και από τους μπουκ, ως το δεύτερο μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα απωθημένο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας να δει έναν τελικό ανάμεσα στην Βραζιλία και την Αργεντινή. Μήπως έφτασε η ώρα;

Τρίτο φαβορί η Ισπανία. Αν δεν ήταν η πιο κουρασμένη ομάδα, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι είναι το φαβορί για το repeat. Κάτι που έχει κάνει μόνο η Βραζιλία (1958-1962) και η Ιταλία (1934, 1938). Δεν είναι μόνο η κούραση, αλλά και το γεγονός ότι κάποια από τα αστέρια της (Τσάβι, Βίγια, Τόρες) δεν έχουν καμία σχέση πλέον με τους παίκτες προ τετραετίας.

Τέταρτο φαβορί η Γερμανία. Πρόκειται για την πιο “όμορφη” Γερμανία που είδαμε σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θεαματική, εντυπωσιακή, επιθετική, μία Γερμανία που ίσως να κερδίσει και τον ουδέτερο θεατή, πράγμα που δεν συνέβαινε σχεδόν ποτέ μαζί της. Αν υπάρχει μία σοβαρή υποψηφιότητα από την Ευρώπη να σηκώσει το τρόπαιο στην Βραζιλία, αυτή είναι η Γερμανία. Εχει όμως προβλήματα και τραυματισμών (με σημαντικότερο του Ρόις) και σέντερ φορ. Ακόμη ο Κλόζε υπάρχει για αυτή τη θέση. Εστω κι έτσι όμως μπορεί να τα καταφέρει...

Από εκεί και πέρα, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία και Ουρουγουάη έχουν σύμφωνα με τους μπουκ τις ίδιες πιθανότητες πάνω κάτω να τα καταφέρουν, ενώ Βέλγιο και Πορτογαλία είναι τα δύο πιο ισχυρά αουτσάιντερ μαζί με την Ολλανδία.

Παρά το γεγονός ότι Ιταλία και Γαλλία δεν γεμίζουν το μάτι κανενός, προσωπικά θα διαφωνήσω. Αν μάλιστα η Ιταλία δεν είχε αυτόν τον πολύ δύσκολο όμιλο (με Αγγλία και Ουρουγουάη) θα στοιχημάτιζα ότι θα φτάσει πολύ ψηλά. Οι Ιταλοί πάντα τα κατάφερναν όταν κανείς δεν το περίμενε και πάντα τα έκαναν μούσκεμα όταν κατέβαιναν σαν φαβορί. Ναι, δεν έχουν τους μεγάλους σταρ, αλλά έχουν σπουδαίο προπονητή και την καλύτερη τακτική προσέγγιση στα ματς. Δεν θα ενθουσιάσουν κανέναν μα κανέναν με την απόδοσή τους, αλλά αν μου έλεγε κάποιος ότι θα περάσουν από τον όμιλο, θα πόνταρα ότι θα έφταναν μέχρι τον τελικό.

Οι Αγγλοι είναι πάντα η ίδια ιστορία, αλλά αυτή τη φορά έχουν πραγματικά πολύ καλό ρόστερ. Και αυτοί έχουν το πρόβλημα με τον πολύ δύσκολο όμιλο, από τον οποίο μπορούν να αποκλειστούν, όπως και η Ουρουγουάη που όμως δεν έχει τόσο καλή ομάδα, όπως πριν 4 χρόνια. Σπουδαίοι ο Σουάρες και ο Καβάνι, αλλά τίποτα σπουδαίο οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους. Οσο για την Γαλλία, δεν έχει παίκτη σημείο αναφοράς και η Γαλλία που δεν είχε Ζιντάν ή Πλατινί να την τραβήξει από το χέρι ποτέ δεν τα κατάφερε...

Στο δια ταύτα αν η Γερμανία τερματίσει δεύτερη στον όμιλο θα εκτιμούσα ότι ο τελικός θα ήταν Βραζιλία – Γερμανία. Αν η Γερμανία τερματίσει πρώτη και συνεπώς θα παίξει ημιτελικό με την Σελεσάο, θα έπαιρνα το Βραζιλία - Αργεντινή ως ζευγάρι τελικού και θα αναζητούσα την “έκπληξη” στην Ιταλία ή την Αγγλία αν και εφόσον προκριθούν από τον όμιλό τους...

Οσο για την κατάκτηση του τροπαίου, δεν ξέρω γιατί αλλά νομίζω ότι ο Μεσούτ Οζίλ θα είναι ο MVP της διοργάνωσης...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: