Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Δυνατά φιλικά, «δυνατά» συμπεράσματα!!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναφέρει τι του άρεσε και τι όχι στα τρία φιλικά που έδωσε ο Ολυμπιακός στην Τουρκία. 
Ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το πιο δυνατό τουρνουά της προετοιμασίας του με δύο νίκες και μία ήττα. Φυσικά τα αποτελέσματα δεν έχουν την παραμικρή σημασία και δεν πρόκειται να σταθώ σε αυτά, αλλά στα αγωνιστικά κομμάτια του παιχνιδιού τα οποία διέκρινα.
ADVERTISEMENT
Θα ήταν αφύσικο να είναι όλα καλά τούτη την εποχή, όπως το ίδιο αφύσικο θα ήταν να είναι και όλα καλά. Βρισκόμαστε στις τελευταίες μέρες προετοιμασίας όπου η κούραση βγαίνει στην επιφάνεια πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα.
ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΠΑΣΕΣ
Στα τρία ματς του τουρνουά ο Ολυμπιακός είχε εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας στο 5on5. Γρήγορη μεταφορά της μπάλας (που σημαίνει και μεταφορά της άμυνας) με πάσες και με μόνιμο στόχο να βρεθεί ο ξεμαρκάριστος παίκτης. Αρκετοί ήταν αυτοί που διέκριναν επιμονή ή μάλλον εμμονή σε σουτ τριών πόντων. Θα διαφωνήσω.
Στο τουρνουά ο Ολυμπιακός είχε 35,5% (26/74) και από τις 74 προσπάθειες οι 60 περίπου ήταν άριστες επιλογές. Βγαλμένες μάλιστα μέσα από μία διαδικασία επιθετικού συστήματος και όχι στην τύχη. Σίγουρα ο Μπαρτζώκας βασίζει πολλά στον συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως είναι και ο μοναδικός.
Ας επιστρέψω όμως στην άριστη μεταφορά της μπάλας. Ο παίκτης που «έσπαγε» την άμυνα (είτε με 1on1, είτε με pick 'n' roll) έβλεπε αμέσως την πάσα έξω (kick out pass). Μόλις η μπάλα έφτανε στον πρώτο παραλήπτη και έβγαινε ο αντίπαλος αμυντικός, ερχόταν και άλλη πάσα (ΠΟΤΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ)... και άλλη μία και κάπως έτσι έβγαινε αμαρκάριστο σουτ.
ΚΑΚΟ REBOUNDING
Στα τρία ματς οι αντίπαλοι πήραν 34 επιθετικά ριμπάουντ (11,3 μ.ο) και την ευθύνη για τα περισσότερα την είχαν οι «ερυθρόλευκοι» γκαρντ. Δεν έκαναν μπλοκ άουτ στους παίκτες με αποτέλεσμα να έρχονται με φόρα από πίσω και να ανανεώνουν επιθέσεις. Επίσης επειδή τα σέντερ του Ολυμπιακού είναι αλτικά, πηδούν συνεχώς για να κόψουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι άλλοι τρεις τουλάχιστον συμπαίκτες τους (ου μην και οι 4) πρέπει να κλείνουν προς τα μέσα για να διεκδικήσουν το ριμπάουντ διότι πολύ απλά ο ψηλός έχει κάνει άλμα για την τάπα.
Θα ήταν βάτραχος αν έκανε και δεύτερο άθλημα για το ριμπάουντ.
ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ ΣΠΑΝΟΥΛΗ
Φαίνεται από τον τρόπο που πατάει και από την έκρηξη στο πρώτο του βήμα, πόσο καλά αισθάνεται ο Βασίλης Σπανούλης. Αυτό δε σημαίνει πως δε χρειάζεται βοήθεια κάτι το οποίο είναι κοινό μυστικό στην ομάδα.
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ξεκάθαρο πως θέλει να μπλέξει και άλλους γκαρντ στην επίθεση με δύο στόχους. Αφενός να μην είναι μονοδιάστατος ο τρόπος παιχνιδιού, αφετέρου να είναι ξεκούραστος ο Σπανούλης στο 35' ώστε να φορτσάρει στο τελευταίο πεντάλεπτο.
Αυτό το καταφέρνουν τέλεια οι Σλούκας, Λαφαγέτ, Λοτζέσκι και Κατσίβελης (όσο έπαιξε) και πρέπει να το κάνει και ο Μάντζαρης. Αν ο Έλληνας διεθνής... απειλεί περισσότερο το αντίπαλο καλάθι τόσο το καλύτερο θα είναι για τον ίδιο και την ομάδα.
ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΣΧΗΜΑΤΑ
Φιλικό σημαίνει δοκιμή. Ο Μπαρτζώκας έπαιξε με την Ουνικάχα για περίπου 7-8 λεπτά με Χάντερ και Ντάνστον μαζί. Δεν τα πήγε καλά το σχήμα (βασικά τα πήγε χάλια), αλλά ήταν προτιμότερο να το τεστάρει σε φιλικό παρά σε επίσημο.
Επίσης έπαιξε πολλές φορές και αρκετά λεπτά με χαμηλά σχήματα. Όταν έβγαινε ο Λοτζέσκι για ανάσες, είδαμε τριάδα μεταξύ των Μάντζαρη, Σπανούλη, Σλούκα, Λαφαγέτ και Κατσίβελη. Λογικά κάτι ανάλογο θα δούμε και στο κύπελλο με τον Παναθηναϊκό.
ΥΓ: Απορώ με τον Ίβκοβιτς με τα point guard τα οποία εμπιστεύτηκε. Μπαλμπάι και Ντρέιπερ για ομάδα που έχει στόχο το Final 4... Και να έλεγε κανείς πως δεν είχε χρήματα στη διάθεσή του.
ΥΓ 2: Απορώ με τον Ομπράντοβιτς για τα πεντάρια τα οποία εμπιστεύτηκε. Ζόριτς, Σαβάς και Ερτνέν για ομάδα που έχει στόχο το Final 4... Και να έλεγε κανείς πως δεν είχε χρήματα στη διάθεσή του. Το υπόλοιπο ρόστερ πάντως με τρομάζει. Είναι απλά εκπληκτικό.
ΥΓ 3: Ο Φουρκάν Κορκμάζ είναι γεννημένος το 1997 και κάνει ήδη... παπάδες. Στα χέρια του Ντούντα δε θέλω να φανταστώ την εξέλιξη του αν είναι υγιής και έξυπνος.
ΥΓ 4: Ο Δημήτρης Ιτούδης σε ένα μήνα κατάφερε αυτό που δε μπόρεσε να κάνει σε 10 μήνες ο Μεσίνα. Να δώσει ρόλους στους παίκτες του. Δε ξέρω τι θα καταφέρει, αλλά τουλάχιστον δε βλέπεις έναν αχταρμά στο παρκέ.
ΥΓ 5: Η εικασία μου (και όχι είδηση περί κόσμου στο ματς στο ΟΑΚΑ) έπεσε έξω. Το ματς είναι κεκλεισμένων και οφείλω να το αναφέρω όπως σωστά μου είπε και ο «ιντερνετικός» φίλος pi....la13.
ΥΓ 6: Χαιρετισμούς και καλή θητεία στον Χρήστο από την Ηγουμενίτσα. Εσύ Παυλάρα να πήξεις αν και δεν το βλέπω...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: