Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Η αποτυχία της Λίβερπουλ...!!

Η Λίβερπουλ έχασε ξανά από την Τσέλσι στο «Ανφιλντ» και ο Γιώργος Κοντογεώργης γράφει για τους λόγους που την έφεραν εκτός τίτλου από την 11η αγωνιστική. Ηταν τέλη Απριλίου όταν ο Τζέραρντ γλιστρούσε στο εντός έδρας ματς με την Τσέλσι και μαζί του οι ελπίδες των Reds για κατάκτηση του πρωταθλήματος ύστερα από 25 χρόνια. Κάποιους μήνες μετά, η ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς υποκλίθηκε ξανά σε αυτή του Ζοσέ Μουρίνιο και παρότι τώρα είναι μόλις η 11η αγωνιστική, η ήττα έχει το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Η Λίβερπουλ δεν πρόκειται να πάρει ούτε φέτος το πρωτάθλημα. Και αν ήταν πολλοί αυτοί που το περίμεναν αυτό, ελάχιστοι θα περίμεναν να γίνει τόσο άμεσα και τόσο ξεκάθαρο. Με περισσότερο από το 1/4 της Premier League να έχει ολοκληρωθεί, το κλαμπ του Μέρσεϊσαϊντ βρίσκεται ήδη στο -15 από την Τσέλσι, που θεωρείται από τους πάντες το φαβορί για το στέμμα.
Ο manager των Reds, Μπρένταν Ρότζερς, τα άκουσε από την εξέδρα στο ματς του Σαββάτου και μετά την ήττα, δεν είχε κανέναν λόγο να μην παραδεχθεί το αυτονόητο. «Στόχος μας πλέον είναι η 4άδα, όμως δεν παίρνουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε». Ακολουθούν κάποιοι λόγοι για τους οποίους η Λίβερπουλ έχει κάνει πολύ χειρότερο ξεκίνημα από αυτό που θα μπορούσε να προβλέψει και ο πλέον απαισιόδοξος.
Αμυνα
Για να είναι μία ομάδα δυνατή χτίζεται πρώτα από τα μετόπισθεν λένε οι experts του ποδοσφαίρου και παρότι η Λίβερπουλ από πέρυσι έχει βρει στο πρόσωπο που Μινιολέ μία αξιόπιστη λύση κάτω από τα δοκάρια, η άμυνά της είναι μία πολύ άσχημη πληγή που δεν κλείνει με τίποτα. Με το γκολ στο «Ανφιλντ» ο Κέιχιλ άφησε τους Reds με μόλις 2 clean sheets στα τελευταία 17 παιχνίδια στην Premier League, ενώ στις σχετικές κατηγορίες τα στατιστικά 'καίνε' τους Reds.

Τρεις από τους τέσσερις παίκτες που αποτελούν την οπισθοφυλακή της Λίβερπουλ βρίσκονται στους 8 πρώτους σε αμυντικά λάθη σε ολόκληρη την Premier League. Ντέγιαν Λόβρεν (4), Αλμπέρτο Μορένο (3) και Μάρτιν Σκρτελ (3) έχουν κάνει όλοι μαζί 10 μοιραία λάθη ενώ οι Reds έχουν συνολικά 16, αριθμός που τους φέρνει στην πρώτη θέση από όλα τα κλαμπ στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα! Σημειώνεται ότι σε αυτούς τους 8 δεν βρίσκεται κανένας παίκτης των Τσέλσι, Σίτι, Γιουνάιτεντ και ενώ ολόκληρη η Σαουθάμπτον δεν έχει κάνει ούτε ένα. Αυτό έχει φέρει τις επιδόσεις της Λίβερπουλ στην άμυνα σε πολύ χαμηλό επίπεδο, ειδικά εκτός έδρας, όπου χειρότερο παθητικό από τα 9 γκολ έχουν μόνο οι ΚΠΡ (14), Σάντερλαντ (12), Κρίσταλ Πάλας (12) και Μπέρνλι (10).
Η φυγή του Ντάνιελ Αγκερ για την Μπρόντμπι και ο τραυματισμός του Σακό έχουν συντελέσει πολύ στις λίγότερες επιλογές του Μπρένταν Ρότζερς, ο οποίος βλέπει τον Λόβρεν να διασύρεται μετά τη μεταγραφή των 24 εκατ. ευρώ από την Σαουθάμπτον και να είναι ο πρώτος στη λίστα με τις γκάφες. Μία ακόμα κατηγορία στατιστικών που φανερώνει το πόσο soft σύνολο είναι η Λίβερπουλ, είναι το ότι στη λίστα των κορυφαίων tacklers της φετινής PL βρίσκεται ο Χέντερσον στο Νο20 (ο καλύτερος των Reds). Ο Αγγλός χαφ έχει 23 επιτυχημένα τάκλιν με ποσοστό 50%.
ADVERTISEMENT

Επίθεση
Η γραμμή που έφερε πέρυσι την Λίβερπουλ πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν χωρίς συζήτηση η επίθεση, όμως φέτος η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα. Το κενό του Σουάρες ήταν προφανές ότι δεν θα καλυπτόταν, όμως λίγοι θα περίμεναν τόσο μεγάλο πρόβλημα στο γκολ. Το σύνολο του Ρότζερς κάθε άλλο παρά βρίσκει το εύκολο γκολ, εύκολες νίκες δεν έρχονται και η κατρακύλα στη βαθμολογία και το πρεστίζ είναι μάλλον λογική συνέπεια. Συγκρίσεις με τη μυθική χρονιά του Σουάρες -που του χάρισε το Χρυσό Παπούτσι- δεν είναι δίκαιο να γίνονται, όμως οι επιδόσεις των Reds στη γραμμή κρούσης είναι τραγικές.
Μάριο Μπαλοτέλι (685), Ντάνιελ Στάριτζ (270), Ρίκι Λάμπερτ (176), Λαζάρ Μάρκοβιτς (191), Φάμπιο Μπορίνι (138) έχουν πετύχει μαζί 1 γκολ σε 1.460 λεπτά, που σημαίνει 1 γκολ σε περίπου 24 ώρες αγώνα. Μοναδικός επιθετικός που έχει βρει δίχτυα στο πρωτάθλημα είναι ο Στάριτζ, με τους διαδοχικούς τραυματισμούς του να είναι κάτι που έχουν στερήσει από την Λίβερπουλ τη δυνατότητα να κρατά περισσότερο απασχολημένη την αντίπαλη άμυνα. Ο Αγγλος έχει τα πιο πολλά σουτ ανα αγώνα με 4.3, ακολουθεί ο Super Mario με 3.9, ενώ οι υπόλοιποι... δεν υπάρχουν. Στη φωτό οι επιδόσεις των Μπαλοτέλι, Μπορίνι, Λάμπερτ πριν το ματς με την Τσέλσι.

Μεταγραφές
Πέρα από την πώληση του Λουίς Σουάρες στην Μπαρτσελόνα αντί 75 εκατ. λιρών, η Λίβερπουλ έδωσε τους Ρέινα, Αγκερ, Κέλι, Ρόμπινσον, Κόουντι και έβαλε στα ταμεία της συνολικά 83 εκατ. λίρες. Μαζί με τα 33.5 που είχε να διαθέσει για να ενισχυθεί, το συνολικό ποσό έφτασε στα 116.5, χρήματα με τα οποία κάθε ομάδα μπορεί να διορθώσει, γεμίσει, βελτιώσει, το ρόστερ της. Οι Reds πρόσθεσαν στην επίθεσή τους Μάριο Μπαλοτέλι (16), Ρίκι Λάμπερτ (4), Λαζάρ Μάρκοβιτς (20), ενώ αποκτήθηκε και ο Οριζί από την Λιλ (10) και έμεινε εκεί για έναν χρόνο ως δανεικός. Για το κέντρο αφίχθησαν οι Ανταμ Λαλάνα (25), Εμρε Τσαν (10) και για την άμυνα οι Ντέγιαν Λόβρεν (20) και Αλμπέρτο Μορένο (12). Δανεικός ήρθε από την Ατλέτικο Μαδρίτης ο δεξιός μπακ, Χαβιέρ Μανκίγιο.
Το κλαμπ του Μέρσεϊσαϊντ επέλεξε να αποκτήσει πολλούς ταλαντούχους και όχι λίγους και φτασμένους παίκτες ευελπιστώντας ότι θα βγουν αρκετοί και ότι σιγά σιγά θα χτίζεται ένας κορμός για το μέλλον. Μερικούς μήνες αργότερα, το πλάνο αυτό δεν έχει δουλέψει ούτε στο ελάχιστο, αφού κανένα από τα νέα αποκτήματα δεν έχει πιάσει, ούτε έχει ανεβάσει τη χρηματιστηριακή του αξία και τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά δικαιώνουν τις επιλογές. Ο Λόβρεν είναι ο χειρότερος -βάση λαθών- αμυντικός της Premier League, ο Μπαλοτέλι, δεν έχει σκοράρει ακόμα, ενώ κανένας από τους νέους χαφ δεν έχει καταφέρει να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της Κόκκινης μηχανής.
Ο σχεδιασμός κρίνεται πάντα από τις επιδόσεις εντός των γραμμών και αυτές μόνο καλές δεν είναι στο «Ανφιλντ». Εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι η Λίβερπουλ έπρεπε να προσπαθήσει να αποκτήσει 2-3 παίκτες εγνωσμένης -για αυτό το επίπεδο- αξίας και όχι να ακολουθήσει την τακτική του να τους δημιουργήσει εκείνη.

Ευρώπη
Η έλειψη εκτός συνόρων υποχρεώσεων ήταν από τα όπλα των Reds στην περσινή τρομερή πορεία και την διεκδίκηση του τίτλου στην Premier League. Το σύνολο του Μπρένταν Ρότζερς είχε την άνεση να μαζεύει δυνάμεις και να προετοιμάζεται ολόκληρη την εβδομάδα για έναν μόνο αγώνα, κάτι το οποίο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο να μπορέσει να αντέξει μέχρι το φινάλε σε αυτή την πολύ σκληρή μάχη.
Φέτος, με δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη, η Λίβερπουλ δείχνει να έχει 'σκάσει' από νωρίς. Οι εμφανίσεις στο Champions League είναι τόσο άσχημες, που οι πιθανότητες για συνέχεια στο Europa League είναι περισσότερες από πρόκριση στα νοκ άουτ. Και φάνηκε ότι το CL είναι μία διοργάνωση στην οποία το κλαμπ δεν πιστεύει ότι μπορεί να διακριθεί και σε συνδυασμό με το πολύ άσχημο ξεκίνημα αποτελεί περισσότερο βάρος στο πρόγραμμα τη δεδομένη στιγμή. Στο τελευταίο ματς κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου», ο Ρότζερς επέλεξε να αφήσει εκτός επτά βασικούς παίκτες προκειμένου να είναι φρέσκοι για το ματς με την Τσέλσι. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Στην κατρακύλα, ρόλο έχει παίξει και η πτώση της απόδοσης του Τζέραρντ. Ο captain των Reds πλησιάζει πλέον τα 35 και σίγουρα δεν είναι ο ίδιος με αυτόν που πέρυσι βοήθησε το κλαμπ να διεκδικήσει τον τίτλο. Ισως τα πόδια πλέον δεν αντέχουν, ίσως δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το μοιραίο λάθος που στέρησε το πρωτάθλημα, πάντως η παρουσία του Stevie G, όπως πέρυσι έτσι και φέτος, είναι ανάλογη της συνολικής εικόνας της Λίβερπουλ...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: