Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Γιατί να χαλάσεις μια επιτυχημένη συνταγή;

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει τους λόγους που έφεραν τον Νίκο Νταμπίζα εκτός Παναθηναϊκού και απορεί για το... timing της επιλογής του Γιάννη Αλαφούζου!
Μαζί με τον Γιάννη Αναστασίου, ο Νίκος Νταμπίζας αποτελούν τις δύο πιο σωστές και αποτελεσματικές επιλογές του Γιάννη Αλαφούζου στην προεδρία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αυτή την τριετία που βρίσκεται στο... τιμόνι του κλαμπ. Ο ισχυρός άνδρας του «τριφυλλιού» έβαλε... πλάτη κόντρα σε όλους και σε όλα για τον Νταμπίζα. Κόντρα στους οπαδούς, στον Τύπο και στο εσωτερικό του συλλόγου «επέβαλλε» τον άπειρο τότε τεχνικό διευθυντή(άνοιξη του 2013) και ένα χρόνο αργότερα είχε κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος.
Οι μεταγραφικές επιλογές του Νταμπίζα βρήκαν... στόχο. Σε ποσοστό που κανείς  δεν το περίμενε, ούτε ίσως και ο ίδιος. Άγγιξαν το απόλυτο και έπαιξαν τεράστιο ρόλο στην περυσινή επιτυχία του Παναθηναϊκού. Απλά και... λαϊκά, ο «Ντάμπι» έκανε πρώτο μάγκα τον Αλαφούζο ενώ στα συν συγκαταλέγονται και τα έσοδα από τις πωλήσεις των Φιγκερόα, Μαυρία και Καπίνο που έφεραν στα ταμεία του συλλόγου ένα ποσό κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ!
Έξι μήνες αργότερα, όμως, με προσωπική απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου ο Νταμπίζας αποτελεί παρελθόν από τον σύλλογο. Σε ένα κομβικότατο σημείο, όπου ο Παναθηναϊκός καλείται να πετύχει «διάνα» στις μεταγραφές του Ιανουαρίου για να τζογάρει με περισσότερες πιθανότητες τον τίτλο, στέλνει στην... εξέδρα τον άνθρωπο που όλο αυτό το διάστημα έβλεπε παίκτες, είχε επαφές και ήταν «έτοιμος» στον ρόλο του τεχνικού διευθυντή. Ήξερε την δουλειά ενώ σημαντικό ρόλο έπαιζε και στα αποδυτήρια και ως μην το... διαφήμιζε προς τα έξω. Το... αστείο της υπόθεσης, είναι πως ο Νταμπίζας είναι ο πρώτος τεχνικός διευθυντής που φεύγει ως απόλυτα επιτυχημένος!
Πάμε τώρα και στα «γιατί» αυτής της απόφασης. Σίγουρα έπαιξαν ρόλο οι επιλογές που έγιναν το καλοκαίρι. Του «χρεώνεται» η απόφαση να μην αποκτηθεί παίκτης που θα κάνει διαφορά στο κέντρο όπως και ότι θα μπορούσε να αποκτηθεί πιο ποιοτικός δεξιός μπακ. Επίσης και το... ναυάγιο στην υπόθεση Φορτούνη.
Φυσικά, η απόφαση για την απόκτηση του Μπούρμπου ήρθε από κοινού ενώ είναι δεδομένο πως στο τέλος του καλοκαιριού, ο Γιάννης Αναστασίου ήταν εκείνος που πήρε το ρίσκο και «έκοψε» οποιαδήποτε κουβέντα για μεταγραφική συζήτηση, εκτός και αν βρισκόταν κάτι πολύ εξαιρετικό!
Ο κυριότερος λόγος, όμως, της λύσης της συνεργασίας δεν ήταν όλα τα παραπάνω. Το τελευταίο διάστημα ο Γιάννης Αλαφούζος δεν είχε καμία επαφή με τον Νίκο Νταμπίζα. Είχαν χάσει κάθε επικοινωνία. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο «κλειστός» χαρακτήρα του πρώην τεχνικού διευθυντή, ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι λακωνικός.
Η έλευση του Τάκη Φύσσα μείωσε αρχικά αυτό το έλλειμα επικοινωνίας, ωστόσο, και όσο περνούσε ο καιρός, Αλαφούζος και Νταμπίζας δεν είχαν καμία συνεργασία. Για αυτό και ο πρόεδρος της ΠΑΕ έκρινε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, αποφασίζοντας το τέλος του Νταμπίζα!
Όσοι γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις το περίμεναν. Για τον κόσμο αποτελεί έκπληξη αυτή η απόφαση αλλά για το εσωτερικό του συλλόγου ήταν αναμενόμενο. Το θέμα είναι πως το timing δεν έχει καμία ποδοσφαιρική λογική και πως ο Παναθηναϊκός μένει... γυμνός σε αυτό το κομμάτι, ένα μήνα πριν τις μεταγραφές και έχοντας μπροστά του δύο επιλογές. Είτε να αναλάβει ο Τάκης Φύσσας και αυτό το πόστο(θα ήταν το πιο λογικό, έχει φορτσάρει το τελευταίο διάστημα και δείχνει ικανός) είτε να βγει στην αγορά και να βρει «έτοιμη» λύση.
Eπί της ουσίας έβαλε μπελάδες στο κεφάλι του, που δεν χρειαζόταν...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: