Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Τα μονοπάτια του φόβου!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την κρίση στη Χέρτα και την αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Γιος Λουχουκάι. Το ξεκίνημα στη σεζόν ήταν το χειρότερο εδώ και 20 χρόνια. Μόλις ένας βαθμός μετά από 3 αγωνιστικές και η πρώτη νίκη μετά από 5. Τότε, στην πρώτη φετινή κρίση – έστω και αν κανένας δεν χρησιμοποίησε τον όρο εντός συλλόγου - ο τεχνικός Γιος Λουχουκάι κλήθηκε να πείσει ότι οι επενδύσεις, που έγιναν το περασμένο καλοκαίρι, θα πιάσουν τόπο.
Μετά από χρόνια λιτότητας ο Μίχαελ Πρέετς ξόδεψε αρκετά το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας βέβαια και σημαντικά έσοδα από τις πωλήσεις των Λασόγκα και Ράμος. Τελικά, η τότε κρίση ξεπεράστηκε, μόνο και μόνο για να φτάσουμε στις ακόμη πιο δύσκολες τελευταίες ημέρες. Αποκλεισμός στο Κύπελλο από την Αρμίνια Μπίλεφελντ και απανωτές ήττες στο πρωτάθλημα.
Από τον περασμένο Ιανουάριο η Χέρτα έχει μαζέψει όλους και όλους 21 βαθμούς... Το χειρότερο, όμως, είναι ότι τα προβλήματα διογκώνονται σε όλες τις γραμμές. Πέρυσι ο τεχνικός των Βερολινέζων δήλωνε συχνά-πυκνά ότι η εξάρτηση από τον Ράμος στην επίθεση μόνο κακό κάνει. Γι' αυτό και έγινε η υπέρβαση με τον Καλού, ενώ στο ξεκίνημα ο Σίμπερ έκανε τη δική του υπέρβαση, για να δώσει πολύτιμες λύσεις.
ADVERTISEMENT
Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, εστιάζεται στην άμυνα, που αποτελούσε το σήμα κατατεθέν του Λουχουκάι. Με το τέλος της προηγούμενης σεζόν η Berliner Morgenpost είχε αναλύσει τα στατιστικά και μόνο δύο ομάδες είχαν δεχθεί λιγότερα σουτ στην εστία τους. Πλέον, η Χέρτα έχει την 4η χειρότερη άμυνα μετά τις Στουτγκάρδη, Βέρντερ και Άιντραχτ. Η... πτώση είναι εντυπωσιακή.

Μετά την ήττα στο Μπίλεφελντ για το Κύπελλο, οι οπαδοί έδειξαν την αγανάκτησή τους. Στο εκτός έδρας ματς με την Πάντερμπορν ανέβασαν πανό, στο οποίο έγραφαν «Κύπελλο – Αποτυχία». Γρήγορα, το άλλαξαν σε... σκέτη «Αποτυχία», βλέποντας την ομάδα τους να χάνει με κατεβασμένα τα χέρια. Ο Ολλανδός τεχνικός δεν προσπάθησε καν να κάνει ανάλυση μετά το τελευταίο σφύριγμα, ενώ όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η ομάδα του βρίσκεται σε κρίση, δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση. «Εβδομάδα τρόμου» την είχε χαρακτηρίσει για την Χέρτα το Spox.
«Πρέπει να βρούμε σταθερότητα. Μόνο τώρα μπορούμε να πάμε μπροστά. Αν αποτύχουμε, τότε θα πηγαίνουμε μόνο προς τα κάτω», είπε ο Λουστενμπέργκερ, που λίγες ημέρες αργότερα θα τραυματιζόταν σοβαρά και θα πρόσθετε ακόμη ένα σημαντικό πρόβλημα (θα επιστρέψει με την επανέναρξη). «Η εμφάνισή μας ήταν ντροπιαστική», δήλωσε με ειλικρίνεια ο Τζενγκ και το μεγάλο ερώτημα είναι ένα: Πως μπορείς να ανεβάσεις την ψυχολογίας αυτής της ομάδας;

«Αντιμετωπίζουμε μία ανεξήγητη διαφορά ανάμεσα στα εντός και στα εκτός έδρας παιχνίδια. Θέλουμε να βρούμε τις αιτίες», σχολίασε ο Πρέετς στον διάλογο με οπαδούς και μέλη του συλλόγου στις αρχές Νοεμβρίου, όπου περίπου 200 έδωσαν το παρών. «Θέλω να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», ολοκλήρωσε. Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο πρόβλημα έμοιαζε όντως να είναι τα ταξίδια μακριά από το Βερολίνο, στα οποία η Χέρτα δεν έχει πανηγυρίσει νίκη από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Δυστυχώς, όμως, για αυτόν και τον Λουχουκάι αντί να βρεθούν οι λύσεις, ήρθε και η εντός έδρας ήττα από το Ανόβερο με 0-2 για να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα... Στο ημίχρονο οι αποδοκιμασίες ήταν έντονες και η υπομονή έχει αρχίσει να χάνεται. «Η Χέρτα υποφέρει από κρίση ταυτότητας και αυτοπεποίθησης», έγραψε η Berliner Morgenpost.
Έτσι, είναι λογικό οι τελευταίες ημέρες να είναι οι πιο δύσκολες για τους πρωτευουσιάνους. Από το ξεκίνημα της σεζόν ο Λουχουκάι έκανε παράπονα για την αγωνιστικότητα και την έλλειψη πάθους των παικτών του. Ίσως αυτό να εξηγεί και σε μεγάλο βαθμό το γεγονός ότι η Χέρτα βρίσκεται στην τελευταία θέση του πίνακα με τις κερδισμένες μονομαχίες. Όμως, αυτή η διαπίστωση με τη σειρά της φέρνει ένα άλλο ερώτημα στην επιφάνεια. Σε δύο περιπτώσεις φέτος ο Λουχουκάι έχει κάνει... συζητήσεις πανικού με τους παίκτες του, προσπαθώντας να δει τι φταίει και πως θα διορθωθούν τα πράγματα. Από ένα σημείο και μετά θα πρόκειται σαφώς για αδυναμία του Ολλανδού να τους εμπνεύσει. Και τότε η λύση θα είναι μόνο μία. Η αλλαγή.

Έτσι, από το πουθενά βρεθήκαμε στα πρόθυρα μίας άλλης κρίσης. «Führungs-Debatte», «Το ντιμπέιτ για την ηγεσία», όπως έγραψε η B.Z. Ο Πρέετς τα έβαλε με τους παίκτες σε δηλώσεις του στην Bild, σε αυτό που έμοιαζε σαν μία προσπάθεια να «χτυπήσει» στον εγωισμό τους. Είναι, όμως, μία τακτική με μεγάλο ρίσκο, που μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα.
Το δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια είναι πολύ πιθανό να φέρει τη Χέρτα στη ζώνη του υποβιβασμού και η στιγμή είναι άκρως ακατάλληλη για να γίνουν οι ευθύνες... μπαλάκι. Πλέον, οι Βερολινέζοι είναι πολύ κοντά στο να χωριστούν σε δύο στρατόπεδα. Αυτό των παικτών και αυτό των Πρέετς-Λουχουκάι.
«Ο Λουχουκάι είναι ο κατάλληλος προπονητής. Αν το θέλει, μπορούμε άμεσα να ανανεώσουμε το συμβόλαιο», είχε αποκαλύψει ο πρώτος πριν το ματς με το Ανόβερο στο Kicker, με τη συμφωνία των δύο πλευρών να ολοκληρώνεται το 2016. «Για χρόνια ψάχναμε έναν προπονητή που να δίνει το 100% για την Χέρτα. Και τώρα τον βρήκαμε», ολοκλήρωσε.
Παρά το γεγονός ότι η τελευταία μεταγραφική περίοδος ήταν ενθουσιώδης για τους οπαδούς, κανένας δεν έθεσε ουτοπικούς στόχους για τη σεζόν. Όμως η αποτυχία μοιάζει πιο κοντά από ό,τι όλοι τους περίμεναν. «Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος του να σκεφτόμαστε μετά από μόλις 11 παιχνίδια σενάρια που πιθανότατα θα προκύψουν στο τέλος της σεζόν. Αν το κάνουμε, τότε κινούμαστε στη λάθος κατεύθυνση», τόνισε ο Λουχουκάι μετά την τελευταία ήττα από το Ανόβερο.
Η ώρα της κρίσης πλησιάζει, όμως ο Πρέετς φοβάται να μην βρεθεί μπροστά σε ανάλογη περίπτωση με εκείνη του Λουσιέν Φαβρ, τον οποίο οι Βερολινέζοι βιάστηκαν να «τελειώσουν». Είμαστε μόλις στην 11η αγωνιστική και ο Λουχουκάι έχει – προς το παρόν – δίκαιο. Η αλλαγή θα πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, καθώς συνήθως φέρνει θετικά αποτελέσματα μόνο στο ξεκίνημα. Και η Χέρτα δεν βρίσκεται ακόμα σε θέση, που θα πρέπει να κάνει το... φώτο φίνις για να σώσει τη σεζόν.

«Ο φόβος δεν είναι καλός σύμβουλος», σχολίασε ο Μίχαελ Πρέετς στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου την περασμένη Δευτέρα (10/11), κάνοντας παράλληλα ξανά δηλώσεις στήριξης στον Λουχουκάι, ο οποίος αν μη τι άλλο έχει εμπειρία από τη μάχη της παραμονής με την Άουγκσμπουργκ.
Ο φόβος, όμως, για τον Πρέετς αυτή τη φορά είναι κάτι που οδηγεί σε δύο μονοπάτια. Το πρώτο της αλλαγής και το δεύτερο της αποτυχίας. Όπως και να έχει, σε κάποιες περιπτώσεις αποτελεί κίνητρο. Στο ρεκόρ εσόδων, που ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 100 εκατ. ευρώ λόγω της εισόδου του στρατηγικού επενδυτή (KKR), τυχόν αγωνιστική αποτυχία θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις και στην οικονομική σταθερότητα, αλλά και στη δομή του συλλόγου.
«Ζούμε σε μία κοινωνία, που η πραγματικότητα δεν κατανοείται κατάλληλα», είχε πει ο Λουχουκάι, όταν στο ξεκίνημα της σεζόν ρωτήθηκε για τις – μέτριες – εμφανίσεις των Χάιτινχα και Στόκερ και τη... μη εμφάνιση του Καλού. Η δική του «πραγματικότητα», όμως, συνεχώς όλο και δυσχεραίνει. Αυτό, τουλάχιστον, είναι κατανοητό.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: