Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ο Βουγιούκας στο gazzetta.gr για το ματς με τον Ολυμπιακό!!

Λίγο πριν το ματς με τον Ολυμπιακό, ο Ίαν Βουγιούκας άνοιξε την καρδιά του στο gazzetta.gr, μίλησε για την εμπειρία του στην Τουρκία και παρουσιάζει την Γαλατασαράϊ, που είναι η αποψινή (21.45) αντίπαλος των “ερυθρολεύκων” στην Ευρωλίγκα.
Η συμφωνία του με την δευτεραθλήτρια Τουρκίας, επικυρώθηκε στην διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας, οπότε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών του με την Εθνική ομάδα, έφτιαξε τις βαλίτσες του και μετακόμισε στο ήσυχο παραλιακό προάστιο της Κωνσταντινούπολης, Ζεϊτίνμπουρνού, σε πολύ κοντινή απόσταση από το γήπεδο της Γαλατασαράϊ, το “Αμπντί Ιπεκτσί”. Οι συνολικά οκτώ ξένοι με τους οποίους άρχισε τη σεζόν (στην πορεία έγιναν επτά, μετά την αποπομπή του Αμερικανού Νόλαν Σμιθ), η ομάδα του, όμως, κατέστησε ευθύς εξαρχής αρκετά προβληματική, την προσαρμογή του στο rotation του Εργκίν Αταμάν, καθώς για την ώρα ο χρόνος συμμετοχής του είναι ελάχιστος στην Ευρωλίγκα (μ.ο. 2,0π., 2,3ρ. & 1,5ασ. με16,7% στα σουτ σε 11,2') και μηδενικός στο τουρκικό πρωτάθλημα.
Ο λόγος για τον 29χρονο διεθνή σέντερ (2,11), Ίαν Βουγιούκα, ο οποίος μίλησε στο gazzetta.gr για τις πρώτες του εντυπώσεις από την Τουρκία και το πρωτάθλημά της, ανέλυσε τα αγωνιστικά προβλήματα της Γαλατασαράϊ, επιβεβαίωσε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και αναφέρθηκε στην σπουδαία αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Διαβάστε τι λέει για τον Κάρλος Αρόγιο, το κακό συνήθειο ορισμένων συμπαικτών του και πως σχολιάζει την μη αναμενόμενη (για τους Τούρκους) νίκη των “ερυθρολεύκων” στο Βελιγράδι επί του Ερυθρού Αστέρα.
Ποιες είναι οι πρώτες σου εντυπώσεις από την Τουρκία, Ίαν;
«Η ζωή στην Κωνσταντινούπολη είναι μία χαρά, το θέμα είναι με το μπάσκετ τι γίνεται; Θέλω να πω ότι τα πράγματα στην ομάδα είναι λίγο μπερδεμένα και υπάρχουν αρκετά θέματα που πρέπει να επιλυθούν... Ως τώρα, αγωνίζομαι πολύ λίγο στην Ευρωλίγκα και καθόλου στο πρωτάθλημα, επειδή έχουμε πολλούς ξένους και βάσει κανονισμών, στις εγχώριες διοργανώσεις, κάθε ομάδα πρέπει να έχει έξι Τούρκους παίκτες στην δωδεκάδα της. Ελπίζω ότι όλα αυτά θα αλλάξουν και σύντομα θα ενεργοποιηθώ στο τουρκικό πρωτάθλημα και θα πάρω περισσότερο χρόνο συμμετοχής στην Ευρώπη.»
Προερχόσαστε πάντως από τρεις καλές εμφανίσεις και ισάριθμες νίκες σε Τουρκία και Ευρωλίγκα και φαίνεται ότι βρίσκετε τη φόρμα σας...
«Αυτό είναι αλήθεια και σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να αποδίδουμε καλύτερα στην άμυνα! Εμείς είμαστε μία ομάδα με άφθονο επιθετικό ταλέντο, διαθέτουμε πολλές επιθετικές επιλογές και αυτό που ψάχνουμε είναι να βρούμε μία σταθερή αγωνιστική ταυτότητα. Με τα συνεχόμενα παιχνίδια και τις συνεχείς προσθαφαιρέσεις παικτών στο rotation, δεν είναι εύκολο πάντως... Το πρώτο πράγμα που πρέπει να βελτιώσουμε είναι τα κενά διαστήματα που παρουσιάζουμε και στην διάρκεια των οποίων, δεχόμαστε μεγάλα σερί πόντων... Μπορεί να έχουμε πάρει μία διψήφια διαφορά και μέσα σε 2-3 λεπτά, να βρεθούμε πίσω στο σκορ! Αυτό είναι θέμα συγκέντρωσης και πρέπει να το βελτιώσουμε οπωσδήποτε για να αποκτήσουμε διάρκεια στην απόδοσή μας...»
Στην επίθεση, το παιχνίδι σας εξαρτάται εν πολλοίς από τον Αρόγιο, έτσι δεν είναι;
«Είναι ο ηγέτης της ομάδας! Του αρέσει πολύ να ντριμπλάρει, να έχει την μπάλα στα χέρια του και παίρνει αρκετές επιθέσεις, αλλά παράλληλα είναι και πολύ δημιουργικός και οι πάσες που βγάζει είναι πραγματικά εντυπωσιακές. Απλά, στο ρόστερ μας έχουν συγκεντρωθεί πάρα πολλοί παίκτες που έχουν ως πρώτο στόχο πως να σκοράρουν και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα...»
Την Τετάρτη (12/11) έρχεστε στην Αθήνα για το ματς της Πέμπτης (13/11, 21.45) με τον αήττητο Ολυμπιακό στο Στάδιο “Ειρήνης και Φιλίας” για την Ευρωλίγκα...
«Είναι το πιο δύσκολο μέχρις στιγμής παιχνίδι μας στην εφετινή σεζόν και σίγουρα θα αποτελέσει ένα ασφαλές crash-test για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Ο αντίπαλός μας αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, άλλαξε δύο προπονητές, αλλά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δείχνει να βρίσκει ρυθμό. Η απουσία του Πρίντεζη είναι πολύ σημαντική στην επίθεση και σε συνδυασμό με τον τραυματισμό του Λοτζέσκι, που δεν έπαιξε με τον Ερυθρό Αστέρα, πραγματικά εξεπλάγην που κέρδισε τόσο καθαρά μέσα στο Βελιγράδι! Η άμυνά του ήταν εξαιρετική απέναντι σε μία ομάδα με πολλά αθλητικά κορμιά... Παίξαμε σ' αυτό το γήπεδο και οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες, αλλά για τον Ολυμπιακό το κοινό ήταν πολύ φιλικό και η ατμόσφαιρα ιδανική! Όπως και να 'χει, όμως, το γεγονός ότι βρίσκεται στο 4-0 και ήδη έχει δείξει ότι είναι το “αφεντικό” του ομίλου, καταδεικνύει τον χαρακτήρα που έχει “χτίσει” σαν ομάδα. Όπου και να παίζει είναι το φαβορί για τη νίκη!»
Πρόσφατα, διάφορα τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η Γαλατασαράϊ αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά προβλήματα και ότι αρκετοί βασικοί παίκτες έδωσαν στην διοίκηση τελεσίγραφο, προειδοποιώντας ότι αν δεν πληρωθούν, θα σταματήσουν να προπονούνται... Έχουν βάση αυτά που γράφτηκαν;
«Δεν είναι ψέμματα! Υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές, καθώς έχουμε πάρει μόλις ένα μηνιάτικο και σε λίγες μέρες θα μας οφείλουν δύο μισθούς! Ελπίζουμε να δοθεί ένα τέλος σ' αυτό το φαινόμενο, αν και απ' ότι μας έλεγαν οι Τούρκοι συμπαίκτες, τα ίδια γίνονταν και πέρυσι... Ήταν κάτι που πραγματικά δεν περίμενα...»
Το πρωτάθλημα πως σου φαίνεται; Δείχνει εξαιρετικά ανταγωνιστικό...
«Συμφωνώ απόλυτα και αυτό αποδεικνύεται από τις ήττες που έχουν κάνεις εντός και εκτός τόσο η Φενέρμπαχτσέ όσο και η Εφές, που είναι οι ομάδες με τα πιο υψηλά budget! Αν δεν παρουσιάσεις μία σοβαρή και πειθαρχημένη αγωνιστική συμπεριφορά, δεν μπορεί να ελπίζεις σε “σίγουρες” νίκες... Αντίθετα, μπορείς να χάσεις από την οποιαδήποτε ομάδα, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας...»
Συν τοις άλλοις, υπάρχουν και αρκετά ταξίδια με μεγάλες αποστάσεις στα βάθη της Ανατολίας...
«Κοίτα, μετά από δύο χρόνια στη Ρωσία, όπου το μικρότερο και πιο χαλαρό ταξίδι ήταν διάρκειας 2 ωρών και αλλάζαμε το λιγότερο δύο αεροπλάνα, η εσωτερική μετακίνηση στην Τουρκία δεν είναι τίποτε! Όλα μου φαίνονται δίπλα...»

*Πηγή:gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: