Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ασφάλεια ζωής!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τις αλλαγές του Ντι Ματέο στη Σάλκε και την ανανέωση του συμβολαίου του Χούντελαρ.
Το εκτός έδρας ματς με την Φράιμπουργκ αποδείχθηκε καθοριστικό. Η «καταστροφική», όπως την είχε χαρακτηρίσει η Stimberg Zeitung, ήττα με 2-0 για την Σάλκε είχε έρθει με κατεβασμένα τα χέρια, ενώ ο Χούντελαρ τα... έχωσε σε όλους. «Πρέπει να δείξουμε μεγαλύτερη διάθεση επιθετικά», είχε πει ο Ολλανδός την επομένη στο Kicker.
Ήταν τότε που ο Ντι Ματέο ακόμα πίστευε ότι και στην Bundesliga, όπως στα πρωταθλήματα που είχε συνηθίσει, η άμυνα είναι εκείνη που σου δίνει τη νίκη. Φυσικά, εξαιρέσεις υπάρχουν, όμως στην Γερμανία ποτέ δεν ήταν αυτός ο κανόνας. Στην παρουσίασή του είχε πει ότι οι ομάδες του απλά μοιάζουν να παίζουν αμυντικά, όμως στην ουσία δεν το κάνουν. Κάτι, φυσικά, που εξαρτάται και από τον αντίπαλο. Όλοι τότε έγραφαν για τις χρυσές εποχές του Στέφενς στον πάγκο και το... μισό μηδέν.
«Κανένα ίχνος βελτίωσης δεν είναι ορατό», είχε πει τότε ο Λόταρ Ματέους στο Sport1 και δεν είχε άδικο. Οι αμφιβολίες υπήρχαν σε μεγάλο βαθμό όχι τόσο για τις ικανότητες του Ντι Ματέο και των παικτών του, αλλά για το ενδεχόμενο «ασυμβίβαστο». Θα μπορούσε ο Ιταλός να υλοποιήσει τις ιδέες του στη Σάλκε; «Μία αλλαγή προπονητή δεν έχει ισχύ για δύο εβδομάδες, αλλά για χρόνια», είχε πει ο τεχνικός διευθυντής Χορστ Χελντ, στηρίζοντας την επιλογή του.

Τελικά, λίγες ημέρες αργότερα τα πράγματα άρχισαν σιγά-σιγά να φτιάχνουν. Το πρώτο δειλό βήμα, ακολούθησε πιο αποφασιστικό και στη συνέχεια ένα ακόμη πιο αποφασιστικό. Η πρώτη αλλαγή που έπιασε τόπο ήταν η αλλαγή συστήματος. Από το ματς με την Βόλφσμπουργκ και μετά το 4-2-3-1 έγινε 5-3-2. Αυτό απελευθέρωσε τα επιθετικά άκρα, έδωσε τη συνοχή που ήθελε ο Ντι Ματέο, ενώ ξαφνικά ανέβασαν την απόδοσή τους παίκτες όπως ο Μπόατενγκ, ο Τσούπο-Μότινγκ και ο Μπαρνέτα.
Ανέλπιστη βοήθεια είναι η αλήθεια. Ξαφνικά, οι μπλε έμπαιναν τόσο δυνατά στο ματς, που στα τρία τελευταία σκοράρουν κατά βούληση στο ξεκίνημα. Στη συνέχεια έρχεται να εφαρμοστεί και το δόγμα Ντι Ματέο, που έμαθε στην Αγγλία. Έλεγχος. Με τους Λύκους οι παίκτες του δεν τα κατάφεραν τόσο καλά και η αλήθεια είναι ότι μόνο από τύχη η Βόλφσμπουργκ δεν κατάφερε να ισοφαρίσει στο τέλος. Το 3-0 έγινε 3-2, με τους παίκτες του Χέκινγκ να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες και τον Νάλντο να έχει δοκάρι στις καθυστερήσεις.
Ακολούθησε το ματς με την Μάιντς, όπου ξανά τα γκολ ήρθαν γρήγορα, όμως ο Οκαζάκι μείωσε στο τέλος του πρώτου μέρους και κάπως άγχωσε τους μπλε, που στο τέλος έφτασαν στη νίκη με 4-1. Και στο τέλος ήρθε και το ματς με την Στουτγκάρδη, όπου οι παίκτες του Ντι Ματέο απλά έκαναν αυτό που οραματίζεται ο προπονητής, διαλύοντας εκτός έδρας τους Σουηβούς με 4-0, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο.
*Στο γράφημα οι τελικές προσπάθειες της Σάλκε μέχρι το 25' στο ματς με την Βόλφσμπουργκ (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα οι τελικές προσπάθειες της Σάλκε μέχρι το 25' στο ματς με την Μάιντς (πηγή Squawka)

*Στο γράφημα οι τελικές προσπάθειες της Σάλκε μέχρι το 25' στο ματς με τη Στουτγκάρδη (πηγή Squawka)

Το μεγάλο ερώτημα, πάντως, μετά από αυτά τα παιχνίδια παραμένει. Η Σάλκε σκόραρε με το πρώτο της σουτ απέναντι στην Βόλφσμπουργκ, για να φτάσουμε στο 25' με το σκορ στο 3-0 με 4 τελικές προσπάθειες, σκόραρε με το δεύτερο σουτ της με την Μάιντς, για να φτάσουμε στο 25' με το σκορ στο 2-0 με 7 τελικές και με το πρώτο απέναντι στην Στουτγκάρδη, για να φτάσουμε στο 25' με το σκορ στο 25' με 4 τελικές. Τι θα γίνει όταν τα... αστέρια δε θα είναι με την Σάλκε και τα γκολ δε θα έρχονται τόσο εύκολα και γρήγορα;
Μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου απομένουν μόλις 3 ματς (εντός με Κολωνία και Αμβούργο και εκτός με Πάντερμπορν). Όλα είναι στα μέτρα των μπλε, που έχουν την ψυχολογία με το μέρος τους και μπορούν να την φτάσουν μέχρι τη διακοπή, όταν ο Ντι Ματέο θα επιχειρήσει να τελειοποιήσει αυτά που έχει στο μυαλό του, έστω και αν - όπως είναι λογικό - διαφέρουν από αυτά που αρχικά προετοίμαζε.

«Οι παίκτες νιώθουν άνετα με το σύστημα. Είμαστε συμπαγείς και αφήνουμε ελάχιστους χώρους για τον αντίπαλο», σχολίασε ο Ιταλός μετά το τελευταίο ματς. «Είμαστε απρόβλεπτοι», συμπλήρωσε. «Το αγαπημένο μου σύστημα είναι το 4-3-3 και το 4-2-3-1. Αν υποθέσουμε ότι έχω τους παίκτες για το εφαρμόσω», αποκάλυψε στο Kicker μετά τον θρίαμβο στη Στουτγκάρδη και αυτό που πιστώνεται εκτός από την εντυπωσιακά γρήγορη προσαρμογή του και την ευελιξία του, που έφερε και την αλλαγή συστήματος, είναι το σύνολο. Αυτό που ελάχιστες φορές είδαμε με τον Κέλερ στον πάγκο.
Αυτή τη φορά μέσα από το σύνολο έχουν εμφανιστεί απρόσμενοι ηγέτες. Στα 3 τελευταία ματς ο Τσούπο-Μότινγκ έχει πετύχει 5 γκολ, κάνοντας το πρώτο του χατ τρικ στην Bundesliga (με την Στουτγκάρδη). Η αλλαγή συστήματος, που τον έχει φέρει δίπλα στον Χούντελαρ τον έχει απογειώσει. «Νέο ονειρικό δίδυμο για τους Βασιλικούς Μπλε», έγραψε το Sport1 για τους δυο τους. «Ο Τσούπο-Μότινγκ είναι ομαδικός παίκτης. Θυσιάζει τον εαυτό του για την ομάδα», δήλωσε ο Ντι Ματέο, ενώ ο Χελντ καλά κάνει και αισθάνεται δικαιωμένος για μία μεταγραφή που το περασμένο καλοκαίρι δεν κόστισε τίποτα.

Ο Ολλανδός με τη σειρά του έκανε χατ τρικ στο ματς με την Μάιντς, ενώ ο τελειωμένος - ουσιαστικά - επί Κέλερ Μπαρνέτα μετά το εκπληκτικό γκολ που πέτυχε με την Μάιντς, μοίρασε για πρώτη φορά στην καριέρα του στην Bundesliga 3 ασίστ στον Τσούπο-Μότινγκ στο ίδιο ματς (με Στουτγκάρδη)! «Χρειαζόμαστε περισσότερους σαν και αυτόν», τόνισε ο προπονητής του.
Το δυσκολότερο είναι άλλο. «Η συνέχεια είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Παραμένω, όμως, αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι οι παίκτες έχουν θέληση. Όλα εξαρτώνται από το πόσο σκληρά θα δουλέψουμε στην προπόνηση», σχολίασε στο Kicker ο Ντι Ματέο, που περιμένει πως και πως τη διακοπή.
Ο Ιταλός έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε δικλείδα ασφαλείας για τη Σάλκε. «Δε νομίζω ότι υπήρξε ηρεμία σε αυτόν τον σύλλογο σε όλη την ιστορία του», είχε πει την ημέρα της παρουσίασής του. Από τότε όλοι οι παίκτες αποθεώνουν την ηρεμία του. Η ασφάλεια ζωής των μπλε, όμως είναι ο Χούντελαρ.
Ο Ολλανδός έφτασε τα 101 γκολ σε 157 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις και θέλει ακόμη ένα για να φτάσει τον Έμπε Σαντ στη 2η θέση των σκόρερ όλων των εποχών της Σάλκε. Μόνο ο μεγάλος Κλάους Φίσερ (223 γκολ σε 343) έχει περισσότερα, όμως η συχνότητα με την οποία σκοράρουν είναι παρόμοια. Ο Ολλανδός έχει 0,647 γκολ μέσο όρο, ενώ ο Γερμανός είχε 0,650!

Το θέμα είναι ότι το συμβόλαιο του 31χρονου επιθετικού ολοκληρώνεται το καλοκαίρι. Το πρώτο ραντεβού ανάμεσα στις δύο πλευρές έγινε και ο Χελντ δείχνει εξαιρετικά αισιόδοξος παρά το ενδιαφέρον της Βόλφσμπουργκ. Ο τεχνικός διευθυντής των Λύκων δεν διέψευσε – όπως συνήθως κάνει σε τέτοιες περιπτώσεις – τις φήμες στην Wolfsburger Allgemeine Zeitung και όλα είναι ανοιχτά.
Ο Χούντελαρ τόνισε ότι ο ατζέντης του διαχειρίζεται τις συνομιλίες, με το επόμενο ραντεβού με την Σάλκε να έρχεται πριν τα Χριστούγεννα. Η πρόταση των μπλε φημολογείται ότι αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ ετησίως για διετές συμβόλαιο και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να κρατήσουν τον «Torgarantie», τον «εγγυητή των γκολ», όπως τον χαρακτήρισε η  Revier Sport. Τυχόν ανανέωση πριν την επανέναρξη αναμένεται να έχει θετική επίδραση και στους υπόλοιπους παίκτες. Τυχόν κόλλημα στις διαπραγματεύσεις είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσει πάντες... Ο Άλφρεντ Ντράξλερ στη στήλη του στην Bild είχε γράψει ότι η συμφωνία με τον Ντι Ματέο είναι η σημαντικότερη στο γερμανικό ποδόσφαιρο μετά από εκείνη της Μπάγερν με τον Γκουαρδιόλα. Εσείς τι πιστεύετε; Θα τα καταφέρει ο Ιταλός;
Υ.Γ.: Η αισιοδοξία είναι συνήθως καλό πράγμα. Αρκεί να μην ξεπερνά τα όρια. «Κάνω αυτή τη δουλειά για 8 χρόνια και οι ομάδες μου έχουν βγει στην Ευρώπη σε 7 από αυτά. Τις 5 στο Champions League. Έτσι, ξέρω να δημιουργώ ομάδες για το Champions League. Ξέρω ακόμη πώς να το κάνω και για τον τίτλο», είχε δηλώσει ο Χελντ, που φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη για τις αλλαγές, για τις αποτυχίες αλλά και τις όποιες επιτυχίες. Παραδοσιακά στη Σάλκε όλοι ρίχνονται στο παρελθόν, με τον Γερμανό παράγοντα και τον πρόεδρο Τένις να τα ρίχνουν στον Κέλερ για τους πολλούς τραυματισμούς, όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουν και τον εαυτό τους στον καθρέφτη...
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: