Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Λουίς Φαν Χάαλ: Τόσο εγωιστής ή απλά σε σύγχυση;

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί να έφυγε με το διπλό από την έδρα της Σαουθάμπτον, όμως ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος απορεί με τις κινήσεις του Ολλανδού τεχνικού από τον πάγκο.
Το ρολόι στο Σεντ Μέρι σημαδεύει το 39ο λεπτό. Μετά την πρώτη αναγκαστική αλλαγή του Σμόλινγκ με τον Έβανς - λόγω τραυματισμού – και με το σκορ ανάμεσα σε Σαουθάμπτον και Γιουνάιτεντ να είναι στο 1-1, ο Λουίς Φαν Χάαλ αποφασίζει να πραγματοποιήσει και τη δεύτερη αλλαγή του. Εκτός αγωνιστικού χώρου περνάει ο αμυντικός Μακ Νάιρ και στη θέση του μπαίνει ο μέσος Άντερ Ερέρα.
Άπαντες ξαφνιάζονται από αυτή την κίνηση του Ολλανδού τεχνικού. Η ομάδα ούτε χάνει, ούτε παραπαίει. Ουδείς μπορεί να καταλάβει τι έχει στο μυαλό του ο Φαν Χάαλ. Θέλει να αφήσει το σχήμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς και να μετατρέψει το 3-5-2 σε 4-4-2; Κανείς δεν ξέρει. Ούτε καν ο αρχηγός, Γουέιν Ρούνεϊ. Ο Άγγλος επιθετικός κατευθύνεται δύο φορές προς τον πάγκο, προκειμένου να του εξηγήσει ο Φαν Χάαλ τι θέλει από τους ποδοσφαιριστές του στον αγωνιστικό χώρο. Όταν δεν μπορεί να αντιληφθεί... με τη μια ο πιο έμπειρος παίκτης της ομάδας την κίνηση του προπονητή από τον πάγκο, τότε κάτι δε γίνεται σωστά. Πως περιμένει να το καταλάβουν οι υπόλοιποι, που δεν είναι τόσο έμπειροι;
Σε όλο το υπόλοιπο ματς, μόνο τέσσερις από τους έντεκα αγωνίζονται στις πραγματικές τους θέσεις. Ο τερματοφύλακας Ντε Χέα, ο αμυντικός Έβανς και οι δύο επιθετικοί Ρούνεϊ και Φαν Πέρσι. Οι υπόλοιποι εφτά είναι... κατά συνθήκη κεντρικοί αμυντικοί, ακραίοι μπακ ή αμυντικοί μέσοι. Ο Κάρικ αγωνίζεται κάτι σαν λίμπερο, οι ακραίοι μεσοεπιθετικοί Γιάνγκ και Βαλένσια βγάζουν 90λεπτο ως full back, ο Φελαϊνι μετατρέπεται σε καθαρό αμυντικό χαφ, ενώ Ερέρα και Μάτα σχεδόν πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλον στο χώρο ανάμεσα στο 8αρι και το 10αρι. Όσο για τον Ρόχο, αυτός έχει καθιερωθεί σε κεντρικό αμυντικό.
Θα πει κανείς πως μεγάλο λόγο σε όλες αυτές τις αλχημείες έχουν παίξει και οι δεκάδες τραυματισμοί ποδοσφαιριστών της Γιουνάιτεντ από την αρχή της σεζόν, που δεν έχουν επιτρέψει στον Ολλανδό να «χτίσει» έναν κορμό. Αυτό όμως δικαιολογεί τα πάντα; Γιατί ο Φαν Χάαλ όχι μόνο αλλάζει ενδεκάδα από αγώνα σε αγώνα (αυτό δικαιολογείται λόγω των τόσων προβλημάτων) αλλά αλλάζει και τη διάταξη των ποδοσφαιριστών στον αγωνιστικό χώρο.
Που οφείλονται όλα αυτά; Μια εξήγηση θα μπορούσε να είναι ο χαρακτήρας του Λουίς Φαν Χάαλ. Όσοι ασχολούνται, έστω και ελάχιστα, με το χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου γνωρίζουν πόσο εγωιστής έως... δύστροπος είναι ο Ολλανδός. Θέλει τα πάντα να γίνονται με το δικό του τρόπο και δε δέχεται κουβέντα. Ίσως με αυτόν τον τρόπο θέλει να δείξει σε όλους πως αυτός είναι το αφεντικό. Ή θέλει να φανερωθούν οι αδυναμίες στο ρόστερ της Γιουνάιτεντ, προκειμένου να απαιτήσει ευκολότερα περαιτέρω μεταγραφική ενίσχυση.
Προς το παρόν, ας κάνει το σταυρό του που στην ομάδα έχει παίκτες παγκοσμίου κλάσης και με μια τους κίνηση κάνουν τη διαφορά. Κόντρα στη Σαουθάμπτον ήταν ο Φαν Πέρσι, κάποια άλλη στιγμή ο Ρούνεϊ ή ο Ντι Μαρία με τον Φαλκάο. Κάποτε όμως, τη διαφορά θα πρέπει να την κάνει και ο Φαν Χάαλ από τον πάγκο. Γι’ αυτό μετακόμισε το καλοκαίρι στο Μάντσεστερ και αυτή την απαίτηση έχουν από εκείνον οι φίλοι της ομάδας. Άσχετα αν αυτή τη στιγμή έχει κάνει το 5 στα 5 και είναι... καβάλα στ’ άλογο.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: