Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Οι κορυφαίοι δημιουργοί στην Ευρώπη!! (vids)

Ο Σεσκ Φάμπρεγας έφτασε τις 13 ασίστ και ο Θάνος Σαρρής γράφει για τους παίκτες που έχουν «φτιάξει» τα περισσότερα γκολ στην Ευρώπη και για τη συμβολή που έχουν στις ομάδες τους.
Ας είμαστε ειλικρινείς. Παρότι ο Σεσκ Φάμπρεγας ήταν εκείνος που έδωσε τη μπάλα στον Εντέν Αζάρ, πριν ο Βέλγος σκοράρει απέναντι στη Σαουθάμπτον στο ματς της 28ης Δεκεμβρίου, η μπάλα έφτασε στο πλεκτό χάρη στην ικανότητα του εκτελεστή και όχι χάρη στην δημιουργία του Ισπανού. Ωστόσο, αυτή ήταν η 13η καταγεγραμμένη ασίστ του Σεσκ, ο οποίος έφτασε το περσινό ρεκόρ της Premier League, ήδη από τον Δεκέμβριο! Παράλληλα, έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Premier που φτάνει τις 13 ασίστ σε 18 παιχνίδια. Για το ότι θα βελτίωνε τη συνολική επιθετική λειτουργία της Τσέλσι δεν υπήρχε αμφιβολία και το είχαμε τονίσει ήδη από το πρώτο του ματς. Ο Σεσκ αυτή τη στιγμή είναι αναμφίβολα ο βασικός «τροφοδότης» της ομάδας του Μουρίνιο, πρώτος στις ασίστ στην Ευρώπη και ήδη έχει κάνει τους οπαδούς να τον λατρέψουν, συντελώντας τα μέγιστα και στην καταπληκτική φετινή χρονιά του Ντιέγο Κόστα. Ποιο άλλοι βρίσκονται, όμως κοντά του στο συγκεκριμένο top 5;

Δεύτερος σε ασίστ σε όλη την Ευρώπη είναι ένας παίκτης με... μπλε παρελθόν και «πράσινο» παρόν. Ο λόγος για τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, που έχει «φτιάξει» 10 γκολ μέχρι στιγμής και αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξαιρετικής χρονιάς της Βόλφσμπουργκ. Με άξιο συμπαραστάτη τον Πέρισιτς, ο Βέλγος κάνει πραγματικά εντυπωσιακή χρονιά. Στο παιχνίδι αντεπιθέσεων του Χέκινγκ βρίσκει τους χώρους που θέλει και  την κατάλληλη στιγμή μοιράζει τη μπάλα πριν την εκτέλεση! Το επίσημο site της Bundesliga τον χαρακτήρισε «βασιλιά των ασίστ» και στόχος του φυσικά είναι να σπάσει το ρεκόρ του Ριμπερί και του Μισίμοβιτς, που είχαν 20 σε μια σεζόν. Και είναι απολύτως εφικτός με  δεδομένες τις φετινές εμφανίσεις του και με το ότι πριν τη χειμερινή διακοπή έχει φτάσει ήδη τις μισές! Το ρεκόρ του Ντιέγκο στους «Λύκους» από τη σεζόν 2006-07 το έσπασε ήδη, καθώς ο Βραζιλιάνος είχε 8.

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι τρίτος, έχοντας φτάσει τις 8 ασίστ στην Primera. Μιλάμε βέβαια για έναν ποδοσφαιριστή που παράλληλα έχει πετύχει και 25 γκολ μόνο στο Πρωτάθλημα, αριθμός που δείχνει ασύλληπτος για Δεκέμβριο. Μπροστά στα τέρματά του λοιπόν οι 8 «δημιουργίες» δείχνουν λίγες, ωστόσο τον κρατούν στην πρώτη πεντάδα, έστω και στην ισοβαθμία. Στο ματς με την Κρους Ασούλ, στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, οι περισσότεροι ασχολήθηκαν με το ότι δεν βρήκε δίχτυα, ωστόσο «προσέφερε» δύο στους συμπαίκτες του, τον Γκάρεθ Μπέιλ και τον  Ίσκο. Ο αριθμός των ασίστ του καθώς και το μεγάλο ποσοστό ακριβείας του στις πάσες (81.7%), δείχνουν την τεράστια σημασία του στη συνολική επιθετική κίνηση της «βασίλισσας» και όχι μόνο στο σκοράρισμα. Για όσους αναρωτιούνται, ο Μέσι έχει μία λιγότερη.

Μαζί με τον Ρονάλντο, στην πρώτη λίστα των δημιουργών της La Liga, βρίσκεται ο Κόκε της Ατλέτικο. Τα ρεπορτάζ θέλουν την Τσέλσι να ετοιμάζει πρόταση για τον Ισπανό των «ροχιμπλάνκος», στους οποίους βρίσκεται από τα έξι του και η δημιουργική του ικανότητα φέτος εκφράζεται περισσότερο σε τελικές πάσες. Ο χαρακτήρας και τα αγωνιστικά του χαρακτηριστικά ταιριάζουν γάντι με τη φιλοσοφία του Ντιέγο Σιμεόνε, υπό τις οδηγίες του οποίου έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα χαφ του Πρωταθλήματος. Η Ατλέτικο φέτος έχει πολλά γκολ από στημένα και το γεγονός ότι ο Κόκε είναι ο βασικός εκτελεστής, απογειώνει τις ασίστ του. Πέραν τούτου όμως, είναι τεράστιος ο ρόλος του στο τρανζίσιον και το δημιουργικό παιχνίδι της ομάδας του. Ένας μέσος που τα έχει όλα.

Ο Γκάρι Μονκ επέμεινε πολύ για την επιστροφή του Γκίλφι Σίγκουρτσον στη Σουόνσι. Στο διάστημα που είχε αγωνιστεί στους «Σουόνς» ως δανεικός, το 2012, είχε ταιριάξει πλήρως με την λογική και τη φιλοσοφία του passing game της. Η φυγή του Μίτσου του έδωσε ελευθερία πίσω από τον επιθετικό και ο Ισλανδός ανταποκρίνεται πλήρως στο ρόλο του. Στο ματς με την Άστον Βίλα έκλεψε την παράσταση με απευθείας εκτέλεση φάουλ, πετυχαίνοντας το τρίτο του φετινό γκολ στην Premier League. Στις ασίστ, όμως, τα πηγαίνει καλύτερα! Έχει πετύχει 8, όσα και οι Κόκε και Ρονάλντο και διατηρείται στο top 5. Και μάλιστα, τις έχει δημιουργήσει με λιγότερες συνολικές πάσες από τον Φάμπρεγας. Τρέχει, δημιουργεί, βοηθάει στα μαρκαρίσματα. Και οι ασίστ του είναι... πραγματικές, καθώς η συμβολή του στα γκολ των συμπαικτών του είναι σημαντικότατη.  Ο Μπρένταν Ρότζερς το 2012 είχε τονίσει ότι «έχει το καλούπι του Φρανκ Λάμπαρντ» και παρότι στην Τότεναμ δεν είχει το χρόνο και τις συμμετοχές για να το δείξει, η επιστροφή του στους «Κύκνους» τον έχει βοηθήσει πολύ.

Δείτε video από τους κορυφαίους μέχρι στιγμής δημιουργούς στην Ευρώπη







*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: