Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Η Μελανία, το 500άρικο και η Γιούβε!!

Ο Γιώργος Καραμάνος καταγράφει την πορεία του Μανόλο Γκαμπιαντίνι, που καταλήγει στη Νάπολι και θα ανταμώσει ξανά το πεπρωμένο που τον «δένει» με τη Γιουβέντους.
Ηταν από τις περιπτώσεις που τα γονίδια είχαν προκαθορίσει τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Μόνο που στην περίπτωση του δεν ήταν ο πατέρας Τζουζέπε, που έπαιξε μόνο ως ερασιτέχνης τερματοφύλακας, ούτε κάποιος μεγάλος αδελφός. Ο Μανόλο Γκαμπιαντίνι επηρεάστηκε ξεκάθαρα από τη Μελανία. Η κατά οκτώ χρόνια γηραιότερη αδελφή του όχι απλά κλωτσάει το τόπι, μα είναι από τις κορυφαίες παίκτριες της Εθνικής Ιταλίας (σ.σ.: πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ως η καλύτερη για το 2014), ενώ αγωνίζεται με πολύ καλό μισθό στη Βερόνα. Εκείνη λοιπόν ήταν που έβλεπε στο γήπεδο το παράδειγμα που είχε να ακολουθήσει. Για την ακρίβεια το πρώτο, πριν γνωρίσει και λατρέψει το απόλυτο ίνδαλμα του: τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο.
Με τον τεράστιο μάλιστα Πιντουρίκιο βρέθηκαν μία ανάσα από το συμβιώσουν στη Γιουβέντους. Μόνο που όταν εκείνος έφευγε το καλοκαίρι του 2012, ο Γκαμπιαντίνι γινόταν κατά το ήμισυ παίκτης της Γηραιάς Κυρίας. Οχι βέβαια πως θα το ζούσε πολύ το όνειρο. Κάθε άλλο. Μόλις σε μία προπόνηση έλαβε μέρος (25 Αυγούστου) και ο Αντόνιο Κόντε (σ.σ.: οι κακές γλώσσες λένε πως είχε διαφωνήσει με την επιλογή του Μπέμπε Μαρότα) εισηγήθηκε τον δανεισμό του, με προορισμό τη Μπολόνια.

Η αδελφή του, Μελανία Γκαμπιαντίνι
Η επαγγελματική ιστορία του πάντως είχε ξεκινήσει το 2009, όταν η Αταλάντα που συνηθίζει να κάνει... παιδομάζωμα στις ποδοσφαιρικές γειτονιές της Λομβαρδίας, τον προβίβασε στους Ανδρες. Ηταν μόλις18 ετών, ψαρωμένος, κοκαλιάρης και δεν έπεισε. Επόμενο ήταν να βρεθεί το επόμενο καλοκαίρι στη Σέριε Β'. Μόνο που ο πηγαιμός του στην Τσιταντέλα αποδείχτηκε ταμάμ. Εκεί, δούλεψε πολύ μαζί του ο κόουτς Τσίρο Φεράρα και ήταν ουσιαστικά εκείνος που τον βοήθησε όσο κανείς άλλος στην εξέλιξη του. Και η Τσιταντέλα βέβαια σούπερ κερδισμένη βγήκε από εκείνη τη συνεργασία.
Καθώς στην Αταλάντα θέλησαν να τον ξεφορτωθούν, ζήτησαν από τη μικρή γειτονική τους ομάδα να τους δώσει συμβολικά μόλις 500 ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων. Εκείνη φυσικά το έπραξε και 1,5 χρόνο μετά πούλησε το μερίδιο της πίσω στην Αταλάντα για 1,5 εκατ. ευρώ. Δεν το λες και το καλύτερο deal αυτό που έκαναν οι Μπεργκαμάσκι, που όμως με τη σειρά τους έναν χρόνο αργότερα θα τα έβγαζαν τα λεφτά τους και με το παραπάνω...
Οπως είπαμε πιο πριν, ο μικρός έκανε το κλικ στον Μαρότα και για χάρη του η Γιούβε πλήρωσε 5,5 εκατ. για το 50% των δικαιωμάτων του. Το 2013 η Αταλάντα θα εισέπραττε ακόμα τόσα από τη Σαμπντόρια για το υπόλοιπο μισό της συνιδιοκτησίας, κάτι που είναι σύνηθες στον κόσμο του Καμπιονάτο. Η Ντόρια φυσικά δεν θα τον είχε δικό της μόνο στα χαρτιά όπως η Γιουβέντους, αλλά θα τον έριχνε κατ' ευθείαν στη φωτιά. Πέρσι λοιπόν ο Γκαμπιαντίνι δεν ξεκίνησε καλά, κάτι που συνέβη γενικότερα με όλη την ομάδα υπό τις οδηγίες του, Ντέλιο Ρόσι. Οταν όμως ο Ιταλός κόουτς αντικαταστήθηκε από τον Σίνισα Μιχαΐλοβιτς, άπαντες πήραν τα πάνω τους και μαζί και ο Μανόλο που άρχισε να πυροβολάει.
Ο ιστορικά κορυφαίος εκτελεστής φάουλ της Σέριε Α' τον πήρε από κεντρικό επιθετικό και τον έβαλε στα πλάγια. Αρχικά αυτό εξέπληξε, καθώς ο Γκαμπιαντίνι έχει σκαρί κλασικού φορ. Ωστόσο, παρά το ύψος του (1,86) απέδειξε πως έχει την ικανότητα να παίξει και στα πλάγια της επίθεσης. Κεντρικά βρέθηκε στο 4-3-3 ο Οκάκα-Τσούκα, με τους Γκαμπιαντίνι, Εντερ στις πτέρυγες, ενώ όποτε το σύστημα έγινε 3-5-2, ο ήρωας μας μετακόμισε στο πλευρό του Οκάκα-Τσούκα και λίγο πιο πίσω. Κάπως έτσι η περσινή σεζόν του ολοκληρώθηκε με οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ σε 34 ματς, ενώ φέτος ξεκίνησε ακόμα καλύτερα, μιας και στα 13 ματς που έχει παίξει, πανηγύρισε επτά τέρματα (1 ασίστ)
Γενικότερα μπόρεσε να προσαρμοστεί εύκολα στα... φτερά επειδή ξέρει μπάλα αν και δεν είναι κλασικός εξτρέμ που πλαγιοκοπεί με σέντρες. Διαθέτει όμως πλαστικότητα στις κινήσεις του, βλέπει γήπεδο, ώστε να περάσει την κάθετη και μπορεί να πάει στο ένας εναντίον ενός, δημιουργώντας ρήγματα. Ατυχώς κάποιοι στην Ιταλία είπαν πως πρόκειται για τον νέο Βιέρι. Τέτοιος δεν είναι σε καμία περίπτωση. Πιο εύστοχο ήταν μάλλον το σχετικό σχόλιο του Τσίρο Φεράρα που τον έπλασε στην Τσιταντέλα και τον παρομοίασε με έναν δικό του πρώην συμπαίκτη στη Γηραιά Κυρία: «Ο τρόπος που τελειώνει τις φάσεις και τον πόσο ανάλαφρα κινείται στο γήπεδο, μου θυμίζουν τον Φαμπρίτσο Ραβανέλι!» Για ακόμα μία φορά το πεπρωμένο τον έμπλεκε ξανά με τη Γιουβέντους...
Οπως συνέβη και με το σπουδαιότερο φετινό γκολ του, εκείνο αρχές Δεκεμβρίου στο Τορίνο, όταν ισοφάρισε (1-1) και έβαλε τέλος στο σερί των 25 εντός έδρας νικών της Γιούβε. Σε μία στιγμή που κατά κάποιο τρόπο  έμοιαζε με προσωπική εξιλέωση για τις ευκαιρίες που ποτέ δεν του δόθηκαν από τους Μπιανκονέρι. Αυτούς δηλαδή που θα βρει και πάλι μπροστά του πολύ σύντομα. Ο Γκαμπιαντίνι βρίσκεται ήδη στη Νάπολι και αναμένονται τα τυπικά για να γίνει Παρτενοπέι. Εφόσον πάνε όλα καλά και υπογράψει, φαντάζεστε ποιον θα βρει απέναντι του. Στις 11 του μήνα η Γιουβέντους ταξιδεύει στο «Σαν Πάολο» και ο 24χρονος Λομβαρδός είναι υποψήφιος για τα αριστερά (να καλύψει το κενό του τραυματία Λορέντσο Ινσίνιε) στο σύστημα του Ράφα Μπενίτεθ. Λέτε.. ;

Ο Γκαμπιαντίνι στη Νάπολι

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: