Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ποιος θα καλύψει το κενό του Τζέραρντ;

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τους παίκτες που καλούνται να καλύψουν το κενό του μεγάλου αρχηγού στα αποδυτήρια του Άνφιλντ, μετά την αποχώρησή του το καλοκαίρι από τη Λίβερπουλ.
Το «αντίο» του Τζέραρντ προκαλεί ένα τεράστιο κενό στη Λίβερπουλ. Για 17 συνεχόμενα χρόνια, ο Άγγλος άσος ήταν ο ηγέτης στη μεσαία γραμμή των «κόκκινων», οι οποίοι από το καλοκαίρι και μετά καλούνται να μάθουν να ζουν χωρίς το μεγάλο αρχηγό. Μπορεί να λείψουν τα γκολ και η δημιουργικότητά, όμως η αποχώρησή του δε θα αποτελέσει πλήγμα μόνο στα χαφ, αλλά κυρίως στα αποδυτήρια της ομάδας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα λείψει η προσωπικότητα και η ηγετική φυσιογνωμία του 35χρονου μέσου. Ποιοι είναι όμως αυτοί που θα πρέπει να... βγουν μπροστά και να σηκώσουν στις πλάτες τους τη Λίβερπουλ; Ποιοι είναι αυτοί που θα κληθούν να εμπνεύσουν τους νεότερους και να γίνουν αντι-Τζέραρντ εκτός αγωνιστικού χώρου;
Τζόρνταν Χέντερσον
Μετά την πώληση του Ντάνιελ Άγγερ το καλοκαίρι στην Μπρόντμπι, ο Μπρένταν Ρότζερς έχρισε δεύτερο αρχηγό της Λίβερπουλ τον Τζόρνταν Χέντερσον. Ο τεχνικός της Λίβερπουλ «είδε» στον 24χρονο μέσο στοιχεία... Τζέραρντ, γι’αυτό και του έδωσε το περιβραχιόνιο στο διεθνή Άγγλο. Από το 2011, όταν και πήγε στη Λίβερπουλ, ο Χέντερσον ήταν υπό την προστασία του μεγάλου αρχηγού. Οι δυο τους αγωνίζονται στην ίδια θέση, με τον Χέντερσον πλέον να θεωρείται ο επόμενος «Τζέραρντ». Κυρίως στα αποδυτήρια, αφού θεωρείται σχεδόν δεδομένο πως θα αποτελέσει τον αρχηγό των «κόκκινων» την επόμενη σεζόν.
Λούκας Λέιβα
Μετά την αποχώρηση του Τζέραρντ το ερχόμενο καλοκαίρι από τη Λίβερπουλ, ο πιο παλιός παίκτης της ομάδας θα είναι ο Λούκας Λέιβα. Ο Βραζιλιάνος μέσος βρίσκεται στη Λίβερπουλ από το καλοκαίρι του 2007 και η εμπειρία του θα φανεί χρήσιμη στον Μπρένταν Ρότζερς (ή στον οποιονδήποτε προπονητή που θα είναι στην ομάδα). Τόσα χρόνια ο Λούκας έχει... ιδρυματοποιηθεί στο Άνφιλντ και πλέον μπορεί να ανταποκριθεί σε πολλούς ρόλους εκτός αγωνιστικού χώρου και κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τους νέους ποδοσφαιριστές της ομάδας. Όπως άλλωστε είχε κάνει και στην περίπτωση του Κουτίνιο, τον οποίο είχε καθοδηγήσει πριν καν ο τελευταίος υπογράψει στους «κόκκινους». Αγωνιστικά ο Λούκας δεν θα γίνει ποτέ Τζέραρντ (αν και στα τελευταία ματς είναι βασικός), όμως εξωαγωνιστικά η παρουσία του μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική.
Κόλο Τουρέ
Ένας από τους πλέον έμπειρους παίκτες της Λίβερπουλ είναι ο Κόλο Τουρέ. Απ’ όλο το ρόστερ, ο Ιβοριανός κεντρικός αμυντικός είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ, με πρώτο φυσικά τον Στίβεν Τζέραρντ. 336 φορές έχει αγωνιστεί στο αγγλικό πρωτάθλημα ο Τουρέ, φορώντας τις φανέλες των Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. Επίσης, είναι από τους λίγους παίκτες των «κόκκινων» που έχουν κατακτήσει την Πρέμιερ Λιγκ (το 2012 με τη Σίτι) και οι παραστάσεις του ίσως αποδειχθούν σημαντικές στην επόμενη μέρα της Λίβερπουλ, έστω κι αν δεν αγωνίζεται πολύ. Αρκεί, βέβαια, να ανανεώσει το συμβόλαιό του, που λήγει το καλοκαίρι.
Άνταμ Λαλάνα
Πρόκειται για έναν παίκτη που βρίσκεται μόλις λίγους μήνες στο Άνφιλντ. Η περσινή εκπληκτική σεζόν με τη Σαουθάμπτον του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί στη Λίβερπουλ, αλλά και να κληθεί για πρώτη φορά στην εθνική Αγγλίας. Τι μπορεί όμως να προσφέρει στα αποδυτήρια των «κόκκινων» ένας παίκτης που είναι δεδομένη η ποιότητά του, όμως ούτε πολλές παραστάσεις διαθέτει, ούτε τίτλους έχει κατακτήσει; Τα τελευταία δύο χρόνια ο Λαλάνα ήταν αρχηγός στη Σαουθάμπτον, ενώ μπορεί ακόμη να είναι νέος στη Λίβερπουλ, όμως δε δίστασε να βγει... μπροστά πριν από λίγο καιρό, όταν ο αγγλικός τύπος έριξε τα πυρά του στους παίκτες μετά τις μέτριες εμφανίσεις τους. Ο 27χρονος Άγγλος δείχνει πως διαθέτει τη στόφα του αρχηγού.
Μαμαντού Σακχό
Ένας ακόμη παίκτης που ήταν αρχηγός στην προηγούμενη ομάδα του. Ο Γάλλος κεντρικός αμυντικός όχι μόνο φορούσε επί σειρά ετών το περιβραχιόνιο στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά κατέχει το ρεκόρ του νεότερου ποδοσφαιριστή που χρίστηκε αρχηγός σε ομάδα του γαλλικού πρωταθλήματος. Το 2007, σε ηλικία 17 ετών και 8 μηνών, ο Σακχό φόρεσε το περιβραχιόνιο σε αγώνα κόντρα στη Βαλενσιέν, ενώ λίγα χρόνια αργότερα έγινε επίσημα ο πρώτος αρχηγός των Παριζιάνων. Ο 24χρονος κεντρικός αμυντικός διετέλεσε επίσης αρχηγός σε όλα τα κλιμάκια των μικρών εθνικών ομάδων της Γαλλίας. Εφόσον ο Σακχό τα βρει με τον Ρότζερς μπορεί να αποτελέσει τον αυριανό ηγέτη τόσο στην άμυνα της ομάδας, όσο και στα αποδυτήρια του Άνφιλντ.
*Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: