Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Η ομάδα που θα σάρωνε στο Κόπα Άφρικα!!

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει μια ενδεκάδα που θα έκανε... περίπατο, εφόσον συμμετείχε στο φετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής στην Ισημερινή Γουινέα.
Κάθε διοργάνωση έχει τις απουσίες της. Τραυματισμοί ποδοσφαιριστών ή άδοξοι αποκλεισμοί των φαβορί στα προκριματικά, με αποτέλεσμα κανένα μεγάλο τουρνουά να μην είναι πλήρες από άποψη ονομάτων και ομάδων. Π.χ. στο φετινό Κόπα Άφρικα δε συμμετέχει η κάτοχος του τροπαίου, Νιγηρία, καθώς δεν κατάφερε να περάσει το «σκόπελο» των προκριματικών.
Υπάρχει όμως μια ακόμη ομάδα, η οποία δεν αγωνίζεται και δεν πρόκειται να αγωνιστεί ποτέ στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής. Ή για την ακρίβεια μια ενδεκάδα, η οποία απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές, που... γύρισαν την πλάτη στη «Μαύρη Ήπειρο», επιλέγοντας να αγωνιστούν με ευρωπαϊκές εθνικές ομάδες. Παίκτες, δηλαδή, με διπλή υπηκοότητα.
Το FourFourTwo παρουσιάζει αυτή την ενδεκάδα σε σχήμα (τι άλλο;) 4-4-2. Ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν στην Αφρική, όμως μεγάλωσαν στην Ευρώπη ή ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν στην Ευρώπη από Αφρικανούς γονείς. Όλοι τους είχαν την επιλογή να φορέσουν τη φανέλα αφρικανικής εθνικής ομάδας, όμως προτίμησαν τα ποδοσφαιρικά σαλόνια της Ευρώπης από τα... αλώνια της Αφρικής. Με αυτούς σίγουρα θα γραφόταν διαφορετικά η ιστορία του Κόπα Άφρικα και όχι μόνο. Σκεφτείτε παλαιότερα ο Ζιντάν να είχε επιλέξει Αλγερία και όχι Γαλλία. Δείτε τους σημερινούς... «Ζιζού».
Τερματοφύλακας: Στιβ Μανταντά
Γεννημένος στην Κινσάσα του Κονγκό, ο πορτιέρο της Μαρσέιγ μετακόμισε με την οικογένειά του σε ηλικία 3 ετών στην κεντρική Γαλλία. Εκεί γεννήθηκαν τα άλλα τρία αδέρφια του, τα οποία έγιναν επίσης τερματοφύλακες. Μάλιστα, ο Παρφέ Μανταντά κατάφερε να αγωνιστεί με την εθνική Κονγκό, αντίθετα με τον Στιβ Μανταντά, που προτίμησε τη Γαλλία και με την οποία έχει συμμετάσχει σε δύο Euro και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
Δεξί μπακ: Ζερόμ Μπόατενγκ
Ακόμη μια περίπτωση ενδοοικογενειακής μάχης. Ζερόμ και Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ είναι δύο αδέρφια που γεννήθηκαν στη Γερμανία από Γκανέζο πατέρα και Γερμανίδα μητέρα. Ο Κέβιν προτίμησε τον μπαμπά και φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Γκάνας, ενώ ο Ζερόμ επέλεξε τη μαμά και έγινε διεθνής με τη Γερμανία, κατακτώντας και το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία.
Αριστερό μπακ: Νταβίντ Αλάμπα
Ο ίδιος γεννήθηκε στη Βιέννη. Η μητέρα του κατάγεται από τις Φιλιππίνες και ο πατέρας του από τη Νιγηρία. Ο άσος της Μπάγερν Μονάχου δεν το σκέφτηκε καθόλου και από πολύ μικρός επέλεξε την εθνική Αυστρίας. Σε ηλικία 17 ετών, μάλιστα, αγωνίστηκε με την εθνική ανδρών σε έναν αγώνα κόντρα στη Γαλλία και έγινε ο πιο μικρός ποδοσφαιριστής στην ιστορία της χώρας που φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο.
Στόπερ: Βινσέντ Κομπανί
Ο αρχηγός της Μάντσεστερ Σίτι και της εθνικής Βελγίου είναι παιδί γονιών από διαφορετική χώρα. Ο πατέρας του, Πιερ, ήταν Κονγκολέζος μετανάστης στο Βέλγιο, όπου γνώρισε και παντρεύτηκε την μητέρα του Βινσέντ Κομπανί, Ζοσελίν. Ο 29χρονος αμυντικός γεννήθηκε σε μια περιοχή των Βρυξελλών, επιλέγοντας την εθνική Βελγίου και όχι την αντίστοιχη του Κονγκό.
Στόπερ: Άντζελο Ογκμπόνα
Οι Νιγηριανοί γονείς του άφησαν την πατρίδα τους το 1983, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ιταλία. Εκεί, πέντε χρόνια αργότερα γεννήθηκε ο Άντζελο, ο οποίος άργησε να αποφασίσει αν θα επιλέξει Νιγηρία ή Ιταλία. Τελικά μετά την ενηλικίωσή του διάλεξε τους «ατζούρι», με τους οποίους είναι σήμερα διεθνής ως ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους.
Δεξί Χαφ: Νάνι
Γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήρι, όμως σε πολύ μικρή ηλικία μετακόμισε στην Πορτογαλία μαζί με την οικογένειά του. Ο Νάνι παρέμεινε εκεί, μένοντας σε μια θεία του, καθώς οι γονείς του τον εγκατέλειψαν. Ο πατέρας του έφυγε κάποια στιγμή για το Πράσινο Ακρωτήρι και δεν επέστρεψε ποτέ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα η μητέρα του αποφάσισε να ξεκινήσει μια νέα ζωή στην Ολλανδία. Ο Νάνι τελικά κατάφερε να επιβιώσει και ακολούθησε το όνειρό του να γίνει ποδοσφαιριστής, επιλέγοντας να αγωνιστεί με την εθνική Πορτογαλίας.
Αριστερό χαφ: Νασέρ Τσαντλί
Ένα ακόμη παιδί μεταναστών. Η οικογένειά του άφησε το Μαρόκο και αναζήτησε μια καλύτερη τύχη στο Βέλγιο, όπου γεννήθηκε ο Νασέρ Τσαντλί. Αυτό φυσικά του έδινε τη δυνατότητα να αγωνιστεί είτε με την εθνική Μαρόκου, είτε με την εθνική Βελγίου. Με τον άσο της Τότεναμ να επιλέγει και τις δύο. Αρχικά αγωνίστηκε με το Μαρόκο σε ένα φιλικό κόντρα στη Βόρειο Ιρλανδία, όμως στη συνέχεια άλλαξε γνώμη και προτίμησε το Βέλγιο. Κι επειδή το ματς εκείνο ήταν φιλικό, μπόρεσε τελικά να γίνει «κόκκινος διάβολος», κάτι που παραμένει μέχρι σήμερα.
Κεντρικό χαφ: Πολ Πογκμπά
Τα δύο δίδυμα αδέρφια του, ο Φλορεντίν και ο Ματίας γεννήθηκαν στη Γουϊνέα, όμως στη συνέχεια η οικογένεια Πογκμπά μετακόμισε στα προάστια του Παρισιού, όπου γεννήθηκε ο Πολ. Κι αν οι δύο μεγάλοι επέλεξαν την εθνική Γουϊνέας (ο Φλορεντίν αγωνίζεται στο φετινό Κόπα Άφρικα), ο άσος της Γιουβέντους προτίμησε τη Γαλλία. Ή για την ακρίβεια οι «τρικολόρ» ήταν αυτοί που δεν άφησαν να ξεφύγει μέσα από τα χέρια τους αυτό το ταλέντο, που για τα επόμενα δέκα χρόνια τουλάχιστον θα είναι ο ηγέτης στη μεσαία γραμμή της εθνικής.
Κεντρικό χαφ: Μπλες Ματουιντί
Σε πολύ μικρή ηλικία ο πατέρας του έφυγε από την Αγκόλα και μετακόμισε στη Γαλλία, όπου γνώρισε τη μητέρα του, η οποία ήταν Γαλλίδα με καταγωγή από το Κονγκό. Ο Μπλες Ματουϊντί γεννήθηκε στην Τουλούζ, όμως από νωρίς δεν τέθηκε ζήτημα να αγωνιστεί με την εθνική Αγκόλας. Ο μέσος της Παρί Σεν Ζερμέν ξεκίνησε να αγωνίζεται με τις μικρές εθνικές ομάδες της Γαλλίας και σήμερα να αποτελεί βασικό στέλεχός της.
Επιθετικός: Μάριο Μπαλοτέλι
Η ιστορία του «σούπερ Μάριο» αντικατοπτρίζει τις πτυχές του χαρακτήρα του. Ο άσος της Λίβερπουλ γεννήθηκε στη Σικελία από Γκανέζους γονείς, οι οποίοι έδωσαν το 3χρονο παιδί τους σε ανάδοχη οικογένεια. Την οικογένεια Μπαλοτέλι. Οι βιολογικοί του γονείς είχαν το επίθετο Μπαρουάι, όμως ο Μάριο επέλεξε αυτό των θετών του γονιών. Άλλωστε με τα χρόνια έκοψε κάθε επαφή με τους φυσικούς του γονείς. Στα 18 του απέκτησε επίσημα την ιταλική υπηκοότητα και όπως ήταν λογικό έριξε... μαύρη πέτρα στην Γκάνα και φόρεσε τη φανέλα της εθνικής Ιταλίας.
Επιθετικός: Καρίμ Μπενζεμά
Η οικογένεια Μπενζεμά άφησε πριν από χρόνια την Αλγερία και μετακόμισε στη Λυών της Γαλλίας. Εκεί γεννήθηκε ο Καρίμ, ο οποίος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στην ομώνυμη ομάδα. Το ταλέντο του έκανε γρήγορα το γύρο της Ευρώπης, με την εθνική Γαλλίας να τον εντάσσει από πολύ νωρίς στις μικρές εθνικές ομάδες. Τι κι αν οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις έχουν καταβολές από την Αλγερία (μουσουλμάνος), ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης ποδοσφαιρικά είναι «τρικολόρ».

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: