Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Χουλιγκανισμός στην Ολλανδία: Έτσι ξεκίνησαν όλα!!

Μετά την επέλαση των Ολλανδών χούλιγκανς στη Ρώμη, ο Θάνος Σαρρής γράφει για το πως οι Άγγλοι έβαλαν τέλος στην εποχή της αθωότητας των οράνιε.
Οι εικόνες από την Ρώμη ήταν σοκαριστικές. Η επέλαση των χούλιγκανς της Φέγερνορντ για την αναμέτρηση με τη Ρόμα άφησε πίσω της συντρίμμια, τραυματίες και την αιώνια πόλη σε πανικό. Πώς όμως οι κάποτε ήρεμοι και αφοσιωμένοι στο total football Ολλανδοί πέρασαν στην άλλη πλευρά;
Στο βιβλίο «The real football factories» του Ντόμινικ Άτον, το οποίο αποτελεί την αποτύπωση στο χαρτί των όσων βίωσαν οι πρωταγωνιστές της ομώνυμης σειράς ντοκιμαντέρ στην αναζήτησή των πιο διαβόητων χούλιγκαν του κόσμου, περιγράφεται η μέρα που η Ολλανδία έχασε την αθωότητά της.
Ήταν στις 29 Μαΐου του 1974. Ποδοσφαιρικά, οι οράνιε βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Ρίνους Μίχελς και η παρέα του Γιόχαν Κρόιφ είχαν γράψει νέο κεφάλαιο στην ποδοσφαιρική ιστορία με το total football. Το ίδιο και ο Άγιαξ. Λίγο πριν το Μουντιάλ της Δυτικής Γερμανίας, η Φέγενορντ, οι οπαδοί της οποία τα έσπασαν στη Ρώμη, υποδεχόταν την Τότεναμ στο δεύτερο τελικό του Κυπέλλου UEFA. ΤΑ βλέμματα της Ευρώπης, ήταν στραμμένα στο Ρότερνταμ.
Το ματς έληξε με 2-0 και χάρισε στους Ολλανδούς την Κούπα, ωστόσο το βράδυ εκείνο, υπήρξαν πολλοί που δεν ασχολήθηκαν με το αποτέλεσμα. Τόσο πριν όσο κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, αλλά και μετά, οι Άγγλοι πραγματοποίησαν επιδρομή στο γήπεδο και την πόλη. Πέταξαν μπουκάλια και καθίσματα στους γηπεδούχους, τους χτύπησαν μέσα στο «σπίτι» τους, έσπασαν μαγαζιά και προκάλεσαν ζημιές παντού.
Περίπου 200 άτομα τραυματίστηκαν και η αστυνομία προχώρησε σε 70 συλλήψεις, με τους οικοδεσπότες να ψάχνουν να βρουν τι τους χτύπησε, αφού δεν είχαν εμπειρία από οργανωμένα οπαδικά γκρουπ και συγκρούσεις. Φυσικά έβλεπαν εικόνες, αλλά τις θεωρούσαν πολύ μακρινές από τις δικές τους συνήθειες. Οι εικόνες βίας έκαναν το γύρο της Ευρώπης, αλλά στους άτακτους πιτσιρικάδες της χώρας προκάλεσαν δέος. Το «μικρόβιο» μπήκε μέσα τους.
«Εσείς οι χoύλιγκανς είστε η ντροπή της Τότεναμ και της Αγγλίας. Είναι ποδόσφαιρο, όχι πόλεμος», δήλωνε έξαλλος ο προπονητής των Σπερς, Μπιλ Νίκολσον.

Η 29η Μαΐου του 1974 περιγράφεται από τους Ολλανδούς ως «η μέρα που η χώρα έχασε την αθωότητά της». Ο χουλιγκανισμός στη χώρα μόλις ξεκινούσε, ακολουθώντας τα βήματα των πιο προβληματικών χούλιγκαν της εποχής. Μέσα σε έξι μήνες, οι οπαδοί των μεγάλων ομάδων θα ανέπτυσσαν τα δικά τους οργανωμένα γκρουπ και στα πρότυπα των Άγγλων θα δημιουργούσαν πολλούς πονοκεφάλους στις ποδοσφαιρικές και αστυνομικές αρχές. Οι γηπεδούχοι, που είχαν δεχθεί την επίθεση από τους Άγγλους, δημιούργησαν το δικό τους γκρουπ με την ονομασία Vak S.
Εννιά χρόνια μετά, όταν οι Σπερς επέστρεψαν στο Ρότερνταμ για ευρωπαϊκή αναμέτρηση, ο χουλιγκανισμός είχε ριζώσει για τα καλά στην Ολλανδία. Οι χούλιγκανς της Φέγενορντ δεν είχαν ξεχάσει την επιδρομή των Λονδρέζων στην πόλη τους και τους περίμεναν προετοιμασμένοι. Τρεις Άγγλοι οδηγήθηκαν στο νοσοκομείο με μαχαιριές.
Το 1989, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια στο παιχνίδι της Φέγενορντ με τον Άγιαξ, στο οποίο οι οπαδοί της πρώτης πέταξαν αυτοσχέδιες βόμβες με την ισχύ χειροβομβίδας, το BBC μετέδωσε: «Η Ολλανδία με γρήγορους ρυθμούς παίρνει τη σκυτάλη ως η χώρα της Ευρώπης που ταλαιπωρείται περισσότερο από το χουλιγκανισμό». Στα παιχνίδια με τον «Αίαντα» κυριαρχούν τα αντισιμητικά συνθήματα.
Οι σκληροί του Ρότερνταμ προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε πολλές πόλεις μέσα στη δεκαετία του '90. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μενχενγκλάντμπαχ, όπου 15.000 χούλιγκανς ισοπέδωσαν τα πάντα. Το 2007, ήταν η σειρά του Νανσί να βιώσει την οργή τους και φέτος, η Ρώμη. Το μίσος τους για άλλα οπαδικά γκρουπ και κυρίως τους F-Side του Άγιαξ προκαλεί ακόμα ταραχές και στο δικό τους έδαφος, δείχνοντας ότι το πρόβλημα του χουλιγκανισμού στην Ολλανδία είναι αρκετό σύνθετο, μοιάζοντας ξένο προς την γενικότερη εικόνα της χώρας...
Στη Gallery ακολουθεί ένα video από τα επεισόδια των οπαδών της Τότεναμ το 1974 εντός γηπέδου, αλλά και ολόκληρο το επεισόδιο του «The Real Football Factories» για την Ολλανδία.





*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: