Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η... Συ-Dream Team του ντέρμπι!!

Μετά την Dream Team των τελευταίων δέκα ετών, το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την... Συ-Dream Team των “αιωνίων” που άφησαν εποχή!
Προ ημέρων το gazzetta.gr σας είχε βάλει να επιλέξετε την καλύτερη 11αδα των δύο αιωνίων τα τελευταία δέκα χρόνια. Από τον Νικοπολίδη και τον Καρνέζη στους Μέλμπεργκ και Χένρικσεν και από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα και τον Τουρέ στον Τζιοβάνι και τον Σισέ.
Ωστόσο το gazzetta.gr μετά την Dream Team σας παρουσιάζει την... Συ-Dream Team των “αιωνίων” λίγες ώρες πριν το ντέρμπι. Παίκτες που άφησαν εποχή σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (λέμε τώρα!). Παίκτες που στα λεπτά που αγωνίστηκαν (κάποιοι μονοψήφιο αριθμό) κατέθεσαν ποιότητα στον αγωνιστικό χώρο.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΓΚΟΛΚΙΠΕΡ ΣΧΟΛΗ!
Η αλήθεια είναι στον Παναθηναϊκό δεν είχα... θέμα στην συγκεκριμένη θέση. Στον Ολυμπιακό όμως είχαν μάτι. Από παλιά. Οταν κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Γιάτσεκ Καζιμιέρσκι. Διεθνής με την Εθνική Πολωνίας πήγε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1987. Και σε 7 ματς πρωταθλήματος έγινε... τροχονόμος (12 γκολ). Μέχρι και σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό έπαιξε και το κοντέρ σταμάτησε στα 4 (!).
Αλλά δεν ήταν μόνο αυτός. Ο Ερβιν Λέμενς! Επιλογή Σόλιντ. Σε φιλικό παιχνίδι αντί για μπάλα αγκαλιάζει το... δοκάρι! Αυτό ήταν. Εμεινε στην ιστορία ως ο γκολκίπερ που δεν δέχτηκε γκολ στον Ολυμπιακό. Πολύ απλά γιατί δεν έπαιξε επίσημο παιχνίδι! Διάδοχός του; Ο Φράνκο Κοστάντσο. Ο απόλυτος... κλόουν κάτω από τα δοκάρια ο οποίος τήρησε την λαϊκή μας ρήση που όταν δεν κάνει δουλειά στο... κρεβάτι πας για ψάρεμα. Κρέμασε (ή έσκισε) τα γάντια του γύρισε στην Αργεντινή και το έριξε στο ψάρεμα.

Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΗ!
Ο Ολυμπιακός είχε θέμα με τους γκολκίπερ, ο Παναθηναϊκός είχε θέμα με τους επιθετικούς. Μεγάλο! Ηταν ο Κριστόφ Βαζέχα και μετά το χάος. Περίπτωση νο1: Τζαφάρ Ιρισμέτοφ. Σέντερ φορ από το Ουζμπεκιστάν ο οποίος σύμφωνα με τον μύθο είχε ματώσει τα δίχτυα στην πατρίδα του. Ο μύθος έφτασε στην Ελλάδα και ο Ιρισμέτοφ στην Παιανία. Πρόλαβε κι έπαιξε 22 λεπτά... Δεν μάθαμε ποτέ εάν μπορεί να τα... ματώσει και στην Ελλάδα.
Περίπτωση νο2: Ελιομάρ Καρβάλιο. Δήλωνε Βραζιλιάνος (;) και επιθετικός (;). Στα 9 (χρονομετρημένο κάθε του δευτερόλεπτο) δεν πρόλαβε να δείξει την εκτελεστική του ικανότητα στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Συνέχισε την καριέρα του (όποια ήταν αυτή τελοσπάντων) στην ΕΑΡ και στο Ρέθυμνο.

Περίπτωση νο3: Μάρκο Βίλα. Δύο χρόνια στον Παναθηναϊκό, τρία παιχνίδια, 50 λεπτά συμμετοχής! Ηταν και Γερμανός και Βραζιλιάνος. Κράμα Κλίνσμαν και Μπεμπέτο ρε παιδί μου. Φορ από τα λίγα. Τόσο σπάνιος όσο και οι συμμετοχές του...
Ο ΠΟΛΑΚ ΚΑΙ Ο ΝΟΒΑΚ
Ο μεν Παναθηναϊκός είχε βρει το απόλυτο ποδοσφαιρικό χαφ της Ευρώπης (και ίσως και του κόσμου). Το κράμα Ζάετς-Ρότσα όπως είχε χαρακτηριστεί. Ο Τζέισον Πόλακ. Για κάθε Πόλακ όμως ο Ολυμπιακός απαντούσε με τον Τζόνι Νόβακ. Δεν ήταν κράμα αυτός. Αυτός ήταν ατόφιο ταλέντο. Επιλογή Κάτανετς. Ο Σλοβένος ήρθε Γενάρη στην Ελλάδα (το 2003) πρόσθεσε καμια δεκαριά κιλά στο ήδη... καλογυμνασμένο κορμί του από το φαγητό και την έκανε. Οσο για τον Πόλακ; Δεκα ματς, μηδέν γκολ. Εμεινε στην ιστορία όμως μόνο για τον χαρακτηρισμό του...
ΤΟ ΖΑΡΚΑΔΙ ΚΑΙ Η ΚΟΜΠΡΑ
ΟΚ. Ο Παναθηναϊκός έδωσε ρεσιτάλ στους επιθετικούς (έχει και δεύτερο μέρος στους φορ). Αλλά και ο Ολυμπιακός είχε κάποιες πολύ πετυχημένες επιλογές στην θέση του φορ. Πρώτος; Ο άνθρωπος με τα χίλια παρατσούκλια (άλλοι τόσοι ήταν τρόποι που μπορούσε να σκοράρει) ο Φέλιξ Αμποάγκουε. Οι “ερυθρόλευκοι” το καλοκαίρι του 1998 πληροφόρησαν τον κόσμο ότι απέκτησαν το Ζαρκάδι της Γκάνας έναντι ενός δισεκατομμυρίου (δραχμές παιδιά μην τρελαθούμε). 14 συμμετοχές, 2 γκολ (το ένα από πέναλτι).

Μετά το... ζαρκάδι ο Ολυμπιακός βρήκε κόμπρα! Και τι κόμπρα! Από τον Ισημερινό. Ο απόλυτος βιαστής αμυντικών, γκολκίπερ και τερμάτων. Ο ένας και ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ, Φέλιξ Μπόρχα. Σε 30 ματς έπαιξε ο λεγάμενος και σκόραρε 6 φορές. Φήμες που θέλουν τους αμυντικούς της Λάρισας, του Ατρομήτου, του ΟΦΗ, του Αιγάλεω και του Ιωνικού να παραιτούνται μετά τα γκολ που δέχτηκαν ελέγχονται ως ανακριβείς.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΗ (vol.2)
Είπαμε ο Παναθηναϊκός στο κομμάτι των επιθετικών ήταν one of the kind. Τέτοιο σκάουτινγκ και τέτοιες προσθήκες θα τις ζήλευαν σύλλογοι ανά τον κόσμο. Περίπτωση νο4: Φρανκ Στράντλι. Ηρθε με μπυροκοιλιά και μαγουλάκια ο Νορβηγός φορ κι έφυγε με μεγαλύτερη κοιλιά και πιο χοντρά μαγουλάκια. Κι όμως έπαιξε 39 παιχνίδια...

Περίπτωση νο5: Στο ζαρκάδι ο Παναθηναϊκός απάντησε με καρχαρία. Τον έναν και μοναδικό καρχαρία. Τον Χέλγκι Σίγκουρντσον. Ο οποίος κατάφερε κι έχασε γκολ πάνω στην γραμμή σε ματς με την Ντεπορτίβο. Τίμησε το ψωμάκι του πάντως. 17 γκολ σε 47 παιχνίδια ο Ισλανδός.
Λ.Υ.Π.Ο. (σ.σ. Λοιπές Υπερδυνάμεις Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού)
Τζόζεφ Ενακαρίρε: Νιγηριανός στόπερ που είχε παίξει (κάποια στιγμή στον χωροχρόνο) στην Μπορντό. Ηταν παρών στο 0-0 με τον Ολυμπιακό αλλά μετά το τρίμπαλο στο Παγκρήτιο από τον Εργοτέλη εξαφανίστηκε.
Αρούνα Μπαμπαγκίντα: Ο Τουρέ είχε περάσει όλη την 11αδα της Βαλένθια κι έδωσε γκολ πάρε βαλέ σ' έναν ζουμπά. Ο συγκεκριμένος κύριος την επομένη υπέγραψε στον Ολυμπιακού. Εχει παίξει και σε ντέρμπι και μάλιστα νικηφόρο για τον Ολυμπιακό (2-0 μέσα στο ΟΑΚΑ ντεμπούτο του Αρούνα).
Αντι Βλάχος: Αν και Αντρέας τον φώναζαν Αντι. Βέβαια και Ζλάταν να τον φώναζαν δεν θα έκανε διαφορά. Τέσσερα παιχνίδια μόνο 27 λεπτά στην Α' Εθνική. Πήρε κι αυτός το αεροπλάνο για Κρήτη και τον Αγιο Νικολάο. Εκεί (εκτός από απάκι) χτύπησε κι ένα γκολάκι κόντρα στην Αναγέννηση Καρδίτσας.
Εντβάλντο: Ηρθε ως μύθος. Κι έμεινε τέτοιος. Γενάρη του 1990 πάτησε στην Ελλάδα. Έπαιξε δύο παιχνίδια και την έκανε. Πρόλαβε κι αποθεώθηκε για ένα δοκάρι (από πέναλτι) και ένα πλάγιο άουτ (που εκτέλεσε σωστά...)

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: