Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Η «επανάσταση» του κ. Ανδρέου!!

Γράφει ο Βασίλης Μάστορας



Τις επιτυχίες στον αθλητισμό δεν τις αγοράζεις από το Supermarket. Eίναι προϊόν προγραμματισμού, επιστημονικής οργάνωσης της ομάδας, διοικητικών αντανακλαστικών και μπάτζετ. Προσωπικά έχω την άποψη ότι το τελευταίο είναι αναποτελεσματικό στην περίπτωση που δεν «παντρεύεται» μ’ όλα τα προηγούμενα.

Το δόγμα της επιτυχίας έχει δύο άξονες: πρώτα βάζεις τον στόχο και στη συνέχεια δημιουργείς τα «εργαλεία» για να τον πετύχεις. Και η αποτυχία είναι μέσα στο παιχνίδι. Ολες οι αποτυχίες όμως δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Υπάρχουν αποτυχίες οι οποίες «φωνάζουν» με το… καλημέρα της προσπάθειας και αυτές οι οποίες είναι μέσα στο παιχνίδι. Για το τελευταίο δεν έχω καμία ένσταση. Είμαι όμως κάθετα αντίθετος μ’ όλους εκείνους που πρώτα «κατασκευάζουν» τους εχθρούς της αποτυχίας τους για μια προσπάθεια για την οποία ξέρουν ότι είναι χαμένη.

Ταπεινή μου άποψη είναι ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην σκιά της Αθήνας με ευθύνη κι όλων όσοι κατοικούμε σ’ αυτή την πόλη. Που συμβιβαζόμαστε με τα λίγα, ασπαζόμαστε την επίπλαστη δυναμική της  και αδρανούμε για την αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας η οποία μας αντιμετωπίζει απλώς ως μία πολυπληθή πόλη της περιφέρειας.

Στον αθλητισμό τη δεκαετία του ’90 ο Άρης και ο ΠΑΟΚ πήραν την απόφαση ότι θα «φέρουν τον μπάσκετ στο Βορρά» και το πέτυχαν. Οι παράγοντες στήριξαν το όραμα τους, επένδυσαν, δυνάμωσαν αγωνιστικά τις ομάδες και κατάφεραν να έχουν το «πάνω χέρι» στα κέντρα των αποφάσεων. Δεν έκατσαν μοιρολατρικά να συμβιβαστούν με τη δεύτερη ή την τρίτη θέση ή να πετάξουν τη σκούφια τους επειδή κατέκτησαν έναν τίτλο.

Το πιστεύω κα το υποστηρίζω ότι το ίδιο μπορεί να γίνει και στο ποδόσφαιρο. Απλώς οι κανόνες είναι διαφορετικοί και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια και ίσως περισσότερο χρόνο για την κορυφή.

Ο κ. Ανδρέου πρόεδρος της ομάδας βόλεϊ του ΠΑΟΚ δεν συμβιβάστηκε με τους όρους που επικρατούν στον αθλητισμό της πόλης. Το αντίθετο. Εβαλε ως στόχο ο ΠΑΟΚ να πατήσει στην κορυφή και αναζήτησε τους τρόπους που μπορεί να το πετύχει. Σχεδίασε μία ομάδα στην οποία περισσεύει η ποιότητα και η εμπειρία, έβαλε τους κανόνες της λειτουργίας της και έδειξε τα απαραίτητα διοικητικά αντανακλαστικά όταν χρειάστηκε. Ανέβασε μόνος του τον πήχη ψηλά και δεν προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από φτηνές δικαιολογίες του τύπου «φταίει το κατεστημένο» ή ότι «ο Ολυμπιακός είναι ισχυρός οικονομικά γιατί έχει πλουσιότερους παράγοντες».

Ο ΠΑΟΚ μ’ αυτή την φιλοσοφία κατάφερε να κατακτήσει το Κύπελλο και να είναι το φαβορί για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος. Ετσι απλά, αλλά μεθοδικά. Τελικώς όλα πρώτα είναι θέμα διοικητικής φιλοσοφίας και μετά έρχονται τα υπόλοιπα. 

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: