Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Μπορεί η Γιουβέντους χωρίς τον Πίρλο;

Η «Κυρία» θα αγωνιστεί χωρίς τον Αντρέα Πίρλο κόντρα στην Ντόρτμουντ και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει τις επιδόσεις της Γιουβέντους χωρίς τον ηγέτη της.
Στις 24 Φεβρουαρίου ήταν η τελευταία φορά που αγωνίστηκε ο Αντρέα Πίρλο. Ήταν το 37ο λεπτό της αναμέτρησης της Γιουβέντους με την Ντόρτμουντ, στο πρώτο παιχνίδι της φάσης των 16, όταν ο 36χρονος μέσος αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο του Juventus Stadium. Έκτοτε, ο «μαέστρος» δεν έχει διευθύνει ξανά την ασπρόμαυρη ορχήστρα, κάτι που δε θα κάνει ούτε στον επαναληπτικό του Βεστφάλεν. Πως τα έχει πάει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η «Μεγάλη Κυρία» χωρίς τον Πίρλο και ποιες είναι οι επιδόσεις της, όποτε απουσιάζει από τη μεσαία γραμμή ο φυσικός ηγέτης της; Τρεις αγώνες για το πρωτάθλημα και έναν για το κύπελλο Ιταλίας έχουν δώσει από τότε οι «μπιανκονέρι», μετρώντας  δύο νίκες και μια ισοπαλία στο Καμπιονάτο και μια ήττα στο Coppa Italia.
Συνολικά, σε 21 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις έχει αγωνιστεί τη φετινή σεζόν με τη Γιουβέντους ο Πίρλο, με απολογισμό 14 νίκες, 6 ισοπαλίες και 1 ήττα (αυτή από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη). Δηλαδή ποσοστό νικών της τάξης του 66%. Αντίθετα, σε 16 ματς δεν έχει δώσει φέτος το παρόν ο Ιταλός μέσος. Είτε λόγω κάποιου τραυματισμού, είτε για λόγους rotation. 11 νίκες, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες είναι ο απολογισμός, με το ποσοστό νικών να ανέρχεται στο 69%. Αυτό σημαίνει πως χωρίς τον Πίρλο η Γιουβέντους νικάει περισσότερες φορές, όμως ταυτόχρονα γνωρίζει και περισσότερες ήττες (4,8% έναντι 18,75%). Αυτό δηλαδή που θέλουν να αποφύγουν οι «μπιανκονέρι» στον επαναληπτικό με την Ντόρτμουντ. Επίσης, τα γκολ με τον αειθαλή άσο παρόντα είναι 39-15, ενώ χωρίς αυτόν 32-7.
Μπορούν όμως τα νούμερα να καθορίσουν τη χρησιμότητα του Αντρέα Πίρλο σε μια ομάδα; Φυσικά και όχι. Τα νικητήρια τέρματα κόντρα σε Τορίνο και Αταλάντα αποτελούν απλά μια επιφανειακή προσέγγιση στην ερώτηση «πόσο χρήσιμος είναι ο Πίρλο στη φετινή Γιουβέντους;». Ο «Μότσαρτ» μπορεί να έχει φτάσει αισίως τα 36, όμως η παρουσία του είναι καταλυτική εντός αγωνιστικού χώρου. Σίγουρα σε αυτή την ηλικία δεν έχει τις αντοχές και τα τρεξίματα που απαιτούνται για ένα ματς με τρελό ρυθμό (όπως γίνεται συνήθως με την Ντόρτμουντ γηπεδούχο). Και πότε τα είχε όμως; Ήταν ποτέ ο Πίρλο ένα «μηχανάκι», ένα «σκυλί» στη θέση του αμυντικού μέσου; Ούτε στα νιάτα του. Το μυαλό, το αστείρευτο ταλέντο και φυσικά το φαρμακερό του δεξί πόδι τον χαρακτήριζαν από το ξεκίνημα της καριέρας του.
Παιχνίδια σαν το αποψινό είναι από αυτά που μπορεί να κριθούν στις λεπτομέρειες, κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού. Ένα σουτ ή μια πάσα-έτοιμο γκολ ενδέχεται να καθορίσουν την ομάδα που θα προκριθεί στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Το σημερινό Ντόρτμουντ-Γιουβέντους είναι ένα ματς για μεγάλους παίκτες. Ένας από αυτούς είναι ο Αντρέα Πίρλο, ο οποίος - δυστυχώς για τη «Μεγάλη Κυρία» - θα απουσιάσει.



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: