Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Κορυφαίος και στα 40 του!!!

Ο Φέρεντς Πούσκας είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία που σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τη Ρεάλ Μαδρίτης το 1966, ενώ ο Αντόνιο Σιμόες Κόστα είναι ο πιο νέος κάτοχος του τίτλου με την Μπενφίκα το 1962.

Κορυφαίος και στα 40 του!
Ένας παλιός μας γνώριμος, ο «θρυλικός» Φέρεντς Πούσκας, που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Γουέμπλεϊ το 1971, κατέχει ένα σπουδαίο ρεκόρ, ως παίκτης, όμως μοιάζει πολύ δύσκολο να καταρριφθεί, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το σύγχρονο ποδόσφαιρο τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Η άλλοτε δόξα του ουγγρικού ποδοσφαίρου είναι ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Ήταν 39 ετών και 39 ημερών, όταν σήκωσε το βαρύτιμο τρόπαιο στις 11 Μαΐου του 1966 με τη φανέλα της Ρεάλ Mαδρίτης απέναντι στην Παρτίζαν.

Την ευκαιρία να γίνει κάτοχος αυτού του ρεκόρ απώλεσε ο Ντίνο Τζοφ το 1983. Ο Ιταλός παλαίμαχος τερματοφύλακας ήταν τότε 41 ετών και 86 ημερών, όταν η Γιουβέντους αντιμετώπισε το Αμβούργο στο ΟΑΚΑ, αλλά το γκολ του Μάγκατ του στέρησε αυτήν την ευκαιρία.

Το ποδόσφαιρο έχει γίνει αρκετά απαιτητικό τα τελευταία χρόνια, καθώς έχει γιγαντωθεί ο θεσμός του Champions League με πολλά παιχνίδια υψηλής έντασης κάθε χρόνο. Έτσι, οι προπονητές προτιμούν να χρησιμοποιούν πιο πολύ παίκτες κάτω των 30 ετών, που να μπορούν να ανταποκριθούν φυσικά και σωματικά.

Ωστόσο, δεν έχουν εκλείψει εντελώς οι βετεράνοι παίκτες, ειδικά όταν μιλάμε για παίκτες μεγάλης κλάσης. ΟΤζιανλουίτζι Μπουφόν αναμένεται να είναι ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής που θα πατήσει το χορτάρι του Ολυμπιακού Σταδίου του Βερολίνου στον τελικό της 6ης Ιουνίου ανάμεσα στη Γιουβέντους και την Μπαρτσελόνα. Ο Ιταλός τερματοφύλακας, παρότι έχει συμπληρώσει τα 37ο έτος της ηλικίας του, μπορεί και αποδίδει σε υψηλό επίπεδο.

Ένα χρόνο μικρότερος είναι ο Αντρέα Πίρλο, που, επίσης, είναι πολύ πιθανό να βρίσκεται στην αρχική ενδεκάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Ενώ μεγαλύτερος όλων είναι ο αναπληρωματικός της τερματοφύλακας, Μάρκο Στοράρι, που έχει κλείσει τα 38 χρόνια.

Αντίθετα, η Μπαρτσελόνα συνηθίζει να έχει αρκετά χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και δεν χρησιμοποιεί πολλούς παίκτες που έχουν ξεπεράσει τα 30. Όμως, ο Λουίς Ενρίκε δεν μπορεί να μην αξιοποιεί το μεγάλο αρχηγό των Καταλανών, τον Τσάβι, αν και βαδίζει προς τα 36. Άλλωστε, ο ηγετικός μέσος έχει ήδη συμφωνήσει να μεταπηδήσει από την επόμενη χρονιά στην Αλ Σαντ του Κατάρ και θα ήθελε να ολοκληρώσει την τελευταία του σεζόν στη Βαρκελώνη με το τρεμπλ και ειδικά με την κατάκτηση του Champions League.

Νεότερος τροπαιούχος στην ιστορία της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη είναι ο Αντόνιο Σιμόες Κόστα. Στις2 Μαΐου του 1962 ο Πορτογάλος εξτρέμ ήταν μόλις 18 ετών και 139 ημερών όταν βοήθησε την Μπενφίκα να πάρει τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο και να οδηγήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης στην πρώτη ήττα σε τελικό.

Ακόμα πιο νέος ήταν ο Σελεστίν Μπαμπαγιάρο, όταν πήρε μέρος όχι σε τελικό, αλλά σε αγώνα των ομίλων του Champions League το 1994 απέναντι στη Στεάουα Βουκουρεστίου. Μάλιστα, η χαρά του 16 ετών και 87 ημερών Νιγηριανού αμυντικού ήταν τέτοια που δεν κατάλαβε πως… αποβλήθηκε ύστερα από 37 λεπτά συμμετοχής.

Ακατάρριπτο μοιάζει και το ρεκόρ του Μάρκο Μπαλότα. Ο πρώην τερματοφύλακας της Λάτσιο έγινε ο με διαφορά γηραιότερος ποδοσφαιριστής που πάτησε το χόρτο σε αγώνα του Champions League, αφού το Δεκέμβρη του 2007 ήταν 43 ετών και 252 ημερών όταν τέθηκε αντιμέτωπος της Ρεάλ Μαδρίτης. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: