Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Υπουργός, αθλητικός δικαστής, ή και τα δύο;

Γράφει ο Δημήτρης Κανελλάκης

Μεγάλη πληγή άνοιξε με το άρθρο 1 στο νόμο που ψήφισε πριν από λίγες μέρες ο Σταύρος Κοντονής και η πρώτη ομάδα που αναμένεται να το νιώσει στο πετσί της το πρόβλημα, είναι ο μπασκετικός Αρης.

Όπως γίνεται κατανοητό, δεδομένης της απόφασης του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ, ο οποίος επέβαλλε ποινή τεσσάρων αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο 36.000 ευρώ, αλλά και της κλήσης των «κίτρινων» από τον ίδιο τον υπουργό, όπως τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος του, ο Αρης κινδυνεύει με διπλή τιμωρία! Όπως με διπλή τιμωρία θα κινδυνεύει και κάθε ομάδα την οποία θα καλεί ο αθλητικός δικαστής και θα της επιβάλλει ποινή, αφού δεν θα έχει άλλη επιλογή ο υπουργός από το να ακολουθήσει.

Διότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση, από την στιγμή που ο αθλητικός δικαστής θα τιμωρεί, ο υπουργός που στο μεταξύ θα επιλαμβάνεται, επίσης, του ίδιου θέματος, να μην τιμωρεί και αυτός. Γιατί, αν αποφασίζει διαφορετικά από τον αθλητικό δικαστή, θα είναι σαν να τον αδειάζει και δεν φαντάζομαι πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Το θέμα, βέβαια, είναι πώς θα χειρίζεται ο υπουργός τις περιπτώσεις κατά τις οποίες ο αθλητικός δικαστής θα καλεί σε απολογία μια ομάδα αλλά δεν θα την τιμωρεί, ή θα της επιβάλλει μια μικρή ποινή, ενώ η κοινή γνώμη θα θεωρεί πως έπρεπε να υπάρχει άλλη αντιμετώπιση;

Ειδικά από την στιγμή που θα πιάσουν δουλειά οι τακτικοί δικαστές, μπορεί ο υπουργός να αμφισβητεί τις αποφάσεις τους; Μπορεί να τις κρίνει και να διαφωνεί, προχωρώντας ο ίδιος στη λήψη διαφορετικών αποφάσεων;

Αν το κάνει, μιλάμε για έναν τεράστιο κίνδυνο να υπάρξει μπάχαλο. Αφήστε που έτσι όπως πέρασε το νόμο, δίνοντας στον εαυτό του τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες, θα λειτουργεί ουσιαστικά ως τακτικός δικαστής!

Ο Αρης, για παράδειγμα, που είναι η πρώτη ομάδα η οποία θα πάει να απολογηθεί στον Κοντονή, οι νομικοί που θα εκπροσωπήσουν την ΚΑΕ, θα βρούνε απέναντί τους έναν υπουργό, ο οποίος θα τους ρωτάει σαν να είναι δικαστής.

Ακροαματικής διαδικασίας θα προϊσταται ο κ. Κοντονής, τον οποίο ρώτησα χθες στο «Μετρόπολις» αν έχει προχωρήσει στην σύσταση κάποιου οργάνου στο οποίο θα παραπέμπει τα θέματα και μου απάντησε πως όχι, ότι στον ίδιο θα απολογούνται όσες ομάδες δημιουργούν πρόβλημα.

Δεν ξέρω τι πιστεύει ο καθένας που έχει γνώση του σχετικού άρθρου στο νέο νόμο, αλλά, σε ό,τι με αφορά, ανυπομονώ να δω πώς θα λειτουργήσει αυτό το πράγμα στην πράξη και να αξιολογήσω τον υπουργό-αθλητικό δικαστή, την μεγαλύτερη καινοτομία του νόμου Κοντονή.    

*Πηγή: metrosport.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: