Σάββατο 2 Μαΐου 2015

«Εκρηκτικός ο Παναθηναϊκός, λειτουργεί σαν ομάδα ο Ολυμπιακός»

Το μεγάλο παιχνίδι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό (02/05, 19:00) πλησιάζει και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος αναλύει, για λογαριασμό του Superbasket.gr, τους «αιωνίους», δίνοντας έμφαση στα δυνατά στοιχεία τους.
Η πιο μεγάλη ώρα, για την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, έφτασε! Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται στο κλειστό του ΟΑΚΑ (02/05, 19:00) τον Ολυμπιακό στην… μητέρα των μαχών. Αμφότερες οι ομάδες θέλουν τη νίκη, πέραν από το γόητρο, που έχει ως… έπαθλο την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας. Με μια μικρή παράμετρο: Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα των 6 πόντων με το μέρος του, διαφορά με την οποία είχε κερδίσει στις 27 Δεκεμβρίου στο ΣΕΦ (81-75).
Έτσι, λοιπόν, το Superbasket.gr ζήτησε τη γνώμη ενός… ειδικού. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ένας προπονητής που έχει αντιμετωπίσει και τις δύο ομάδες τη φετινή σεζόν, αναλύει τους δύο… μονομάχους. Ο προπονητής του Ρεθύμνου επισημαίνει το πόσο σημαντικές είναι οι απουσίες των Γκιστ και Λαφαγιέτ, τονίζει το πόσο θα επηρεάσει τον Ολυμπιακό η πρόκρισή του στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα, ενώ δίνει τα προγνωστικά του ενόψει του σπουδαίου αγώνα.
Ξεκινώντας την ανάλυσή του, αναφέρθηκε στην κατάσταση των δύο ομάδων. «Είναι πολύ κρίσιμο το παιχνίδι. Από την αναμέτρηση αυτή κρίνεται η πρώτη θέση της κανονικής περιόδου και το απόλυτο αβαντάζ της έδρας. Με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών και κυρίως με το πρόβλημα του Γκιστ, τα πράγματα διαφοροποιούνται, γιατί στον Παναθηναϊκό ο στόχος του πρωταθλήματος είναι αναγκαίος, ώστε η ομάδα να κλείσει καλά τη χρονιά. Οπότε, θα έχει ιδιαίτερη σημασία το παιχνίδι, καθώς θέλουν τη νίκη, αλλά και την διαφορά για να πάρουν την πρώτη θέση».
Εν συνεχεία, ανέλυσε τα δυνατά σημεία του Παναθηναϊκού. «Ο Παναθηναϊκός έχει παρουσιάσει αρκετά διαφορετικό πρόσωπο σε κάποια παιχνίδια. Είναι μια ομάδα που της αρέσει να τρέχει και να πιέζει στην άμυνα, ώστε να βγάζει καταστάσεις αιφνιδιασμού. Σαν αδύνατο σημείο μπορεί να χαρακτηριστεί η παρουσία των ψηλών. Μέχρι τώρα, απέναντι σε ομάδες επιπέδου Ευρωλίγκα, όπου αυτό είναι μέτρο σύγκρισης, που έχουν καλούς ψηλούς και ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει πρόβλημα. Γι’ αυτό η απουσία του Γκιστ, ίσως του καλύτερου ψηλού του Παναθηναϊκού τη φετινή σεζόν, θα είναι σημαντικός παράγοντας για το παιχνίδι», για να συνεχίσει με τα αντίστοιχα του Ολυμπιακού. «Ο Ολυμπιακός ως δυνατό σημείο και κερδίζει τις εντυπώσεις με αυτό, είναι πως πραγματικά λειτουργεί σαν ομάδα. Οι ρόλοι έχουν μοιραστεί πολύ καλά, έχει ισορροπία σε άμυνα και επίθεση και φυσικά έχει τον Βασίλη Σπανούλη που παρουσιάζει αυξομειώσεις στα παιχνίδια στο ΟΑΚΑ, αλλά αναμένεται να είναι ένας από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στο μεγάλο ντέρμπι».
Ρωτήσαμε τον έμπειρο κόουτς για τις απουσίες των Γκιστ και Λαφαγιέτ. Η απάντησή του ήταν αφοπλιστική: «Σίγουρα θα παίξουν ρόλο οι απουσίες, αλλά του Γκιστ είναι πιο σοβαρή απουσία από εκείνη του Λαφαγιέτ. Ο Λαφαγιέτ είναι μια σημαντική μονάδα της ομάδας, αλλά έρχεται από τον πάγκο και σε κάθε παιχνίδι έχει διαφορετικό ρόλο. Ο Γκιστ είναι ο κορυφαίος ψηλός του Παναθηναϊκού και γι αυτό έχει ειδικό ρόλο».
Όσον αφορά την μάχη των δύο προπονητών, Ντούσκο Ιβάνοβιτς και Γιάννη Σφαιρόπουλου τόνισε πως «και οι δύο προπονητές έχουν κάνει πολύ καλά τη δουλειά τους. Το επίπεδο των δύο προπονητών είναι πολύ υψηλό, όπως και των συνεργατών τους και τεχνικά, νομίζω πως θα παρουσιαστούν έτοιμοι για ένα τόσο δύσκολο παιχνίδι. Αυτός που αναμένεται να έχει περισσότερη πίεση είναι ο κύριος Ιβάνοβιτς, γιατί μέσα από το παιχνίδι αυτό θέλει να κερδίσει το απόλυτο πλεονέκτημα της έδρας».
Πριν από μερικές ημέρες ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Αυτή η μεγάλη επιτυχία πόσο θα επηρεάσει το παιχνίδι κατά τον προπονητή του Ρεθύμνου; «Θεωρώ ότι θα επηρεάσει θετικά τον Ολυμπιακό η μεγάλη πρόκριση στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός είναι μια αρκετά νεανική ομάδα, αν και μέσα από το… ζύμωμα της Ευρωλίγκα έχουν αποκτήσει εμπειρία. Όλοι ξέρουν, όμως, πως τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό έχουν μια διαφορετική βαρύτητα και ένα διαφορετικό ειδικό βάρος. Και για τον Ολυμπιακό είναι κρίσιμο να πάρει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας για τους τελικούς του πρωταθλήματος. Δεν θα παίξει κάποιο ρόλο. Θα είναι συγκεντρωμένοι και έτοιμοι για το παιχνίδι αυτό».
Κλείνοντας, έδωσε το προγνωστικό του για το μεγάλο ντέρμπι του ΟΑΚΑ: «Είναι ανοιχτό παιχνίδι. Και οι δύο ομάδες μπορούν να πάρουν τη νίκη. Λόγω έδρας, αλλά και λόγω του γεγονότος πως ο Παναθηναϊκός τα έχει καταφέρει και σε δυσκολότερες συνθήκες, έχει το προβάδισμα για το παιχνίδι, κατά τη γνώμη μου».
*Πηγή: superbasket.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: