Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Παραπάνω από ένα ντέρμπι!!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για το Tyne-Wear derby ανάμεσα στη Νιούκαστλ και τη Σάντερλαντ, που έρχεται σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο για τις δύο ομάδες και έχει πολλές παραμέτρους.
Η κόντρα της Νιούκαστλ με τη Σάντερλαντ αποτελεί μία από τις πιο ισχυρές στο βρετανικό ποδόσφαιρο. Για την ακρίβεια, προϋπήρχε αυτού! Περισσότερα για την εξέλιξή της μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ. Στο παιχνίδι της Κυριακής όμως δεν είναι το γόητρο το μόνο που διακυβεύεται...
Η γηπεδούχος Σάντερλαντ βρίσκεται στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις τρεις βαθμούς. Πόνταρε πολλά στην ανάληψη της τεχνικής της ηγεσίας από τον Σαμ Άλαρνταϊς, έναν προπονητή που ξέρει πιθανόν καλύτερα από τον καθένα πώς να διαχειρίζεται μια ομάδα που ζει την καθημερινότητα με το άγχος του υποβιβασμού. Στο πρώτο του ματς στον πάγκο των «Μαύρων Γατών» κατάλαβε την δυσκολία της κατάστασης. Ο αέρας αλλαγής δεν ήταν αρκετός απέναντι στην Γουέστ Μπρομ η οποία νίκησε 1-0 με γκολ του Μπεραχίνο για να σπάσει μια πρώτη παράδοση του Big Sam. Πάντα, στις προηγούμενες ομάδες, είχε νικήσει στις πρεμιέρες του.

Ο έμπειρος προπονητής ζήτησε φάουλ στον τερματοφύλακα για τη φάση του γκολ, αλλά ξεκαθάρισε πως «στη θέση που βρισκόμαστε ήταν πολύ σημαντικός ο βαθμός που χάσαμε, ακόμα και σε αυτό το σημείο της σεζόν».  Είναι η μόλις τρίτη φορά στην ιστορία της Σάντερλαντ που φτάνει τα εννιά ματς χωρίς ούτε μία νίκη. Αν την πάρει απέναντι στην «μισητή» Νιούκαστλ το κέρδος θα είναι... τριπλό!
Αφενός, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δοθεί τέλος στο αρνητικό ρεκόρ των εννέα αγώνων χωρίς τρίποντο από το να συμβεί απέναντι στην Νιούκαστλ. Αφετέρου, οι «Μαύρες Γάτες» τρέχουν ένα τρομερό σερί πέντε συνεχόμενων νικών απέναντι στις «καρακάξες». Αν γίνουν έξι, θα γραφτεί νέο ρεκόρ και θα είναι ό,τι καλύτερο για την ψυχολογία των γηπεδούχων. Για τον Άλαρνταϊς, είναι και προσωπικό. Έμεινε στον πάγκο της Νιούκαστλ για μόλις οκτώ μήνες, αλλά ο χωρισμός δεν ήταν καλός. Με τη αποζημίωσή του πήρε ένα εξοχικό σπίτι στην Ισπανία, στο οποίο έδωσε το όνομα του St James Park! Την επόμενη χρονιά, ο σύλλογος υποβιβάστηκε και οι οπαδοί δεν έχουν και τις καλύτερες αναμνήσεις από την περίοδο που πέρασε εκεί. Του χρεώνουν αποτυχημένες μεταγραφές και αδιαφορία. Στην αυτοβιογραφία του, ο Άλαρνταϊς αποκαλεί τον νυν προπονητή της Νιούκαστλ Στιβ "bloody" ΜακΛάρεν. Οι δυο τους έχουν παρελθόν λόγω ανταγωνισμού σε δουλειές, με το πόστο της εθνικής Αγγλίας το 2006 να είναι μία από αυτές.

Το πρώτο φετινό Tyne-Wear όμως είναι κρίσιμο και για την Νιούκαστλ. Οι «καρακάξες» προέρχονται από το επιβλητικό 6-2 επί της Νόριτς, όμως η αλήθεια είναι πως αυτό δεν τους μετατρέπει αυτομάτως σε... υπερομάδα. Τα «Καναρίνια» προσπάθησαν να πιέσουν ψηλά για να ζορίσουν τους Τζόρντις και να τους μεταφέρουν επιπλέον πίεση με ένα γρήγορο γκολ, ωστόσο οι παίκτες του ΜακΛάρεν δεν συγχώρησαν τα κενά που βρήκαν. Σισοκό και Βαϊνάλντουμ με τις προωθήσεις τους διέλυσαν την άμυνα και έφεραν την ομάδα τους κοντά στην έξοδο από τη ζώνη του υποβιβασμού.
Ο ΜακΛάρεν προσπάθησε να αποφορτίσει τους παίκτες του, βγάζοντάς τους από την λογική της περιόδου Πάρντιου, όπου έβλεπαν video από τις προηγούμενες ήττες από τη Σάντερλαντ και διανυκτέρευαν σε ξενοδοχείο, παρότι το γήπεδο είναι πολύ κοντά. Φέτος, έχει στο πλευρό του και τον Στιβ Μπλακ. Δεν υπάρχει καλύτερος για να δουλέψει το κομμάτι  της ψυχολογίας προκειμένου το 5-0 σερί από τους Μάκεμ να κλειδωθεί στα αποδυτήρια. Εκτός έδρας, η Νιούκαστλ δεν έχει καταφέρει να πάρει νίκη από τις 31 Ιανουαρίου και το 3-0 με την Χαλ την προηγούμενη σεζόν. Έχει χτυπητές αδυναμίες στην άμυνα και στον τρόπο που προσεγγίζει τα παιχνίδια και το ματς με τη Νόριτς ήταν μεν ένα ξέσπασμα, ωστόσο παρά τα έξι που έβαλε δέχθηκε δύο και τα «Καναρίνια» είχαν ακόμα δύο δοκάρια.

Το παιχνίδι με τη Σάντερλαντ θα είναι τελείως διαφορετικό. Ο Big Sam είναι ιδανικός στο να κλείνει χώρους και να περιορίζει τα ατού του αντιπάλου, ωστόσο βρήκε στο Stadium of Light ένα πολύ αργό αμυντικό δίδυμο και ένα σύνολο που μπάζει από παντού. Το «σκάκι» των πάγκων λοιπόν θα παίξει το δικό του ρόλο.
Δύο προβληματικές άμυνες, δύο προπονητές με παρελθόν, δύο ομάδες που «καίγονται» για βαθμούς, δύο πόλεις που «βράζουν». Το Τyne-Wear φέτος δεν χάνεται....

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: