Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Ηρεμία, δουλειά και… αποφάσεις!!


Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε για τρίτη φορά σε πέντε επίσημα παιχνίδια βγάζοντας κακό πρόσωπο και στο ματς με την Λαμποράλ και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το δύσκολο μονοπάτι που διαβαίνουν οι «ερυθρόλευκοι».

Ηρεμία, δουλειά και… αποφάσεις

Γράφει από τη Βιτόρια, ο Νίκος Ζέρβας
Η ήττα από την Λαμποράλ του φοβερού και τρομερού, Γιάννη Μπουρούση, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα για την βαθμολογική συγκομιδή της ανούσιας, για τις ομάδες υψηλού επιπέδου, πρώτης φάσης. Σημαίνει όμως πολλά για την ψυχολογία, που δέχθηκε άλλο ένα χαστούκι και συνεχίζει να είναι στο ναδίρ. Οι «ερυθρόλευκοι» προβλημάτιζαν μέχρι χθες για την επίθεση, τώρα φαίνεται πως πρέπει να εξετάσουν και την άμυνα. Που ήταν εκτός του τέταρτου δεκαλέπτου, επιπέδου παιδικού πρωταθλήματος, χωρίς όρεξη και θέληση για κάθε κατοχή. Το σήμα κατατεθέν δηλαδή των πρωταθλητών Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Και αν για την αξία, σε βαθμό να «σπάσει» το στοιχειωμένο εδώ και εννέα χρόνια ρεκόρ πόντων στη διοργάνωση, του Μπουρούση δεν τίθεται θέμα, το να χάνεις από τρίποντα του Χάνγκα, προβληματίζει.

Όπως προβληματίζει και ολόκληρο το οικοδόμημα που είναι εμφανές πως είναι ακόμα στα… μπετά. Το να αποδώσει κανείς το γιατί στην κούραση του Ευρωμπάσκετ, στις λίγες ομολογουμένως γεμάτες προπονήσεις και τις αλλαγές στο ρόστερ, έχει ένα νόημα, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Και άλλοι είχαν Ευρωμπάσκετ και άλλοι είναι κουρασμένοι, αλλά αποδίδουν. Μπορεί στην κρίσιμη στιγμή να… σέρνονται και ο Ολυμπιακός να… πετάει, όμως το θέμα είναι το άμεσο μέλλον και όχι το μακρινό. Στον Πειραιά πρέπει από σήμερα κιόλας να κάτσουν πριν την προπόνηση και να συζητήσουν πολύ. Το κάνουν ήδη, αλλά χρειάζεται περισσότερο. Να ηρεμήσουν, να ηρεμήσουν και να ηρεμήσουν. Όλοι. Η ψυχολογία φτιάχνεται μέσα από τις νίκες, αλλά αυτές για να έρθουν χρειάζεται ψυχραιμία και θετική σκέψη. Πιο πολύ απ’ όλα χρειάζεται δουλειά

Οι παίκτες που αποκτήθηκαν δεν είναι κακοί, ίσα-ίσα. Ο προπονητής πιστεύει σε αυτούς και καλά κάνει, αλλά θα πρέπει να δουλέψει στην ψυχοσύνθεσή τους και στο τι ακριβώς τους ζητάει μέσα στο γήπεδο. Αν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια και δεν δει προκοπή, θα πρέπει να κοιτάξει το συμφέρον του που συμβαδίζει με αυτό της ομάδας. Είναι βέβαιο πως εκείνος γνωρίζει καλύτερα ή αλλιώς αντιλαμβάνεται πιο καθαρά τα «κενά» και τα λάθη απ’ ότι ο κόσμος και οι δημοσιογράφοι. Είναι δεδομένο πως εφόσον κρίνει πως η πίστωση χρόνου που δικαιούνται όλοι εκπνεύσει, θα επέμβει με προσθήκη, ή αλλαγή. Είναι βέβαιο πως εκείνος θέλει πολύ περισσότερο απ’ τον καθένα να πετύχει. Όπως και η διοίκηση. Αν επιμείνουν χωρίς αποτέλεσμα, θα επωμιστούν τις συνέπειες, αλλά για την ώρα είναι «βαρύ» όσοι τους αποθέωναν να τους λοιδορούν στις πρώτες «στραβές».

Σε αντίθεση με εκείνον, ο έτερος μόνιμος «φταίχτης» στις ήττες, Βασίλης Σπανούλης, έχει συνηθίσει να τα ακούει μέσα στη σεζόν και να γίνεται ήρωας στο τέλος της. Πρέπει και εκείνος όμως να ηρεμήσει και να μην βιάζεται να φτάσει πρόωρα –είναι ανέφικτο για πολλούς λόγους- στα επίπεδα φόρμας που μπορεί. Ο Ολυμπιακός έχει τραβήξει ένα δύσκολο μονοπάτι, που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να πει με απόλυτη σιγουριά κάποιος αν θα τον βγάλει κάπου ή όχι. Αυτή, είναι και η μαγεία του ομαδικού αθλητισμού. Η προσμονή και το άγνωστο της επόμενης ημέρας, του επόμενου αγώνα. Όλοι μαζί πρέπει να βρουν τι φταίει και να το διορθώσουν. Αξίζουν την στήριξη όσων τους αγαπούν πραγματικά και δεν λησμονούν με δύο-τρείς ήττες πόση περηφάνια τους έχουν γεμίσει. Για αυτούς που εξακολουθούν να τους στηρίζουν όμως, οφείλουν και αυτοί να δείξουν βελτίωση, ειδάλλως να πάρουν … αποφάσεις.

Υ.Γ.: Ο Χάντερ επέστρεψε από μηνιαία απουσία και βρισκόταν με… κλειστά τα μάτια στην επίθεση με τους συμπαίκτες του. Έλλειψε πολύ και είναι το τρανό παράδειγμα του πόσο μετράει η «χημεία». Πέρυσι τέτοια εποχή, οι περισσότεροι τον αποκαλούσαν… άμπαλο. Όπως κάνουν τώρα με τους καινούργιους.... Αν δεν ήταν άτσαλος στα τελειώματά του, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.

Υ.Γ.1: Βελτιωμένη η επίθεση, εκνευριστική η απροθυμία στην περιφερειακή άμυνα. Το κυριότερο: 20 (!) επιθετικά ριμπάουντ, αλλά μηδαμινή αξιοποίησή τους.

Υ.Γ.2: Κρίμα για την τρομερή εμφάνιση του Λοτζέσκι… *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: