Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Πέντε «πράγματα» για το ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός!!

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για το μεγάλο παιχνίδι της Κυριακής ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.
Για τον Αρετόπουλο και τον ορισμό-σκάνδαλο τα είπαμε. Βέβαια, είναι να απορείς με τους φίλους και τους ρεπόρτερ του ΠΑΟΚ που... προσβλήθηκαν λες και γράφτηκε πουθενά ότι κάνει κουμάντο ο «δικέφαλος» στους ορισμούς των διαιτητών ή ότι ελέγχει το παρασκήνιο. Με τον Λεβαδειακό να έβαζαν τον συγκεκριμένο ρέφερι τα ίδια θα γράφονταν, διότι πολύ απλά ο εν λόγω τύπος έχει αποδείξει ότι είναι επικίνδυνος ποδοσφαιρικά όταν σφυρίζει τον Παναθηναϊκό. Πάμε παρακάτω.
ADVERTISEMENT
Στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι, στους δύο «μονομάχους», σε κάποια δεδομένα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον ενόψει του κυριακάτικου παιχνιδιού που αποτελεί... τελικό τόσο για τον Παναθηναϊκό, ώστε, να παραμείνει σε τροχιά κορυφής, όσο για τον ΠΑΟΚ που αγνοεί την νίκη εδώ και περίπου ένα μήνα.
Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ
Ο Παναθηναϊκός είναι... άτυχος που έστω και αργά στον ΠΑΟΚ κατάλαβαν, ότι δεν γίνεται να περιβάλλουν άλλο με εμπιστοσύνη έναν τερματοφύλακα που κοστίζει νίκες και βαθμούς. Το ποδοσφαιρικά σωστό είναι να στηρίξεις τον βασικό σου πορτιέρο. Δεν το συζητάμε αυτό. Στο πρώτο «χοντρό» λάθος, στο δεύτερο ακόμη πιο «χοντρό» λάθος, άντε και στο τρίτο. Ο Όλσεν έχανε αντί να κερδίζει αυτοπεποίθηση, ο «δικέφαλος» πετούσε βαθμούς και η επιστροφή του Γλύκου είναι αυτονόητη.
Ο Έλληνας πορτιέρο έδωσε απέναντι στην Κράσνονταρ σιγουριά στα μετόπισθεν αλλά ακόμη δεν έχει ρυθμό και συνεχόμενα παιχνίδια στα πόδια και στα... χέρια του! Κάτι σημαντικό για κάθε τερματοφύλακα. Εκεί οφείλονται δύο ασταθείς αποκρούσεις στο δεύτερο ημίχρονο που τελικά δεν κόστισαν.
Ο Γλύκος δεν είναι κακός τερματοφύλακας, δεν είναι και ο... Ντασάεφ. Την ευκαιρία που παίρνει τώρα την αξίζει πέρα για πέρα και για να δούμε αν και πόσο καθοριστικό ρόλο θα παίξει στην έκβαση αυτού του ντέρμπι η αλλαγή τερματοφύλακα στον ΠΑΟΚ.
ΟΙ... ΙΔΙΟΙ ''ΑΞΟΝΕΣ''

Παρακολουθώντας αρκετά από τα παιχνίδια του ΠΑΟΚ την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, μπορείς να διαπιστώσεις πως οι δύο αντίπαλοι της Κυριακής έχουν μια μεγάλη ομοιότητα. Τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά των παικτών που αγωνίζονται στον άξονα της μεσαίας γραμμής.  Οι ''βασικές'' επιλογές του Τούντορ διαθέτουν Τζιόλη, Σάμπο, Κάτσε, Πέλκα ενώ εκείνες του Αναστασίου Λαγό, Κουτρουμπή, Ζέκα, Πράνιτς, Νίνη.
Οι αμυντικοί-εσωτερικοί μέσοι(δεν συγκαταλέγονται εδώ οι Πέλκας και Νίνης) και των δύο ομάδων μπορούν να κρατήσουν μπάλα, μπορούν να ''ανοίξουν'' το παιχνίδι στα άκρα, να πρεσάρουν σωστά, να κλείσουν διαδρόμους αλλά δεν ''έχουν'' ούτε την κάθετη πάσα προς το ''κουτί'', δεν πατάνε περιοχή και όταν πατάνε σπάνια θα τελειώσουν σωστά τις φάσεις(πάρτε παράδειγμα το χθεσινό ''τελείωμα'' του Σάμπο), δεν έχουν την ατομική προσπάθεια που θα «σπάσει» την αντίπαλη άμυνα. Ούτε ο Τζιόλης, ούτε ο Σάμπο, ούτε ο Κάτσε που χάνει και το ντέρμπι αλλά ούτε και ο Λαγός, ο Κουτρουμπής, ο Ζέκα, ο Πράνιτς.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό, πως για τον άξονα του ΠΑΟΚ ο Πέλκας είναι το Α και το Ω, ώστε να φτιάξει φάσεις. Ο νεαρός επιτελικός έχει μεγάλη ποιότητα, έχει το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του αλλά το τελευταίο διάστημα δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Από την άλλη, και όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, ο Νίνης που διαθέτει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπόλοιπους μέσους του «τριφυλλιού» προέρχεται από τραυματισμό και έχει να αγωνιστεί ένα μήνα ενώ ο Λουντ δεν είναι σε θέση να ξεκινήσει.
Άρα δεν πρέπει να προκαλέσει έκπληξη αν η μία μεσαία γραμμή εξουδετερώσει την άλλη ή αν μια ενέργεια φανεί αρκετή για να κρίνει το παιχνίδι.
Σίγουρα ο ΠΑΟΚ υπερτερεί σε ύψος, άρα θα έχει περισσότερες πρώτες μπάλες κερδισμένες με Τζιόλη και Σάμπο και δεδομένα ο Παναθηναϊκός έχει μεγαλύτερη ταχύτητα με Λαγό και Ζέκα. Αν χρησιμοποιηθεί ο Κουτρουμπής αντί του Λαγού, οι «πράσινοι» θα πλησιάσουν στο... ύψος και θα χάσουν την ταχύτητα του Λαγού. Μπορεί να μοιάζει ασήμαντη λεπτομέρεια αλλά από τέτοιες λεπτομέρειες γράφεται ιστορία. Πάντα, βέβαια, κάτι θα κερδίσεις από μια απόφαση και κάτι θα χάσεις.
Ο ΜΠΕΡΜΠΑΤΟΦ, Ο ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΜΑΚ
Ο πιο ποιοτικός ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ. Το... υπερόπλο του «δικεφάλου», όμως, παραμένει στο off! Ο Τούντορ δεν έχει βρει ή δεν έχει «βγει» στο γήπεδο, ένα πλάνο αξιοποίησης του Βούλγαρου επιθετικού. Ελάχιστες φορές οι συμπαίκτες του, έχουν «φτιάξει» σε κανονική ροή παιχνιδιού τον έμπειρο στράικερ!
Θυμηθείτε πως ο Βούλγαρος έχει πετύχει μέχρι στιγμής μοναχά δύο γκολ. Το ένα μετά από στημένη φάση και «σπάσιμο» της μπάλας από τον Τζαβέλλα κόντρα στον Ατρόμητο και το άλλο έπειτα από ''τσαφ'' του Αθανασιάδη και δική του καλή τοποθέτηση στην αντίπαλη περιοχή με τον Ηρακλή.
Παρατηρούσα χθες στο παιχνίδι με την Κράσνονταρ την ''δίψα'' και την ''τρέλα'' να πάρει μπάλα, να τον ''ταίσουν'' οι συμπαίκτες του και μου θύμισε τον πρώτο καιρό του Σισέ, όταν ακόμη δεν είχαν προσαρμοστεί στο παιχνίδι του. Οι ίδιες κινήσεις με τα χέρια, ο ίδιος εκνευρισμός. Ο Βούλγαρος, παρόλα αυτά,  είναι ποδοσφαιριστής που στην μια επαφή μπορεί να σε... τιμωρήσει και προφανώς οι Ταυλαρίδης και Τελάντερ θα έχουν πολύ δουλειά απέναντί του.
Από κει και πέρα, υπάρχει ένα σημαντικό «mismatch» που λένε και στο μπάσκετ. Αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα του Μακ. Ούτε ο «Ταύλα» ούτε και ο Δανός μπορούν να τον «πιάσουν» στο ανοιχτό γήπεδο και δεδομένα ο Τούντορ θα προσπαθήσει να ''πατήσει'' πάνω σε αυτό το πλεονέκτημα. Αν βρει χώρους, φυσικά...
Πάντως, αν θα έπρεπε να κάνουμε μια πρόβλεψη για τον παίκτη που θα ταλαιπωρήσει αρκετά την άμυνα του Παναθηναϊκού, δεν θα πηγαίναμε σε κανέναν από τους δύο αλλά στον Ροντρίγκες. «Σφαίρα», εξαιρετικήντρίμπλα, καλή σέντρα. Ένας σούπερ για τα δεδομένα εξτρέμ που παίζει όλη την δεξιά πλευρά αν και καμια φορά «ξεχνιέται» στο αμυντικό τρανζίσιον και δημιουργεί αεροδιάδρομο!
Η ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
Σε 7 αγωνιστικές, ο ΠΑΟΚ έχει δεχθεί 10 τέρματα. Κάτι παραπάνω από ένα σε κάθε παιχνίδι. Ένα σημαντικό πρόβλημα για τον Τούντορ. Κόστα, Τζαβέλλας και ένας εκ των Μαλεζά ή Βίτορ(έχει πρόβλημα στα πλευρά) θα είναι η τριπλέτα των μετόπισθεν του «δικεφάλου». Μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ μας έχει ''δείξει'' δύο σημαντικά προβλήματα.
Το πρώτο είναι η αντιμετώπιση των «στημένων», από τα οποία έχει δεχθεί 4 γκολ! Απέναντι σε ΠΑΣ(από πλάγιο), σε Ολυμπιακό (από κόρνερ) και σε Ηρακλή(από κόρνερ και εκτέλεση φάουλ)! Το δεύτερο έχει να κάνει με το αμυντικό του transition, την αντίδραση δηλαδή από φάση επίθεσης σε φάση άμυνας. Από κακή επιστροφή δέχεται το γκολ του Ιντέγε για το 1-0 του Ολυμπιακού, από το ίδιο άσχημη συμπεριφορά δέχεται το 2 και το 3-0 από τον ΠΑΣ στα Γιάννενα.
Παράλληλα δεν είναι και λίγα τα ατομικά λάθη των παικτών του ΠΑΟΚ στα μετόπισθεν που έχουν κοστίσει. Γεγονός που δείχνει έλλειψη συγκέντρωσης. Για παράδειγμα το αυτογκολ του Σάμπο στους «Ζωσιμάδες»  ή το λάθος του Κόστα στο ντέρμπι με τον Ηρακλή που χαρίζει το τετ-α-τετ στον Βέλλιο.
ΤΑ ''ΒΑΡΟΜΕΤΡΑ'' ΖΕΚΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΓΚ
Αν κρίνουμε από την τακτική του Αναστασίου στις τρεις με βαθμολογικό αντίκτυπο επισκέψεις του Παναθηναϊκού στην Τούμπα, όπου μετρά δύο νίκες,  το «τριφύλλι» θα παίξει σφιχτά, θα κοιτάξει να κρατήσει μπάλα χωρίς να πάρει μικρά ή μεγάλα ρίσκα, έχοντας στόχο να χτυπήσει την αργή άμυνα του ΠΑΟΚ στο ανοιχτό γήπεδο. Όπως ακριβώς το πέτυχε πέρυσι με Ατζαγκούν και Καρέλη.
Φυσικά πολλά θα εξαρτηθούν από την απόδοση των δύο ηγετών αυτής της ομάδας. Του Κάρλος Ζέκα στον άξονα της μεσαίας γραμμής και του Μάρκους Μπεργκ στην κορυφή της επίθεσης.
Ο Πορτογάλος είναι σε εξαιρετική κατάσταση, είναι ο πιο σημαντικός στο πρέσινγκ που θα ασκήσει ο Παναθηναϊκός από το δικό του μισό γήπεδο  και στην καλή κυκλοφορία της μπάλας που θα ζητήσει ο Έλληνας τεχνικός.
Για τον Μπεργκ τα δεδομένα είναι γνωστά. Αποτελεί τον καλύτερο επιθετικό στην Σούπερ Λίγκα, διανύει όμως ένα μεγάλο διάστημα αφλογιστίας στα ελληνικά γήπεδα, έχοντας να σκοράρει από τα τέλη Αυγούστου. Με την εικόνα της άμυνας του ΠΑΟΚ, ο «mr.9» θα βρει τις στιγμές να απειλήσει.
Θα τις αξιοποιήσει, επιστρέφοντας στα γκολ;
Υ.Γ1: Και να θέλεις να ασχοληθείς ΜΟΝΟ με το ποδόσφαιρο δεν σε αφήνουν! Ο Γκιρτζίκης με επιστολή στην ΕΠΟ αποκάλυψε την μεγάλη αλήθεια. Ο Παναθηναϊκός, που ψάχνει τρόπο να βρει το «50-50» και να προστατευθεί από τους ανίκανους διαιτητές και τις λοιπές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο, πλήττει το ελληνικό ποδόσφαιρο! Χαχαχαχαχα. Ποιος, ο Γκιρτζίκης; Το έχουν τερματίσει οι άνθρωποι...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: