Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

Η κακή βραδιά και το «ΠΡΕΠΕΙ» για Παπανικολάου!!


Η κακή βραδιά και το «ΠΡΕΠΕΙ» για Παπανικολάου

Ο Ολυμπιακός «γκρέμισε» ο,τι καλό έχτισε μέχρι τώρα στο Top16 κόντρα στην καταπληκτική Μπάμπεργκ και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ήττα και την αμεσότητα που θα πρέπει να έχει το θέμα Παπανικολάου.

Ακόμα και αν κάποιος δεν παρακολούθησε τη χθεσινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τη Μπάμπεργκ, του αρκούν για να καταλάβει τα δύο αρνητικά ρεκόρ που κατέγραψαν οι «ερυθρόλευκοι». Οι δέκα ασίστ είναι η μικρότερη εντός έδρας συγκομιδή τη τελευταία οκταετία στο ΣΕΦ και τα μόλις τρία επιθετικά ριμπάουντ, η φτωχότερη από το 2010 και έπειτα στην Ευρωλίγκα!

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Φυσικά και έγιναν πολλά ακόμη για να παρουσιάσει ο πρωταθλητής Ελλάδας αυτή την κακή εικόνα, αλλά φρονώ πως αγωνιστικά, εκτός από την εξαιρετική ανάγνωση του αγώνα από τον Αντρέα Τρινκιέρι, η κονιορτοποίηση της δημιουργίας και ο έλεγχος των ριμπάουντ από πλευράς γερμανών, έπαιξαν τον καθοριστικότερο ρόλο. Ο Ολυμπιακός ήταν αδικαιολόγητα ανέτοιμος πνευματικά για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, παρασύρθηκε από την εξυπνάδα της καλοδουλεμένης παρέας του Νίκου Ζήση και την… πάτησε. Αυτά τα βράδια επιβεβαιώνουν τους προπονητές πως δεν υπάρχει εύκολο παιχνίδι σε αυτό το επίπεδο και ας φαίνεται στους περισσότερος δήλωση-κλισέ. Πρέπει να καταλάβουμε πως μπάσκετ παίζουν και οι αντίπαλοι και στο συγκεκριμένο παιχνίδι η Μπάμπεργκ έκανε ο,τι ακριβώς έπρεπε για να πετύχει μία ιστορική νίκη.

Και ο Ολυμπιακός την βοήθησε με την αδιανόητη έλλειψη αντίδρασής του μέχρι το 25΄για να το πετύχει. Όταν σε εκείνο το σημείο το… κοντέρ έγραψε -24, το καταπληκτικό σε όλα του χθες κοινό (αυτούς τους 8000 χιλιάδες χρειάζεται η ομάδα), αλλά και ο πειραγμένος εγωισμός, λειτούργησε σαν ξυπνητήρι και παραλίγο να παρακολουθήσουμε μία ακόμα επική ανατροπή από τους «ερυθρόλευκους». Μπορεί η διαφορά να πήγε στους δύο πόντους, να χρειαζόταν ένα ακόμα μακρινό σουτ και μία-δύο βολές για να επιτευχθεί, όμως κακά τα ψέματα η εικόνα θα αδικούσε εξωπραγματικά τη Μπάμπεργκ. Το ότι ο Ολυμπιακός, επιτέλους, έχει φτιάξει έναν «κορμό» φιλάθλων που τον υποστηρίζουν πραγματικά και στα δύσκολα, αλλά και η αυταπάρνηση που έδειξαν κάποιοι παίκτες του με αποτέλεσμα, σχεδόν, να ισοφαρίσουν, είναι τα μοναδικά κέρδη, της γεμάτης προβληματισμό και σύννεφων βραδιάς.

Όχι, φυσικά και δεν ήρθε η καταστροφή από μία ήττα σε ένα πρωτάθλημα δεκατεσσάρων αγωνιστικών. Αν κάποια ομάδα μπορεί να ρεφάρει αυτό το κακό αποτέλεσμα είναι αναμφίβολα ο Ολυμπιακός. Έχει μπροστά του το «ΠΡΕΠΕΙ» του Κάουνας και εφόσον σπάσει τους… πάγους στη λιθουανική πόλη, έχει μία πρώτη μεγάλη ευκαιρία να «σβήσει» αυτή την ήττα στη Μαδρίτη, κόντρα στη Ρεάλ που πάει… ασθμαίνοντας. Με μία κακή βραδιά, την χειρότερη φετινή, δε μπορείς να ισοπεδώσεις όσα πολύ καλά έχουν κάνει ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του μέχρι χθες. Αρκεί οι «ερυθρόλευκοι» να πάρουν όσο πιο άμεσα… γομολάστιχα και να σβήσουν, την ανορθογραφία της 15ης Ιανουαρίου. Ο σεβασμός που έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια, σε… αναγκάζουν να πιστέψεις ότι το μεγάλο «διπλό» θα έρθει. Όταν αρχίζουν τα… δύσκολα βγαίνουν μπροστά οι μεγάλοι άνδρες και οι πειραιώτες συγκαταλέγονται αναμφίβολα σε αυτούς…

Να τελειώσει άμεσα, θετικά ή αρνητικά

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα πριν από το παιχνίδι (δεν αποκλείεται να έπαιξε τον ρόλο της στην έλλειψη συγκέντρωσης όλων), αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στο ενδεχόμενο της επιστροφής του Κώστα Παπανικολάου. Η δεδομένη αγάπη και το «δέσιμο» που έχει ο κόσμος, αλλά και η ομάδα με τον διεθνή φόργουορντ, αλλά και το «μπάσιμο» του Παναθηναϊκού, φούντωσαν για τα καλά την κουβέντα και είναι λογικό. Είναι βέβαιο πως ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για τον 26χρονο παίκτη, αλλά χειρίζεται πολύ λεπτά την κατάσταση και ορθώς. Ο,τι και να γίνει, τον τελευταίο λόγο τον έχει η Μπαρτσελόνα, που ακόμα και να μη χρειάζεται παίκτη στη θέση του, μπορεί να θελήσει να μην επιτρέψει να δυναμώσει κανένας βασικός αντίπαλός της.

Τη γνώμη μου για το αν πρέπει ο Ολυμπιακός να αποκτήσει τον Παπανικολάου την έχω εκφράσει από τον Οκτώβριο, που τελικά κατέληξε στο Ντένβερ. Εννοείται πως μπορεί να βοηθήσει, εννοείται πως οι «ερυθρόλευκοι» θα πρέπει να στηρίξουν πάνω του το μέλλον τους. Σημασία όμως, έχει το τι θέλει ο προπονητής, ο οποίος είναι σε πραγματικά δύσκολη θέση για να διατηρήσει τις ισορροπίες σε περίπτωση επιστροφής του. Όσοι είμαστε απ’ έξω μπορούμε να υποστηρίζουμε ο,τι θέλουμε, ενώ κατανοητή είναι και η… κάψα του κόσμου. Αίσθησή μου είναι πως αν ο Ολυμπιακός του δείξει ότι τον θέλει πραγματικά, έχει το προβάδισμα (η άλλη διεκδικήτρια είναι η Λοκομοτίβ Κουμπάν), όμως μεγαλύτερη σημασία και από αυτό για την… οικονομία της σεζόν, έχει για την ομάδα να γίνει ο,τι είναι να γίνει –θετικό ή αρνητικό- άμεσα. Τις επόμενες ώρες κιόλας. Διότι είναι άδικο για την προσπάθεια όλων να διαταράσσετε το κλίμα, την ώρα που ακολουθούν πέντε εβδομάδες «φωτιά» σε Ευρώπη και Ελλάδα. Αν κλονιστεί η ηρεμία, δε θέλει και πολύ να ακολουθήσουν και άλλες… Μπάμπεργκ. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: