Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται πρόσθετα μέτρα 9 δισ. ευρώ!!

Δεν έχει τελειωμό η καταιγίδα μέτρων...
Έρχονται πρόσθετα μέτρα 9 δισ. ευρώ!
Σε δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και σε υπέρμετρη φορολόγηση εισοδημάτων και ακινήτων προχωρεί η κυβέρνηση. Στόχος η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 3 δισ. ευρώ για το τέλος του επόμενου έτους.
Τον πιο «σκληρό» προϋπολογισμό από την ημέρα που η Ελλάδα εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή μεθαύριο Δευτέρα, περιλαμβάνονται πρόσθετα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, για να... κατευνάσει την τρόικα και να ανοίξει τον δρόμο για την 6η δόση των 8 δισ. ευρώ μετά έναν και πλέον μήνα επίπονων διαπραγματεύσεων, θέτει έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θα προσεγγίσει τα 3 δισ. ευρώ στο τέλος της επόμενης χρονιάς. Για να τον επιτύχει προχωρεί σε δραστικές περικοπές μισθών και συντάξεων αλλά και σε υπέρμετρη φορολόγηση εισοδημάτων και ακινήτων.
Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», η κατάρτιση του προϋπολογισμού μοιάζει με «ραντεβού στα τυφλά» εξαιτίας τριών αστάθμητων παραγόντων που είναι πιθανόν να τον θέσουν από πολύ νωρίς εκτός στόχων. Ο πρώτος σχετίζεται με τις πολύ μεγάλες αστοχίες στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, οι οποίες ενδέχεται να αλλάξουν τη βάση... εκκίνησης του 2012, τη βαθύτερη, σε σχέση με τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, ύφεση και την αμφίβολη αποτελεσματικότητα σειράς μέτρων.
Το βέβαιο είναι πως η κυβέρνηση, μετά την απαίτηση της τρόικας για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2012 και όχι το 2014, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, αλλάζει τα μεγέθη του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ενσωματώνοντας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού νέες προβλέψεις. Πιο αναλυτικά, στο Μεσοπρόθεσμο είχε περιληφθεί πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα 1,02 δισ. ευρώ και πλέον στον προϋπολογισμό τίθεται ως στόχος πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 3 δισ. ευρώ.
Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: