Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Πέντε υποψήφιοι, ένα φαβορί!!

Ο Νίκος Κωστένογλου είναι το ξεκάθαρο φαβορί για να αναλάβει από τη Δευτέρα κιόλας την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Οι άλλες περιπτώσεις...
Πέντε υποψήφιοι, ένα φαβορί
Ο Χιµένεθ παραµένει -ακόµα- στην τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ, αλλά από προχθές το βράδυ φούντωσαν τα σενάρια για τη διαδοχή του. Εναν χρόνο µετά την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας από τον Ισπανό η ΑΕΚ βρίσκεται ξανά σε αναζήτηση προπονητή.
Μόνο που αυτήν τη φορά όλα δείχνουν πως θα στραφεί σε ελληνικά χέρια. Σχεδόν το σύνολο των επιλογών και των εναλλακτικών σκέψεων που υπάρχουν στους «κιτρινόµαυρους» αφορούν λύσεις από την ελληνική αγορά, µε συγγένεια µάλιστα µε την οικογένεια της ΑΕΚ.
Σε αυτήν την άτυπη κούρσα δελφίνων έχουν ξεχωρίσει τέσσερις συν µία περιπτώσεις. Στη µία περίπτωση πρέπει να κατατάξουµε τη λύση από το εξωτερικό, που υπάρχει πάντα στο µυαλό κάποιων στην ΑΕΚ. Ωστόσο, πρόκειται για κούρσα µε ξεκάθαρο φαβορί, που λέγεται Νίκος Κωστένογλου.
Χαρακτηρισµός που ουσιαστικά επιβεβαιώνεται και από την «πόρτα» που έριξε ο «Κωστέ» στην Ανόρθωση, απορρίπτοντας ουσιαστικά την εξαιρετική πρόταση για κλειστό διετές συµβόλαιο συνεργασίας µε αποδοχές που έφταναν στο σύνολο το µισό εκατ. ευρώ.
Ο Κωστένογλου είναι αυτήν τη στιγµή η επικρατέστερη λύση, ώστε από το πρωί της Δευτέρας να αναλάβει τα ηνία της ΑΕΚ.
Να επιστρέψει δηλαδή στα αποδυτήρια, όπου για δέκα χρόνια αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής (και αρχηγός της οµάδας επί σειρά ετών), ενώ υπήρξε και προπονητής -αρχικά βοηθός και στη συνέχεια πρώτος- πριν από τρία χρόνια. Με έντονους συναισθηµατικούς δεσµούς µε την ΑΕΚ, µε αρκετούς υποστηρικτές εντός της οµάδας και ιδιαίτερη απήχηση στον κόσµο.
Δυνατές επιλογές για τον πάγκο της ΑΕΚ είναι ακόµη οι Αγγελος Αναστασιάδης και Βαγγέλης Βλάχος. Ο πρώτος έχει την πείρα, διαθέτει καλά ερείσµατα εντός των αποδυτηρίων, αλλά υπάρχουν αρκετές επιφυλάξεις κυρίως για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του.
Ο Βλάχος έχει εµπειρίες έπειτα από πολλά χρόνια σε µικρές οµάδες και έφτασε σε αρκετές περιπτώσεις µια... ανάσα από την επιστροφή του στην ΑΕΚ. Την οµάδα του, καθώς ποτέ δεν έκρυψε τα «κιτρινόµαυρα» αισθήµατά του. Υψηλή απήχηση στον κόσµο έχει και ο Τιµούρ Κετσπάγια. Γι' αυτό είναι σκόπιµο να αναλύσουµε τα συν και τα πλην της κάθε επιλογής για την ΑΕΚ.
ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ
Πρόκειται για παιδί της «κιτρινόµαυρης» οικογένειας. Σοβαρός, επαγγελµατίας στο 100% αλλά και συναισθηµατικά δεµένος µε την ΑΕΚ. Εχει την καλή παρουσία στον πάγκο της οµάδας πριν από τρία χρόνια, όταν έχασε το πρωτάθληµα στα δικαστήρια. Εδειξε πως θελει να δουλέψει ξανά στην ΑΕΚ, κλείνοντας την πόρτα στην εξαιρετική πρόταση της Ανόρθωσης να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της. Γνωρίζει πρόσωπα και πράγµατα στα Σπάτα, αλλά δεν θα βρει πολλούς γνώριµους σε σχέση µε το παρελθόν, καθώς η ΑΕΚ αλλάζει σχεδόν ολικά κάθε χρόνο.
Το πέρασµά του από Αστέρα Τρίπολης και Λάρισα δεν είχε την επιτυχία που θα ήθελε, αν και ανέλαβε ριψοκίνδυνες αποστολές µε οµάδες που βρίσκονταν ένα βήµα πριν από την καταστροφή. Στον κόσµο της ΑΕΚ διατηρεί υψηλά ποσοστά δηµοφιλίας, αν και δεν λείπουν αυτοί που θα ήθελαν κάποιο πιο δυνατό όνοµα στην τεχνική ηγεσία της οµάδας.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
Με πολύ ισχυρά στηρίγµατα εντός των αποδυτηρίων, ο 58χρονος τεχνικός διατηρεί τις δικές του πιθανότητες για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ.
Στα συν του Αναστασιάδη συµπεριλαµβάνονται η ικανότητα να δουλεύει σκληρά και να βελτιώνει τις οµάδες που αναλαµβάνει, το καλό κοουτσάρισµα στα παιχνίδια, η εµπειρία σε υψηλό επίπεδο έχοντας δουλέψει σε Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και στον Ηρακλή σε σεζόν που είχε υψηλές βλέψεις. Διακρίνεται για την εξαιρετική σχέση που αναπτύσσει µε τους ποδοσφαιριστές, κυρίως τους Ελληνες.
Στα µείον είναι αναµφίβολα πως βρίσκεται µακριά από τον πάγκο οµάδας από το 2004, όταν και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Κύπρου, µε την οποία βέβαια είχε καλά αποτελέσµατα. Στον κόσµο της ΑΕΚ δεν έχει µεγάλη απήχηση, αν και υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν πως πρόκειται για εξαιρετικό προπονητή, που αποπνέει σεβασµό µε την παρουσία του.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΛΑΧΟΣ
Σε όλες τις τελευταίες αλλαγές προπονητών στην ΑΕΚ, η περίπτωση του Βαγγέλη Βλάχου προβάλλει µε πολλές αξιώσεις. Ο 49χρονος τεχνικός δείχνει πλέον ώριµος και έτοιµος να αναλάβει τα ηνία µιας µεγάλης οµάδας.
Και δεν θα µπορούσε να υπάρξει ιδανικότερο ξεκίνηµα από την οµάδα της καρδιάς του, που ήταν και δεν έπαψε ποτέ να είναι η ΑΕΚ. Ο Βλάχος έµαθε την προπονητική από χαµηλά. Το παρελθόν του είναι γεµάτο από προϋπηρεσία σε διάφορες οµάδες και κατηγορίες: Καβάλα, Ξάνθη, Παναχαϊκή, Ιωνικός, ΟΦΗ, Πανιώνιος, Ηρακλής, Αστέρας Τρίπολης.
Ο Βλάχος δεν έχει δουλέψει ποτέ σε µεγάλη οµάδα και αυτό αναµφίβολα είναι στα πλην της υπόθεσης, αν και είναι εγωιστής και φιλόδοξος και µπορεί να αντιπαρέλθει οιοδήποτε χάντικαπ. Στον κόσµο της ΑΕΚ υπάρχουν µοιρασµένες απόψεις, καθώς υπάρχουν αυτοί που εκτιµούν ιδιαίτερα την ποιότητά του και άλλοι που θεωρούν πως η οµάδα δεν πρέπει να αναλάβει ρίσκο τη δεδοµένη στιγµή.
ΤΙΜΟΥΡ ΚΕΤΣΠΑΓΙΑ
Αυτήν τη στιγµή φαίνεται µακρινός ως στόχος, αλλά για αρκετούς είναι ο µεγάλος πόθος. Η λύση του έπαιξε και την αντίστοιχη περσινή περίοδο για την αντικατάσταση του Μπάγεβιτς, αλλά τελικά η διοίκηση επέλεξε τον Χιµένεθ. Ο Κετσπάγια βρίσκεται αυτήν την περίοδο στην τεχνική ηγεσία της εθνικής Γεωργίας, µε ένα πολύ υψηλό συµβόλαιο που του αποφέρει κοντά στο 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Παραµένει άγνωστο αν ο ίδιος θα θελήσει να µπει σε διαδικασία διπλής απασχόλησης, αν θα του επιτραπεί κάτι τέτοιο και, βέβαια, αν θα είναι αποδοτικό.
Μολονότι το πέρασµά του από την τεχνική ηγεσία του Ολυµπιακού κρίθηκε νωρίς ότι δεν ήταν επιτυχηµένο, στον κόσµο της ΑΕΚ η άποψη για την αξία του Κετσπάγια θεωρείται απόλυτα ικανοποιητική. Προπονητής µε πείρα, µε παραστάσεις από Τσάµπιονς Λιγκ και γνώση του ελληνικού πρωταθλήµατος, που θεωρείται και αυτός «παιδί» της ΑΕΚ.
Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ Χ
Μολονότι το στοίχηµα µε τον Χιµένεθ δεν βγήκε, στη διοίκηση της ΑΕΚ υπάρχει ακόµα σηµαντική τάση που επιθυµεί να συνεχίσει η οµάδα µε προπονητή από το εξωτερικό. Θεωρώντας προφανώς πως στην ελληνική αγορά δεν υφίσταται κανένας προπονητής που να αντέχει στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της ΑΕΚ, εκτιµούν πως η λύση πρέπει να δοθεί και πάλι από το εξωτερικό. Με έναν τεχνικό που θα είναι άφθαρτος, που θα έχει την κουλτούρα ενός πρωταθλήµατος περισσότερου αναβαθµισµένου σε σχέση µε το ελληνικό, που θα έχει την απαραίτητη ανοχή από τον κόσµο.
Ωστόσο, σε µία τέτοια περίπτωση πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιµος χρόνος και η οµάδα να χάσει όλους τους στόχους της σεζόν. Συν τοις άλλοις, υπάρχει πλέον και επιφυλακτικότητα από τη πλευρά του κόσµου, καθώς πλέον υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν πως η λύση δεν βρίσκεται εκτός των τειχών αλλά µέσα στην Ελλάδα.
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: