Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Τηλεοπτικός «Μποσμάν» ίσως αλλάξει τον ευρωπαϊκό χάρτη των μεταδόσεων!!

Ο Γιώργος Γεωργακόπουλος γράφει για τις απρόβλεπτες συνέπειες είναι πιθανόν να έχει για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο η μάχη του... Δαυίδ με τον Γολιάθ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο!
Τηλεοπτικός «Μποσμάν» ίσως αλλάξει τον ευρωπαϊκό χάρτη των μεταδόσεων
Απρόβλεπτες συνέπειες είναι πιθανόν να έχει για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο όσο και την ευρωπαϊκή τηλεόραση η μάχη του Δαυίδ με τον Γολιάθ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, και μάλιστα με τον Δαυίδ να χρησιμοποιεί ελληνική σφεντόνα.
Την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την υπόθεση της Βρετανίδας Κάρεν Μέρφι, που αντί να πληρώνει την πανάκριβη συνδρομή στο βρετανικό δορυφορικό δίκτυο Sky, για να προβάλλει τους αγώνες του αγγλικού πρωταθλήματος στην παμπ της στο Πόρτσμουθ, είχε επιλέξει να γίνει συνδρομήτρια στην ελληνική Nova. Βρετανική εταιρεία πήγε το θέμα στη δικαιοσύνη για διαφυγόντα κέρδη του Sky, που μαζί με το ESPN έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ στη Βρετανία, και το θέμα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς οι βρετανικές δικαστικές αρχές έθεσαν το ερώτημα κατά πόσον είναι νόμιμα τα αποκλειστικά τηλεοπτικά δικαιώματα για μια χώρα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ηδη η εισήγηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της δικαστού αρμόδιας για την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ότι η Πρέμιερ Λιγκ παραβαίνει τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς περιορίζει τη δυνατότητα επιλογής συνδρομής στους καταναλωτές από την ευρωπαϊκή αγορά, προωθώντας τον προστατευτισμό σε εθνικά όρια.
Οι ευρωπαϊκές συνδρομητικές πλατφόρμες που αποκτούν αποκλειστικά δικαιώματα μετάδοσης εγχώριων πρωταθλημάτων έχουν θησαυρίσει, καθώς το ποδόσφαιρο αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 ελκυστικό τηλεοπτικό προϊόν. Χωρίς αυτό σχεδόν κανένα μεγάλο συνδρομητικό δίκτυο στην Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να αποκομίσει κέρδη.
Ετσι και το δίκτυο Sky του Ρούπερτ Μέρντοχ έφερε την επανάσταση στο αγγλικό ποδόσφαιρο πριν από δύο δεκαετίες πληρώνοντας από τότε αδρότατα για να αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος και συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία της Πρέμιερ Λιγκ. Με τα χρήματα των συνδρομητών του Sky το αγγλικό πρωτάθλημα γιγαντώθηκε και οι σύλλογοι της χώρας πλούτισαν τόσο ώστε να είναι από τους πλέον εύρωστους στην Ευρώπη. Το ίδιο, σε μικρότερη πάντως κλίμακα, έγινε και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, και ήρθε και στην Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 1990.
Αν λοιπόν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι υπέρ της κ. Μέρφι, τότε ο Δαυίδ θα έχει καταφέρει να επικρατήσει του Γολιάθ που δεν είναι άλλος από τον Sky στη Βρετανία, με εκατομμύρια συνδρομητών. Και θα αποτελεί και κόλαφο για την αισχροκερδή τακτική του Sky να χρεώνει αστρονομικού επιπέδου συνδρομές στις βρετανικές παμπ.
Θα πρόκειται για τα τηλεοπτικά δεδομένα για μια επανάσταση όπως αυτή της περίπτωσης Μποσμάν στις μεταγραφές κοινοτικών ποδοσφαιριστών, αφού ξαφνικά θα ανοίξει η τηλεοπτική αγορά και τα συνδρομητικά δίκτυα δεν θα πληρώνουν τους πακτωλούς χρημάτων που διαθέτουν σήμερα για να αποκτήσουν αποκλειστικά δικαιώματα και να διατηρούν μονοπώλιο. Η άμεση συνέπεια θα είναι και η πιθανότατη μείωση των εσόδων και των ποδοσφαιρικών ομάδων, εκτός αν αποφασίσουν να συστήσουν δικό τους κανάλι, όπως στην Ολλανδία.
Η ειρωνεία πάντως είναι ότι το βρετανικό Sky θα δοκιμάσει τη γεύση του δικού του δηλητηρίου, καθώς ήταν ακριβώς η ελευθερία που του προσέφερε η ευρωπαϊκή ενοποίηση η οποία του επέτρεψε στη δεκαετία του 1980 να εκπέμπει στη Βρετανία χωρίς να υπόκειται στη βρετανική νομοθεσία, καθώς εξέπεμπε τότε από το Λουξεμβούργο.
Οι συνέπειες μπορεί να αγγίξουν και τη χώρα μας, αφού στο μέλλον θα μπορεί κάποιο ξένο δορυφορικό κανάλι (π.χ. από τη Βουλγαρία) να αποκτήσει κι εκείνο δικαιώματα.
Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: