Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Το κόλπο με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ!!

Υπό την ασφυκτική πίεση για έσοδα, το κράτος, πήρε περίπου 1 δισ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ. Γράφει ο Δημήτρης Δραγώγιας. 
Το κόλπο με το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ
Επεκτείνοντας την υφιστάμενη σύμβαση αποκλειστικής οργάνωσης και λειτουργίας των 11 παιχνιδιών του οργανισμού, καθώς επίσης και της απόκτησης της άδειας για την εγκατάσταση και λειτουργία των 35.000 παιγνιομηχανημάτων στην Ελλάδα.
Και ως προς την άδεια για τα 35.000 παιγνιομηχανήματα (τα άλλοτε «φρουτάκια» που λέγαμε), το συμφωνηθέν τίμημα για την απόκτηση της άδειας εγκατάστασης και εκμετάλλευσης ανέρχεται στο ποσό των 560 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 473.975.000 ευρώ θα καταβληθούν αμέσως μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ενώ τα υπόλοιπα 86.025.000 ευρώ 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της άδειας.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ανοίγει ο δρόμος ώστε ο ΟΠΑΠ ως κυρίαρχος της αγοράς να μοιράσει τις άδειες στις διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες. Κι εκεί είναι το μεγάλο κόλπο.
Λένε ότι σε περιόδους κρίσης αυξάνεται η επιθυμία για τον τζόγο. Αν και τα ευρήματα από σχετικές έρευνες σε οργανωμένα και νόμιμα πρακτορεία στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι η κρίση αναγκάζει τους παίκτες να ποντάρουν λιγότερα χρήματα, εντούτοις, στο Διαδίκτυο η ιστορία είναι διαφορετική. Παρά τις προσπάθειες περιορισμού, ακόμη και σε κάποιες περιπτώσεις ολοκληρωτικής απαγόρευσής του όπως στις ΗΠΑ του online στοιχήματος, ο σύνθετος ρυθμός ετήσιας αύξησης φτάνει το 18,21% τα τελευταία οκτώ χρόνια!
Σύμφωνα με αποτελέσματα νέας έρευνας που διενήργησε η ινδική εταιρεία AM Mindpower Solutions, που εξειδικεύεται στην έρευνα αγοράς σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων σε όλον τον κόσμο, αποδεικνύεται ότι η Ευρώπη έχει τα πρωτεία στον online τζόγο με δεύτερη τη Β. Αμερική, για λόγους περιορισμού που αναφέραμε. Ωστόσο, η ίδια έκθεση αναφέρει ότι στις ζώνες Ασίας και Ειρηνικού στον τομέα του επίγειου τζόγου υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες σημειώνοντας ραγδαία αύξηση. Στην Κίνα η αθλητική λοταρία αντιπροσωπεύσει το 41,88% της συνολικής αγοράς των λοταριών, ενώ η Welfare Lottery συνέβαλε στο 58,44%. Στα ασιατικά καζίνο, ο αντίκτυπος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης ήταν λιγότερο αισθητός σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου.
Επειτα από αυτή την εξέλιξη, ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για τον διαδικτυακό τζόγο στην Ελλάδα, αλλά ελεγχόμενο, καθώς οι ιντερνετικές εταιρείες υποχρεούνται να έχουν έδρα την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσοι προέρχονται από χώρες της Ε.Ε. ή ακόμη και εκτός Ευρώπης θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Ελλάδα μόνο μέσω θυγατρικών εταιρειών τους που θα συστήνονται όμως εντός χώρας. Πόσες από αυτές θα μπουν σε τέτοια διαδικασία όταν κάνουν θαυμάσια τη δουλειά τους μέσω ενός net book ή smartphone γλιτώνοντας τεράστια λειτουργικά έξοδα; Ωστόσο, αν και αναμένεται η εκκαθάριση συναλλαγών από τράπεζες με διαδικτυακούς τόπους τυχερών παιχνιδιών, η κυβέρνηση περιμένει ακόμη γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτού φέρει τη ρύθμιση στη Βουλή. Το σίγουρο είναι ότι οι παίκτες που προσφέρουν σήμερα διαδικτυακά παιχνίδια θα μείνουν για μεγάλο διάστημα εκτός ελληνικής αγοράς προτού εκχωρηθούν οι νόμιμες άδειες.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στην πραγματικότητα καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε ο ΟΠΑΠ να παραμείνει κυρίαρχος του παιχνιδιού.
Ο δρόμος άνοιξε πριν από έναν μήνα όταν το δικαστήριο της Ε.Ε. αποφάνθηκε ότι «κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει δικαίωμα να εκχωρεί μονοπωλιακά τη διοργάνωση τυχερών παιχνιδιών, ακόμη και στο Διαδίκτυο σε μια εταιρεία ιδιωτικοοικονομικών συμφερόντων, εφόσον κρίνει πως έτσι προστατεύεται καλύτερα το καταναλωτικό κοινό, αλλά και ευρύτερα οι πολίτες από την εγκληματικότητα που υπάρχει σ’ αυτόν τον τομέα». Θυμίζω απλώς ότι όσα διαδραματίστηκαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο με την υπόθεση των «στημένων», αφορούσαν σε εποχή που παρέμενε το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ. Ασφαλώς, αυτή ήταν μία κίνηση που δρομολογήθηκε υπό το βάρος της αυξημένης ανάγκης εισροής ζεστού χρήματος στα κρατικά ταμεία. Ο διαδικτυακός τζόγος θα εξακολουθεί να προσελκύει περισσότερους παίκτες προσφέροντας καλύτερους όρους στοιχηματισμού, που σημαίνει πρακτικά μία σημαντική απώλεια εσόδων από φόρους που θα πλήρωναν όλες αυτές οι εταιρίες εάν παρείχαν τις υπηρεσίες τους νόμιμα και εντός Ελλάδας.
Αλλά όπως συνήθως συμβαίνει, ο πανικός δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. Και ο πανικός φαίνεται ότι έχει κατακυριεύσει τους πάντες της κυβερνώσας παράταξης...
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: