Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Το crash test του ωραίου ΠΑΟΚ!!

Ο Γιώργος Κουβεντίδης γράφει στο blog του για τον ΠΑΟΚ που έχει αρχίσει να ενθουσιάζει, αλλά και που καλείται να δώσει απαντήσεις στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.
Το crash test του ωραίου ΠΑΟΚ
Όσοι παρακολουθούν τον ΠΑΟΚ από κοντά και συχνά τα τελευταία χρόνια, νομίζω ότι αισθάνονται λίγο περίεργα τελευταία. Προσωπικά δεν θυμάμαι πότε είδα ξανά τον ΠΑΟΚ να παίζει, έτσι όπως έπαιξε την Κυριακή με την ΑΕΚ (αν και τελικά αυτή δεν είναι τόσο αξιόπιστο δείγμα) ή κυρίως, όπως αντιμετώπισε την Πέμπτη την Ρούμπιν στο Καζάν. Πήγε και τη χτύπησε στα ίσια.
Ο ΠΑΟΚ παίζει ωραίο ποδόσφαιρο τελευταία. Οι γραμμές του είναι κοντά, πρεσάρει καλά στα 3/4, προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο κατοχής κι όχι αναμονής, έχει πολλούς επιθετικογενείς παίκτες στην ενδεκάδα του, έχει βελτιώσει πολύ την κυκλοφορία του φέτος και βγάζει πιο εύκολα φάσεις. Ακόμη κι απέναντι σε ομάδες όπως η Ρούμπιν Καζάν, που είναι μια ομάδα επιπέδου μεταξύ Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ.
Παρακολουθείστε σ΄ αυτό το βιντεάκι τι γίνεται στο πρώτο γκολ του ΠΑΟΚ στο Καζάν. Οι εννιά από τους έντεκα παίκτες του (δηλαδή όλοι, πλην Κρέσιτς και Αρίας) συμμετέχουν στη φάση, αλλάζουν τη μπάλα με τη μία μέσα σε 19 δευτερόλεπτα, και η μπάλα από την περιοχή του ΠΑΟΚ πηγαίνει στα δίχτυα της Ρούμπιν χωρίς να την ακουμπήσει Ρώσος.
Τέτοιες φάσεις, που δείχνουν ξεκάθαρα το ότι μια ομάδα δουλεύει και δεν περνάει τον καιρό της άσκοπα, γίνονται φέτος και πιο εύκολα γκολ, γιατί φέτος ο ΠΑΟΚ έχει τρεις «κίλερ» στην επίθεση και δύο χαφ, όπως ο Φωτάκης και ο Ίβιτς που πατάνε στην περιοχή και βλέπουν την εστία.
Το κακό για τον ΠΑΟΚ προς το παρόν, είναι πως κατά διαστήματα «κολλάει» και αποσυντονίζεται όταν γίνεται κάτι στραβό σ΄ ένα παιχνίδι και παθαίνει μπλακ άουτ. Το έπαθε με τον Εργοτέλη όταν αποβλήθηκε ο Αρίας, το έπαθε και στο Καζάν, όταν μπήκαν στο δεύτερο ημίχρονο ο Κοντρέρας κι ο Αρίας να παίξουν τραυματίες. Μέχρι να βγουν και να συντονιστεί η ομάδα του, το σκορ έγινε 2-1. Αυτά τα μπλακ άουτ, που παθαίνει ο ΠΑΟΚ όταν στραβώσει κάτι στο παιχνίδι, ας το κρατήσουμε για το παιχνίδι στο Καραϊσκάκη.
Το δεύτερο κακό για τον ΠΑΟΚ, είναι πως σ΄ αυτά τα παιχνίδια, που έδωσε μέχρι τώρα, έχει δοθεί η εντύπωση πως ο καλύτερος τερματοφύλακάς του είναι ο Κοντρέρας. Έχει κάνει τις περισσότερες αποκρούσεις πάνω στη γραμμή. Μερικές έχει κι ο Μαλεζάς, κάποιες έχει κι ο Φωτάκης.
Νομίζω ότι ο Μπόλονι δεν αφήνει τίποτα στην τύχη, είναι προφανές ότι η φάση είναι… «δουλεμένη». Ο Κρέσιτς έχει ένα μεγάλο κουσούρι. Δεν βγαίνει από τη γραμμή του κι όποτε βγαίνει, είναι «βοήθα Παναγιά». Δεν ξέρω τι φοβάται, είναι προφανές ότι δεν έχει αυτοπεποίθηση. Και στο Καραϊσκάκη η μπάλα θα φτάσει αρκετές φορές στην περιοχή του και μάλιστα ψηλά.
Ο ΠΑΟΚ έχει αρχίσει να ενθουσιάζει τους πιστούς του σ΄ αυτά τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν και να δίνει την εντύπωση στους υπόλοιπους, ότι φέτος μπορεί να είναι αυτός που θα δώσει ενδιαφέρον στο πρωτάθλημα και θα κοντράρει όσο πάει τον Ολυμπιακό.
Κάποιες απαντήσεις θα τις πάρουμε στο Καραϊσκάκη. Δεν είναι το παιχνίδι, που θα κρίνει τίτλο, είναι όμως το πρώτο πραγματικό «crash test» για την ομάδα του Λάζλο Μπόλονι. Αν ο ΠΑΟΚ παίξει το ίδιο ποδόσφαιρο και κερδίσει, συζητάμε σε άλλη βάση.
Δεν μελέτησα το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ, αλλά όποτε σήκωνα το κεφάλι προς την τηλεόραση, ο Ολυμπιακός μου άρεζε, γιατί έβγαινε ωραία και γρήγορα μπροστά, αν και σε κάποιες περιπτώσεις δικαίωνε εκείνον τον κατάσκοπο του Βενγκέρ.
Το κακό για τον Ολυμπιακό είναι πως ευκαιρίες για να κάνει τέτοια παιχνίδια στην Ελλάδα δεν θα τις έχει, γιατί καμιά ελληνική ομάδα, δεν θα τον παίξει όπως η Άρσεναλ, για να του δώσει 40-50 μέτρα να τρέξει στο χώρο. Και το καλό για τον ΠΑΟΚ είναι πως, τουλάχιστο πριν ξεκινήσει, το παιχνίδι αυτό θα μοιάζει περισσότερο με το Ρούμπιν – ΠΑΟΚ, παρά με το Άρσεναλ – Ολυμπιακός.
Όπως πάντα συζήτηση γίνεται και για τον διαιτητή, δικαίως για τους ΠΑΟΚτσήδες, αδίκως για τους Ολυμπιακούς. Ανάλογα ποιος είναι από πάνω. Άλλωστε, οι Ολυμπιακοί στις συζητήσεις για τους διαιτητές είναι λίγο… άγαρμποι. Διάβαζα σ΄ ένα κόκκινης απόχρωσης παρασκήνιο ότι «στον Ολυμπιακό τα έχουν με τον Βασσάρα, γιατί όρισε με το έτσι θέλω τον Κουκουλάκη και στο λιμάνι ελπίζουν να είναι δίκαιος». Είναι να γελάς… Δηλαδή, οι άλλοι αρχιδιαιτητές άκουγαν και μια… δεύτερη γνώμη; Κι από ποιον;
Ο ΠΑΟΚ δεν τον θέλει τον Κουκουλάκη (ποιον θέλει, θα μου πείτε…), γιατί τον «σφουγγάρισε» πριν δυόμισι χρόνια σ΄ ένα παιχνίδι κυπέλλου στο Καραϊσκάκη, αλλά δε νομίζω ότι οι διαιτητές, κολλάνε σε χρώματα και ομάδες. Οι διαιτητές πηγαίνουν όπου φυσάει ο άνεμος κάθε χρόνο και φέτος δεν ξέρω αν θα φυσήξει άνεμος, ειδικά μετά τα όσα έγιναν το καλοκαίρι.
Πηγή: Sentragoal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: