Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Λίγο θέλουμε ακόμα για να γίνουμε Σιέρα Λεόνε!!

Tι κοινό μπορεί άραγε να συνδέει την Ελλάδα με τη Σιέρα Λεόνε της Δυτικής Αφρικής σε σχέση με τη πρόκριση των αθλητών των δύο χωρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου; Γράφει ο Τάσος Παπαχρήστου.
Λίγο θέλουμε ακόμα για να γίνουμε Σιέρα Λεόνε
Τα χρήματα, τα δολάρια, τα ευρώ, μα τι άλλο.
Στη Σιέρα Λεόνε, η ονομασία της οποίας μεταφράζεται ως «Οροσειρά των Λεόντων», αθλητές υπάρχουν.
Χρήματα δεν υπάρχουν. Διαθέσιμα δηλαδή για τον αθλητισμό και πολύ περισσότερο για τη συμμετοχή αθλητών και αθλητριών της χώρας σε αγώνες πρόκρισης στα διάφορα αθλήματα.
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν σήμερα και πολλές αθλητικές ομοσπονδίες της Ελλάδας.
Τελευταία παραδείγματα η γυμναστική και η άρση βαρών που ζητούν απεγνωσμένα την οικονομική ενίσχυση της πολιτείας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, ύστερα από τις αιφνίδιες περικοπές των προϋπολογισμών τους, ώστε να στείλουν στα αντίστοιχα παγκόσμια πρωταθλήματα ομάδες ικανές σε αριθμό και ταλέντο προκειμένου να διεκδικήσουν προκρίσεις με περισσότερες πιθανότητες.
Ούτε η Ελλάδα, λοιπόν, ούτε και η Σιέρα Λεόνε των 6.500.000 κατοίκων με προσδόκιμο μέσο όρο ζωής τα 41,24 χρόνια και τον χαμηλότερο δείκτη ανάπτυξης ανάμεσα στις 179 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, νιώθουν σιγουριά για το μέλλον.
Και αν στην Ελλάδα κουτσά στραβά θα πορευτούμε προς το Λονδίνο, στη Σιέρα Λεόνε τα πράγματα μοιάζουν χειρότερα.
Οπως ο ΟΠΑΠ επιχορηγεί το μεγαλύτερο μέρος της ολυμπιακής προετοιμασίας των Ελλήνων πρωταθλητών έτσι και σε αυτήν την αφρικανική χώρα η κυβέρνηση θέλει να διαθέσει κάποια ελάχιστα χρήματα μέσω των εσόδων από τα κρατικά λαχεία.
Οι πολιτικοί της χώρας αναγνωρίζουν ότι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί ύψιστη προπαγάνδα έστω και αν δεν κατακτήσουν, όπως πάντα, ένα ολυμπιακό μετάλλιο.
Αντίθετα η Ελλάδα είναι βέβαιο πως δεν θα επιστρέψει με άδεια χέρια από το Λονδίνο.
Ακόμα ακόμα και αν μία προς μία οι αθλητικές ομοσπονδίες κατεβάζουν τα ρολά και αναστέλλουν τις αγωνιστικές δραστηριότητές τους.
Η Ελλάδα που γέννησε τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό διαθέτει μόλις το 0,2% του ετήσιου προυπολογισμού της για τις ανάγκες του αθλητισμού.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, διαθέτει το 1,4%, ενώ η Σιέρα Λεόνε ένα ποσό που στέκεται αδύνατον να υπολογιστεί επί τοις εκατό!
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: