Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Τα άκρα κρίνουν τον νικητή!!

O ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, στο πραγματικό ελληνικό ντέρμπι της σύγχρονης Ελλάδας. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.
Τα άκρα κρίνουν τον νικητή
Η μεγαλύτερη ομάδα του ελληνικού Βορρά ταξιδεύει στον Πειραιά για να αγωνιστεί με την καλύτερη ομάδα του ελληνικού Νότου και από μόνο του το γεγονός αυτό δίνει το χρίσμα της μητέρας των μαχών στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.
Ο Λάσλο Μπόλονι είχε μία τριάδα αγώνων-φωτιά στις αρχές της εβδομάδας. «Καθάρισε» την ΑΕΚ με συνοπτικές διαδικασίες –χρειάστηκε μόλις ένα ημίχρονο– πήρε αυτό που ήθελε στο μακρινό Καζάν με την παλικαρίσια ισοπαλία που τον βάζει για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης και πάει στο Καραϊσκάκη για να αντιμετωπίσει ως πρωτοπόρος του ελληνικού πρωταθλήματος τον Ολυμπιακό, έστω κι αν έχει δύο παιχνίδια περισσότερα από αυτόν.
Η αλήθεια είναι ότι αν ο ταλαιπωρημένος με δύο ταξίδια ΠΑΟΚ μέσα στην εβδομάδα και με μία μέρα ξεκούρασης λιγότερη από τον αντίπαλό του καταφέρει να κερδίσει στο Καραϊσκάκη, παίρνει το χρίσμα του ισότιμου διεκδικητή του πρωταθλήματος. Και αυτό το γεγονός αποτελεί μεγάλο κίνητρο για τους παίκτες του Μπόλονι.
1. Μαλεζάς - Τζιμπούρ
Ο Στέλιος Μαλεζάς θα έχει ένα από τα πλέον δύσκολα καθήκοντα στο μεγάλο αυτό ντέρμπι. Η φύλαξη του Ρέφικ Τζιμπούρ ουδέποτε ήταν κάτι εύκολο από τότε που Αλγερινός ήρθε στην Ελλάδα.
Ο 26χρονος Κατερινιώτης περνάει την πιο ώριμη φάση της καριέρας του και το στοίχημα Τζιμπούρ αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Φέτος ο Μαλεζάς παρουσιάζεται εκπληκτικός στο ένας με έναν, στοιχείο απαραίτητο για να αντιμετωπιστεί ο Αλγερινός φορ του Ολυμπιακού, ο οποίος βασίζεται κυρίως στις ατομικές του ενέργειες. Δύσκολο είναι και το μαρκάρισμα του Τζιμπούρ στα ψηλά, αλλά κι εδώ ο Μαλεζάς είναι από τους παίκτες του ΠΑΟΚ ο πιο βελτιωμένος.
2. Ετο - Μιραλάς
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο Κέβιν Μιραλάς θα παίξει στην πλευρά του Αραούχο Ετο και το ζευγάρι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τους δύο παίκτες. Ο ΠΑΟΚ πλέον παίζει πολύ με τον Βραζιλιάνο δεξιό του μπακ στην ανάπτυξη και ο Μιραλάς θα είναι υποχρεωμένος να τον κυνηγήσει. Ταυτόχρονα, ο βελτιωμένος αμυντικά Ετο, θα κληθεί να βρει λύσεις σε ακόμη ένα δύσκολο ερώτημα, έπειτα από αυτό που τα πήγε περίφημα την περασμένη Πέμπτη απέναντι σε Κασάεφ και Καραντενίζ. Θα είναι ένα δίδυμο που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη του αγώνα. Ο καλός Ετο θα δημιουργήσει ρήγματα στους γηπεδούχους, οι οποίοι δεν φυλάνε τα νώτα τους και πολύ όταν παίζουν στο Καραϊσκάκη, ποντάροντας στην... ΚΕΔ.
3. Φωτάκης - Ιμπαγάσα
Ο πιο φορμαρισμένος Ελληνας χαφ απέναντι στον πιο ποιοτικό ξένο. Αυτό το ζευγάρι κι αν έχει ενδιαφέρον. Το αν θα καταφέρει να παίξει ο Ιμπαγάσα με πρόσωπο στην εστία του Κρέσιτς αποτελεί ένα ερώτημα, αφού τα τρεξίματα του Φωτάκη και η δύναμη που πηγαίνει στην μπάλα δεν θα δώσουν και πολύ χώρο στον επιτελικό μέσο των Πειραιωτών. Από εκεί και πέρα, ο Ιμπαγάσα θα πρέπει να προσέξει και τις κάθετες κινήσεις του Φωτάκη, ο οποίος είναι σεληνιασμένος τελευταία και στα 35 του χρόνια κάτι τέτοιο δεν φαντάζει ό,τι πιο εύκολο. Ο Καλαματιανός έχει αναγεννηθεί με τον Λάσλο Μπόλονι και αποτελεί βαρόμετρο για τον καλό ΠΑΟΚ κυρίως σε παιχνίδια που υπάρχουν χώροι.
4. Σαλπιγγίδης - Χολέμπας
Ο διεθνής επιθετικός θα παίξει στα δεξιά έχοντας έναν σύνθετο ρόλο, αφού θα πρέπει να βγει και στην πλάτη του Χολέμπας, αλλά και να υποστηρίξει την άμυνα που θα παίζει ο Ετο, καθώς ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού του αρέσει να ανεβαίνει συχνά προς την αντίπαλη περιοχή.
Ο Σαλπιγγίδης προέρχεται από εκπληκτικά παιχνίδια, πήρε ανάσες, αφού ο Μπόλονι δεν τον πήρε μαζί του στο μακρινό Καζάν και δεν υπάρχει περίπτωση να μη φύγει τρεις τέσσερις φορές στην πλάτη του Χολέμπας. Το ζητούμενο είναι να είναι αποτελεσματικός ή στην τελική πάσα ή στην τελική προσπάθεια. Αν αυτό συμβεί, ο ΠΑΟΚ θα σκοράρει σίγουρα.
5. Βιεϊρίνια - Τοροσίδης
Αλλο ένα ζευγάρι που του αρέσει η επίθεση, αλλά θα πρέπει να έχει το μυαλό του στην άμυνα. Ο Βιεϊρίνια μπορεί να μην περνάει περίοδο φόρμας, να μην έχει πάρει ανάσες, αλλά σε έναν αγώνα με πολλούς χώρους είναι ικανός να κάνει την κηδεία. Από τη στιγμή μάλιστα που ο ΠΑΟΚ δεν παίζει μονόπαντα, καμία άμυνα δεν μπορεί να προσαρμοστεί πάνω του, απλά θα πρέπει να αποφεύγει τις βοήθειες που θα δίνονται στον Τοροσίδη. Αμυντικά ο Πορτογάλος είναι συνεπής και δεν αφήσει κενούς χώρους, όμως αυτήν τη φορά θα πρέπει να έχει περισσότερη ουσία στο παιχνίδι του, κάτι που το χρωστάει κυρίως στον εαυτό του.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: