Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ελληνοφρένεια…!!

Η επιταγή των καιρών για εξελληνισμό των ομάδων στον ΠΑΟΚ γίνεται πράξη. Οι εφτά παίκτες της αρχικής 11άδας του αγώνα με τον Παναιτωλικό ήταν Έλληνες.
Ελληνοφρένεια…
Γράφει ο Σάκης Γκίνας.
Συνολικά οι εννιά από τους 14 ποδοσφαιριστές, που έπαιξαν, μαζί με τις αλλαγές, ήταν Έλληνες και μάλιστα οι περισσότεροι νέοι. Αυτό είχε να συμβεί πολλά χρόνια και αποτελεί απτή απόδειξη της εκκολαπτόμενης… ελληνοφρένειας στη Τούμπα.
Αξίζουν συγχαρητήρια στον Λάζλο Μπόλονι γι’ αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα, που υλοποιεί με μεθοδικότητα. Είπε ότι θα αξιοποιήσει νέους Έλληνες παίκτες και το έκανε μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Δεν έμεινε στα παχιά λόγια των προκατόχων του. Καθιέρωσε ως βασικό φορ του ΠΑΟΚ τον Αθανασιάδη, κάτι που μέχρι το περασμένο καλοκαίρι φάνταζε σχεδόν αδιανόητο.
Προώθησε και μετέτρεψε σε χρήσιμα εργαλεία ξεγραμμένους παίκτες, όπως ο Μπαλάφας και ο Παπάζογλου. Στήριξε την άμυνα στον Μαλεζά. Προσέδωσε βασικό και πρωταγωνιστικό ρόλο στον Φωτάκη στην μεσαία γραμμή. Έδωσε αρκετό χρόνο συμμετοχής στον νεαρό Γιάννου. Τόλμησε και έβαλε στο βασικό σχήμα ακόμα και τον άπειρο Σταφυλλίδη. Κι ετοιμάζει, όπως προανήγγειλε και τον νεαρό Αποστολόπουλο για το δεξιό άκρο της άμυνας, ενώ στον προθάλαμο βρίσκεται και ο διεθνής με την Ελπίδων στόπερ Γιώργος Κατσικάς και αναμένει την σειρά του.
Ο Σταφυλλίδης, άλλωστε, επιβεβαίωσε ότι η προώθηση νέων Ελλήνων παικτών δεν είναι απλά μια ουτοπία. Παρότι ακόμα δεν έκλεισε τα 18 του χρόνια έπαιξε χωρίς το άγχος του πρωτάρη. Έδειξε ότι έχει ποδοσφαιρικό θράσος, ταχύτητα, τεχνική, τακτική επάρκεια σε αρκετούς τομείς και καλή σέντρα, όπως αυτή που έβγαλε στο κεφάλι του Παπάζογλου στο δεύτερο γκολ, προτέρημα απαραίτητο για έναν ακραίο μπακ .
Εννοείται, πως δεν είναι ακόμα ένας ολοκληρωμένος αριστερός μπακ, όπως δήλωσε και ο Μπόλονι. Έχει πολλά να μάθει, είναι άγνωστη η αντίδρασή του σε συνθήκες αμυντικής πίεσης, αλλά είναι σαφώς εξελίξιμος και καλός οιωνός για την σταδιακά επιχειρούμενη, αλλά αναγκαία ανανέωση του ρόστερ. Προς γενική έκπληξη, απ’ ότι φαίνεται και ο Παπάζογλου εντάσσεται σ’ αυτήν. Ο 23χρονος φορ πέτυχε άλλο ένα ωραίο και κρίσιμο γκολ. Με μια μακρινή κεφαλιά που έμοιαζε με σουτ, έκανε καλά την δουλειά ενός αξιόπιστου σέντερ φορ. Δηλαδή, ναι μεν, φάνηκε μόνο σε μια φάση σε όλο το παιχνίδι, αλλά πέτυχε το γκολ και διασφάλισε την νίκη.
Οι ξένοι, πάνω στους οποίους στηρίχθηκε η ομάδα τα τελευταία χρόνια, όπως ο Λίνο, ο Γκαρσία και ο Ίβιτς κοντεύουν τα 35 και η «μετάγγιση» με νέο αίμα έχει γίνει από καιρό αναπόφευκτη και καλοδεχούμενη. Η ποιότητα παικτών, όπως ο Γεωργιάδης, ο Αθανασιάδης και ο Βιερίνια είναι η καλύτερη βάση για το μέλλον και μπορεί να συνδυαστεί με την ελληνική εμπειρία, τύπου Σαλπιγγίδη.
Ιδιαίτερη μνεία χρίζει και η ελπιδοφόρα απόδοση του Σπαντάσιο, ιδίως στο δεύτερο ημίχρονο, που επικυρώθηκε με ένα εξαίσιο γκολ. Ο Ρουμάνος χαφ σιγά, αλλά σταθερά, δείχνει ότι έχει τις δυνατότητες για ουσιαστική και σημαντική συνεισφορά σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι το σκοράρισμα και η οργάνωση παιχνιδιού (βλέπε Τρίπολη).
Για το ματς με τον Παναιτωλικό δεν χρειάζεται και πολλή κουβέντα, γιατί ουσιαστικά τελείωσε μόλις στο 6΄! Όταν αποβλήθηκε ο Άντι και ευστόχησε στο καταφανέστατο πέναλτι που κέρδισε ο Βιερίνια, αφιερώνοντας το γκολ στην νεογέννητη κόρη του. Κάθε σκέψη αντίστασης του άπειρου Παναιτωλικού μέσα στην Τούμπα τελείωσε τότε
Επιτυχημένη ήταν και η εμφάνιση του Χαλκιά, ο οποίος στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και του αγώνα, «έβγαλε» δυο ισάριθμα τετ α τετ. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται και ο ορεξάτος Βιερίνια, στον οποίο ανήκει αποκλειστικά το πρώτο καθοριστικό και αγχολυτικό γκολ, ενώ ο Πορτογάλος έκανε και την ασίστ στο τρίτο γκολ του Σπαντάσιο.
Ανακουφιστική ήταν και η επιστροφή σε αποδεδειγμένη κατάσταση ετοιμότητας του Αθανασιάδη, που έχασε την ευκαιρία στο 65΄ και συμμετείχε σε πολλές φάσεις. Ο Κοντρέρας τελικά κάθισε στον πάγκο, προφανώς, προς γνώση και συμμόρφωση και περιμένει το επόμενο ματς για την επάνοδό του στην11άδα.
Τέλος, θεωρώ, πως προσμετράτε στα υπέρ του Κορίνθιου διαιτητή της αναμέτρησης Γιώργου Δασκαλόπουλου το ότι, παρότι αρχικά δεν είδε την καθαρή παράβαση στο πέναλτι και την αποβολή του Άντι, στην συνέχεια διέκοψε το παιχνίδι, συμβουλεύτηκε τον βοηθό του και διόρθωσε το λάθος του. Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται διαιτητές που δείχνουν θάρρος στην παραδοχή του λάθους.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: