Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Οπαδοί εν χορώ!!

Κυκλοφορεί νέο βιβλίο για τα γηπεδικά συνθήματα των οπαδών!
Οπαδοί εν χορώ!
Το βιβλίο «Οπαδοί εν Χορώ» αποτελεί μία προσέγγιση στα συνθήματα των Ελλήνων οπαδών. Πρόκειται για αθλητικό-κοινωνικό δοκίμιο, το πρώτο στην ελληνική βιβλιογραφία με εκτεταμένη αναφορά στη συνθηματολογία των γηπέδων. Γιατί μπορεί το φαινόμενο του χουλιγκανισμού να έχει αναλυθεί, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον οργανωμένο, μαζικά εκφωνούμενο λόγο των οπαδών στα γήπεδα.
Πρόκειται για λόγο αποκαλυπτικό για την όλο και πιο ενεργή συμμετοχή των οπαδών στα αθλητικά πράγματα, εδώ και τρεις δεκαετίες. Και λόγο, επίσης, μεστό από στερεότυπα σεξιστικά και φαλλοκρατικά.
Αυτά τα θέματα θίγει η εν λόγω πραγματεία, παρουσιάζοντας, τέλος, -εν είδει χαλαρής 'εξόδου' -τις μελωδίες και τους ρυθμούς οι οποίοι διαχρονικά εμπνέουν τους Έλληνες οπαδούς στην κατασκευή των συνθημάτων τους.
Δεν αφορά μόνο τους οπαδούς ή όσους ασχολούνται με τα λαοφιλή αθλήματα: αφορά όλους όσοι ενδιαφέρονται για την καταγραφή της συμπεριφοράς του πλήθους. Και μόνη η ανάγνωση της λίστας, ωστόσο, των συνθημάτων, έρχεται -έστω και προσωρινά- ως ψυχαγωγικό αντίβαρο στα αρνητικά συναισθήματα που μας κατακλύζουν καθημερινά.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις αφων Κυριακίδη (Θεσσαλονίκη, 2011).Τιμή, μόνο 7,20 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: