Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μamma mia....τι ΠΑΟΚ!!

Η κλήρωση αυτόματα ανέσυρε αναμνήσεις και μας μετέφερε 11 χρόνια πριν… Γράφει ο Σάκης Γκίνας.

Την εποχή που στην κατάμεστη Τούμπα ο ΠΑΟΚ έπιασε ένα φανταστικό παιχνίδι, διέλυσε την πρωτοπόρο τότε του ιταλικού πρωταθλήματος Ουντινέζε με 3-0 στην παράταση και πήρε μια μεγαλειώδη πρόκριση στον τρίτο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.
Ήταν 9 Νοεμβρίου του 2000. Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς εξυμνούνταν τότε απ’ όλους στην Ελλάδα για το θεαματικό ποδόσφαιρο που έπαιζε. Η φήμη της, όμως, εκείνη την ημέρα πέρασε τα σύνορα. Στην ρεβάνς του 1-0 στο «Φριούλι» ο ΠΑΟΚ έκανε ένα από τα καλύτερα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ιστορίας του. Ήταν παθιασμένος, ενθουσιώδης, εκρηκτικός, ασυγκράτητος, μεθοδικός και συγκινητικός. Ήταν ΠΑΟΚ. Η ομάδα με την απαράμιλλη ευρωπαϊκή στόφα που έχει προσφέρει στιγμές έντονων συγκινήσεων τόσα χρόνια στο πανελλήνιο φίλαθλο κοινό
Στο πρώτο ματς, στις 24 Οκτωβρίου του 2000 στο «Φριούλι», κόντρα στις προβλέψεις και στα προγνωστικά ο ΠΑΟΚ «λύγισε» μόνο στα τελευταία δευτερόλεπτα των καθυστερήσεων της αναμέτρησης. Οι Ιταλοί είχαν δοκάρι από σουτ του Ντίαζ στο 85΄, αλλά και πολύ τύχη, αφού πήραν την νίκη στο 95΄ με γκολ που πέτυχε εμφανώς με το χέρι ο νεοεισελθών στο παιχνίδι Μάσιμο Μαρτζότα. Μάλιστα ο Ιταλός επιθετικός μετά το ματς το είχε παραδεχτεί, δηλώνοντας ότι«πήρα την μπάλα με το χέρι, αλλά κάποιος αντίπαλός μου με έσπρωξε και η κίνησή μου ήταν ακούσια».
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης σε εκείνο τον αγώνα εντυπωσίασε τους Ιταλούς φιλάθλους και καταχειροκροτήθηκε ιπποτικά κατά την διάρκεια του ματς για την ποιοτική της απόδοση. Ο Δημήτρης Ναλιτζής είχε χάσει δυο κλασικές ευκαιρίες για γκολ και ο σημερινός τεχνικός διευθυντής Παντελής Κωνσταντινίδης ήταν μακράν ο κορυφαίος του ματς, «ζαλίζοντας» τους αντιπάλους του με τους συνεχείς ελιγμούς του αριστερή πλευρά. Εξάλλου, εκείνη την εποχή είχε πάρει και το προσωνύμιο «σβούρας».
Ουντινέζε (Λουίτζι Ντι Κάνιο): Τούρτσι, Γκάργκο, Σοτίλ, Μπερτότο, Μπίσγκαρντ (65΄ Καρμπονιέτο), Γιόργκενσεν, Ελγκέρα (80΄ Μαρτζότα), Φιόρε (12΄ Πίντζι), Ντίαζ, Σόσα, Μούτσι.
ΠΑΟΚ: (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Τοχούρογλου, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Αμπονσά, Ουντέζε, Τετράτζε, Κατσαμπής, Μπράτιτς (89΄ Χασιώτης), Ναλιτζής (90΄ Οκκάς), Καμπς (69΄ Καφές), Κωνσταντινίδης.
Η Θεσσαλονίκη δεν… κοιμήθηκε εκείνο το βράδυ
Και πάμε στην αξέχαστη ρεβάνς της «φλεγόμενης» Τούμπας 15 μέρες αργότερα. Ο αποφασισμένος ΠΑΟΚ είχε δοκάρι με κεφαλιά του Οκκά στο 57΄, ευκαιρίες, αλλά το γκολ που έστειλε το ματς στην παράταση το πέτυχε με κεφαλιά ο Αργεντινός Πατρίσιο Καμπς, που είχε μπει πριν από λίγα λεπτά αλλαγή στο παιχνίδι.
Στην παράταση οι Ιταλοί έχασαν… τα αυγά και τα καλάθια. Ο Καμπς με νέα κεφαλιά στο 103΄ πέτυχε το 2-0 και ο Νίκος Φρούσος με σουτ στο 108΄ τους «αποτελείωσε». Οι μεγάλες φίρμες των πρωτοπόρων τότε του ιταλικού πρωταθλήματος, ο Στέφανο Φιόρε, ο Τζουλιάνο Τζανικέτα και η παρέα τους, «υποκλίθηκαν» με δηλώσεις τους στο τέλος του αγώνα στην ανωτερότητα του ΠΑΟΚ και στην… χολιγουντιανή ατμόσφαιρα της Τούμπας.
Ο Καμπς ήταν αναμφίβολα το πρόσωπο του αγώνα, όπως και ο Γιώργος Κουλακιώτης που «εξαφάνισε» τον πανύψηλο Αργεντινό φορ Σόσα. Ήταν ένα συγκλονιστικό ματς. Ο ΠΑΟΚ είχε σπάσει μια μακρόχρονη παράδοση αποκλείοντας για πρώτη φορά ιταλική ομάδα. Χιλιάδες φίλοι και οπαδοί του ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας μετά το ματς με τόπο προορισμού και συγκέντρωσης τον Λευκό Πύργο. Η Θεσσαλονίκη δεν… κοιμήθηκε εκείνο το βράδυ.
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: