Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Εκνευρισμός με Μπόλονι!!

Στα καλά καθούμενα και σε μια βραδιά χαράς για τον ΠΑΟΚ ο Λάζλο Μπόλονι προκάλεσε αναταραχή με όσα είπε για την Σαουδαραβική πρόταση. Γράφει ο Σάκης Γκίνας. 

Εκνευρισμός με Μπόλονι
Σαφώς υπάρχει εκνευρισμός στην διοίκηση του ΠΑΟΚ για τις δηλώσεις του Ρουμάνου τεχνικού, αφού το θέμα θεωρούνταν ουσιαστικά λήξαν μετά από συζήτηση των δυο πλευρών προ ημερών.
Το λιγότερο εκνευρισμένοι και σίγουρα απόλυτα αιφνιδιασμένοι ήταν οι Θόδωρος Ζαγοράκης και Ζήσης Βρύζας όταν άκουσαν ότι ο Μπόλονι επανέφερε με τα λεγόμενά του στην συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με την Ρούμπιν το θέμα της πρότασης από ομάδα της Σαουδικής Αραβίας.
Ήταν καταφανώς άκομψος ο τρόπος που το δημοσιοποίησε ο Ρουμάνος τεχνικός. Τέτοια θέματα για λόγους αρχής ξεκαθαρίζονται πρώτα με τον εργοδότη σου (στην προκειμένη περίπτωση την διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) και μετά κοινοποιούνται. Δεν παριστάνω τον συνήγορο της διοίκησης. Η επαγγελματική, όμως, συμπεριφορά το επιβάλλει αναντίρρητα.
Ο Μπόλονι έχει κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό των φιλάθλων και οπαδών του ΠΑΟΚ με την δουλειά του, αλλά οι συγκεκριμένες δηλώσεις του ήταν τουλάχιστον ατυχείς και αψυχολόγητες. Έφερε χωρίς λόγο σε αμηχανία και εξέθεσε την διοίκηση που τον επέλεξε και τον στήριξε. Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που επικράτησε μετά τα λεγόμενα του Ρουμάνου τεχνικού ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου και υπεύθυνου ποδοσφαιρικού τμήματος Ζήση Βρύζα («από εσάς μαθαίνω ότι έγινε τώρα αυτή η δήλωση»).
Η λογική λέει ότι δεν απασφαλίζεις και δεν πετάς μια χειροβομβίδα και όποιον πάρει ο χάρος σε μια συνέντευξη Τύπου. Έχει παρενέργειες και επιπτώσεις αυτό και έπρεπε να τις προσμετρήσει πριν κάνει τις συγκεκριμένες δηλώσεις ο Μπόλονι. Βέβαια, ο Βρύζας, ως όφειλε, συμπλήρωσε ως κόντρα ρελάνς ότι «μάλλον θα πρέπει να δούμε ξανά το ζήτημα». Που σημαίνει ότι έστειλε το μήνυμα στον 58χρονο Ρουμάνο τεχνικό πως δεν κρέμεται όλος ο ΠΑΟΚ από τα χείλη του. Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια…
Για να μην παρεξηγηθώ… Εάν, πράγματι, η πρόταση από την Σαουδική Αραβία είναι δυο εκατ. ευρώ τον χρόνο, όπως ακούγεται, καλά κάνει ο Μπόλονι και την σκέφτεται, διότι η ζωή είναι μικρή και το παραπάνω ποσό απέχει πολύ από τις 500.000 ευρώ της ετήσιας αμοιβής του στον ΠΑΟΚ. Η ένσταση έγκειται στον τρόπο χειρισμού της πρότασης από τον Ρουμάνο τεχνικό.
Ήταν ειλικρινής η απάντησή του, αλλά όχι η πρέπουσα επαγγελματικά. Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο διακυβεύονται τεράστια ποσά, δεν μπορείς να αφήνεις με μια δήλωση σύξυλη και εκτεθειμένη μια διοίκηση, η οποία σε περικλείει με εμπιστοσύνη. Και στο κάτω, κάτω της γραφής, υπάρχει και η επαγγελματική ευσυνειδησία που λέει ότι οφείλει κάποιος να σεβαστεί το συμβόλαιό του και μετά ας πάει στην ευχή του Θεού και της Παναγίας. Έτσι κάνουν οι σωστοί επαγγελματίες. Και ο Μπόλονι, μην ξεχνάμε, ότι έχει υπογράψει διετές συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ.
Είναι δεδομένο ότι οι Ζαγοράκης και Βρύζας θα ζητήσουν σήμερα κιόλας από τον Μπόλονι να ξεκαθαρίσει την θέση του. Εάν, δηλαδή, προτιμά τα πετροδόλαρα ωσότου πληρώνει την ρήτρα των 300.000 ευρώ και φεύγει, ή εάν τηρήσει το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ. Στο χέρι του είναι, όπως δήλωσε και ο Βρύζας.
Στον ΠΑΟΚ εύχονται και ελπίζουν ότι όλα αυτά ήταν μια ατυχής στιγμή που θα ξεχαστεί γρήγορα και ο Ρουμάνος θα προσηλωθεί στην γεμάτη εμπόδια ομολογουμένως δουλειά που έχει αναλάβει. Άλλωστε, την δύσκολη οικονομική κατάσταση του συλλόγου την γνώριζε εξ αρχής. Κανείς δεν του είπε ότι στην Τούμπα όλοι πληρώνονται κάθε πρώτη του μήνα.
Το φάουλ του Ίβιτς
Το δεύτερο… φάουλ και μάλιστα για απευθείας κόκκινη κάρτα το έκανε ο Βλάνταν Ίβιτς. Οι δηλώσεις του μετά το ματς με την Καζάν στον ΑΝΤ1 ήταν μνημείο ανιστόρητης προσέγγισης του ένδοξου παρελθόντος του ΠΑΟΚ. Ο Σέρβος δήλωσε: «Πολλές φορές ακούω κάποια πράγματα από συγκεκριμένους δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης ότι πρέπει να μειώσουμε τα συμβόλαια των παικτών. Δεν θυμάμαι αν κάποια ομάδα του ΠΑΟΚ στο παρελθόν έχει κάνει αυτά που έχουμε κάνει εμείς και έχει φέρει τα έσοδα που δώσαμε εμείς στην ομάδα. Κάποιες φορές αυτά που λέει ο κόσμος για τους συγκεκριμένους από εδώ... συμφωνώ μαζί του. Τα τελευταία χρόνια έχουμε φέρει πολλά λεφτά από το Γιουρόπα Λιγκ και όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν μεγάλη αξία. Έχουμε δώσει χαρά στον κόσμο και έχω λόγο που λέω αυτά τα πράγματα. Κάποια πράγματα που λέγονται είναι πολύ αστεία, καθώς υπάρχουν πολλά έσοδα από τα τηλεοπτικά, από τα εισιτήρια, αλλά και από την Ευρώπη που αγωνιζόμαστε».
Σίγουρα δεν… θυμάται καλά ο Ίβιτς. Διότι εάν… θυμόταν θα γνώριζε ότι ο ΠΑΟΚ στο παρελθόν έχει πάρει έξι τίτλους, ενώ η ομάδα της τελευταίας τετραετίας, στην οποία συμμετέχει και για την οποία κομπάζει, κανέναν. Ούτε καν σε τελικό κυπέλλου δεν έπαιξε.
Σίγουρα δεν θυμάται καλά ο Ίβιτς. Διότι εάν… θυμόταν θα γνώριζε ότι ο ΠΑΟΚ πολύ πριν απ’ αυτόν έχει πάρει τεράστιες προκρίσεις από ομάδες απείρως σημαντικότερες της Τότεναμ ή της Δυναμό Ζάγκρεπ και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή του επιτυχία ήταν η συμμετοχή στους «8» του κυπέλλου Κυπελλούχων το 1974 επί Λες Σάνον, η οποία παραμένει ακατάρριπτο ρεκόρ έως σήμερα. Όταν αξιωθεί κι αυτός να πάρει έναν τίτλο με τον ΠΑΟΚ, τότε δικαιούται δια να ομιλεί. Μέχρι τότε δεν έχει κάνει ουσιαστικά τίποτε. Και η ιστορία σίγουρα δεν θα τον… θυμάται. Θα είναι απλά ένας από τους χιλιάδες παίκτες που πέρασαν από την Τούμπα.
Με όλα αυτά και φυσικά δεν απαξιώνω και δεν μηδενίζω την συνεισφρορά των παικτών της σημερινής ομάδας στον σύλλογο, αφού όντως επανέφεραν τον ΠΑΟΚ στον προσκήνιο μετά από μερικά χρόνια παρακμής. Αλλά στην ιστορία μένουν οι ομάδες και οι παίκτες που παίρνουν τίτλους. Αυτούς μνημονεύουν μετά από δεκαετίες. Όλοι οι υπόλοιποι, λιγότερο ή περισσότερο, περνούν στην λήθη. Στην ιστορία, για παράδειγμα, έμειναν ο Εγκωμίτης, ο Μπορμπόκης, ο Καφές, ο Γεωργιάδης, ο Οκκάς και τα άλλα παιδιά που πήραν τα κύπελλα του 2001 και του 2003. Ο Ίβιτς όχι ακόμα τουλάχιστον.
Ο Σέρβος μέσος χρησιμοποίησε ως άλλοθι απενεχοποίησης των όσων ήθελε να πει τον… σάκο του μποξ της ελληνικής κοινωνίας. Τους δημοσιογράφους. Όσοι θέλουν να κάνουν την προσωπική τους… ψυχανάλυση σήμερα τα «φορτώνουν» στους δημοσιογράφους, στους αστυνομικούς και στους πολιτικούς, που αντιπροσωπεύουν μορφές εξουσίας. Όχι ότι αυτοί δεν έχουν ευθύνη, αλλά έχουν αναλογικά την ίδια ευθύνη με όλους τους υπόλοιπους. Άλλωστε, σοφά ο Όσκαρ Ουάιλντ είχε πει ότι «κάθε λαός έχει την εξουσία που του αξίζει».
Πηγή: Contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: