Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Σήκωσέ το…!!

Το πιστεύουν, το θέλουν, το μπορούν και έχουν τον προπονητή για να το πάρουν. Ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης ή η Κέρκυρα πολύ δύσκολα θα σταματήσουν τον δρόμο του ΠΑΟΚ προς τον τελικό του ΟΑΚΑ. Γράφει ο Σάκης Γκίνας.

Σήκωσέ το…
Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ κατέχουν τα πνευματικά δικαιώματα του εθνικού συνθήματος «σήκωσέ το… τιμημένο». Πρώτοι αυτοί το εμπνεύστηκαν και το τραγούδησαν στον τελικό της 17ης Μαϊου του 2003 με τον Άρη στην Τούμπα. Σύντομα θα το φωνάξουν ξανά. Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον…
Είναι οι οιωνοί πολλές φορές στην ζωή και στο ποδόσφαιρο τόσο ορατοί και ξεκάθαροι, που μοιάζουν με προφητικά σημάδια…
- Ο ΠΑΟΚ πήρε τον τελευταίο του τίτλο πριν από εννιά χρόνια. Άρα έχει πολύ μεγαλύτερο κίνητρο από τον Ολυμπιακό για παράδειγμα.
- Χωρίς Βιερίνια, Κοντρέρας και οποιονδήποτε άλλο, παραμένει ομάδα με όλη την σημασία της λέξης, διότι έχει τον ίδιο κορμό την τελευταία 4ετία, πράγμα σπάνιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο
- Έχει φέτος έναν πολύ έμπειρο και καταξιωμένο προπονητή στον πάγκο του που τα έχει… δει όλα και ξέρει τον τρόπο κατάκτησης τίτλων. Πήρε πρωτάθλημα, κύπελλο και Σούπερ καπ με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας στην Πορτογαλία. Πήρε πρωτάθλημα και Σούπερ καπ με την Σταντάρ Λιέγης στο Βέλγιο. Πήρε ακόμα και κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης με την Στεάουα Βουκουρεστίου ως ποδοσφαιριστής.
- Διαθέτει μια ομάδα που κλείνει, λόγω ηλικίας, τον φυσικό της κύκλο το καλοκαίρι, με παίκτες μεγάλης κλάσης, όπως ο Γκαρσία και ο Λίνο, παίκτες «σημαίες», όπως ο Σαλπιγγίδης, ή νεότερης ηλικίας με μεγάλες φιλοδοξίες, όπως ο Μαλεζάς, ο Αθανασιάδης, ο Γεωργιάδης, ο Γλύκος και ο Σταφυλλίδης, που διψούν όσο τίποτα άλλο για ένα τίτλο και αυτό φαίνεται στο μάτι τους που… γυαλίζει.
- Το νιώθουν ότι ήρθε η ώρα τους για έναν τίτλο, έστω κι εάν αυτή για κάποιους είναι πρόωρη, όπως για τους μικρούς. Και στον αθλητισμό όταν κάτι το πιστέψεις, τότε το κάνεις, αψηφώντας εμπόδια και δυσκολίες και υπερνικώντας πολλές φορές και τον ίδιο σου τον εαυτό.
Στον αγώνα με την ΑΕΚ ο Σαλπιγγίδης και ο Σταφυλλίδης ήταν καταπληκτικοί. Ο μικρός εκμηδένισε τον Μπέλεκ. Με απύθμενο ποδοσφαιρικό θράσος και ωριμότητα, έμοιαζε με ένα τσακάλι μέσα στο γήπεδο, που αμυνόταν και επιτίθετο με αστραπιαίες και θαρραλέες κινήσεις απέναντι και σε θηριώδεις αντιπάλους, όπως ο Μπέλεκ. Επιπλέον προσόν του είναι και η μεγάλη αλτικότητα που διαθέτει και η οποία του επέτρεψε να πάρει όλες τις κεφαλιές από τον κατά πολύ ψηλότερό του αντίπαλο.
Ο Σαλπιγγίδης απελευθερωμένος από το άγχος της αμφισβήτησης και με την αυτοπεποίθηση του αρχηγού, πλέον, πήρε μπρος και ήταν ο σπουδαίος επιθετικός που όλοι γνωρίζουν. Τα έκανε… όλα για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι. Περνούσε ενίοτε σαν σταματημένους τους αντιπάλους, έπαιζε με ανεξάντλητες δυνάμεις δεξί μπακ, στόπερ, αμυντικό χαφ, δεκάρι. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μπόλονι δήλωσε για άλλη μια φορά ευτυχής που τον έχει στο ρόστερ.
Ακολούθησαν σε απόδοση ο Αθανασιάδης και ο Λίνο. Ο Κλάους είναι πρώτος σκόρερ του ΠΑΟΚ φέτος με 11 γκολ κατανεμημένα με πλουραλισμό σε όλες τις διοργανώσεις (έξι στο πρωτάθλημα, τέσσερα στην Ευρώπη και ένα στο κύπελλο). «Μυρίζεται» το γκολ από χιλιόμετρα και είναι μέσα σε όλες τις φάσεις. Το χθεσινό γκολ, βέβαια, το οφείλει εν πολλοίς στο σπάνιο αριστερό πόδι του διαχρονικά σπουδαίου Γκαρσία.
Ο Λίνο δικαίως αποθεώθηκε από τον κόσμο όταν βγήκε αλλαγή. Ήταν ένα διαρκές έμβολο στην αριστερή πλευρά που υπέβαλε σε ταλαιπωρία με τις παλινδρομικές του κινήσεις τους αντιπάλους. Αναδυκνείεται μετά την φυγή του Βιερίνια και σε έναν ψύχραιμο εκτελεστή πέναλτι.
Το πέναλτι στον Λαζάρ ήταν «τραβηγμένο από τα μαλλιά», αλλά ο ΠΑΟΚ δίκαια προκρίθηκε, διότι ήταν αποτελεσματικός, δημιούργησε επικίνδυνες φάσεις, όπως η μεγάλη ευκαιρία του Λίνο και αμυντικά δεν απειλήθηκε καθόλου, πέρα από ένα σουτ του Λυμπερόπουλου έξω από την περιοχή.
Ο Μαλεζάς με τον Τσιρίλο ήταν πολύ καλοί, ενώ πρέπει να εξάρουμε την εξυπνάδα του Λαζάρ και τα απίστευτα πολλά χιλιόμετρα που έτρεξε ο Φωτάκης. Επίσης επιβεβαιώθηκε η άποψη ότι ο Γλύκος είναι ο σύγχρονος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ για τα επόμενα χρόνια. Ο μόνος που υστέρησε, χθες, ήταν ο Ετό.
Συμπερασματικά, ο ΠΑΟΚ έχει φέτος την τεράστια ευκαιρία επανάληψης των μεγάλων επιτυχιών κατάκτησης του κυπέλλου, όπως το 2001 και το 2003. Είναι πολύ πιθανό στον φετινό τελικό του ΟΑΚΑ να έχουμε πάλι το ζευγάρι του τελικού της 12ης Μαϊου του 2001 στο Καραϊσκάκη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: