Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη…

Η πέμπτη ισοπαλία του ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα είχε πασιφανώς ως βασικό αίτιο την διαπιστωμένη από την αρχή της σεζόν αδυναμία διάσπασης μιας κλειστής άμυνας και όχι τις απώλειες των Βιερίνια και Κοντρέρας. Γράφει ο Σάκης Γκίνας.

Ούτε κρύο, ούτε ζέστη…
Το παραπάνω συμπέρασμα εξάγεται και αποδεικνύεται από τα γεγονότα. Στις τρεις προηγούμενες ισοπαλίες και μάλιστα, ως επί το πλείστον, με θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους, όχι μόνο υπήρχαν στο ρόστερ, αλλά έπαιξαν κιόλας, οι Βιερίνια και Κοντρέρας.
Ο Βιερίνια ήταν στην 11άδα στην ισοπαλία 0-0 με τον ΟΦΗ στην Τούμπα, ενώ στις ισοπαλίες 0-0 με την Κέρκυρα στην Τούμπα και 1-1 με τον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης ήταν στην 11άδα και ο Βιερίνια, αλλά και ο Κοντρέρας. Μόνο στην ισοπαλία με 2-2 στα Γιάννενα ήταν απόντες και οι δυο.
Τα ματς μέσα στην Τούμπα με τον ΟΦΗ και την Κέρκυρα ήταν σαφώς ευκολότερα απ’ ότι αυτό στην Ξάνθη και παρότι είχε ο ΠΑΟΚ στην 11άδα του, τους δυο πρώην μεγάλους αστέρες του, η γκέλα δεν αποφεύχθηκε. Στο πρώτο ημίχρονο η Ξάνθη έπαιζε με 10 παίκτες, που συνήθως αμύνονταν, κάτω από το κέντρο και εκεί ήταν το πρόβλημα.
Το εντόπισε ο Λάζλο Μπόλονι στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι θέλει οι επιτιθέμενοι να ζητούν περισσότερο την μπάλα και οι μέσοι να πασάρουν στο κατάλληλο τάιμινγκ.
Ανούσια η προσκόλληση στο παρελθόν
Από δω και πέρα στον ΠΑΟΚ, μετά από κάθε μη νικηφόρο ματς, θα ψάχνουν όλοι ως εύκολη αιτία την απώλεια των Βιερίνια και Κοντρέρας και θα τους αναπολούν ως «σωτήρες», αλλά δεν είναι έτσι… Βεβαίως και η απουσία τους στερεί από τον Μπόλονι περισσότερες δυνατότητες στην άμυνα και στην επίθεση, αλλά άλλο είναι αυτό και άλλο η «θεοποίησή» τους και η αναγωγή τους στους παίκτες που θα έλυναν κάθε πρόβλημα.
Ήταν δυο πολύ σημαντικές μονάδες για την ομάδα, αλλά η ζωή δεν σταματά και η ανούσια προσκόλληση στο παρελθόν δεν θα βοηθήσει καθόλου τον ΠΑΟΚ, αφού θα φέρνει μόνο γκρίνια και μεμψιμοιρία.
Το πραγματικό πρόβλημα είναι πως ακόμα και επί Βιερίνια, ο ΠΑΟΚ είχε πρόβλημα λιγοστών επιλογών στην επιθετική γραμμή και αδυναμία εξεύρεσης λύσεων απέναντι σε κλειστές άμυνες. Το εν λόγω πρόβλημα αυτονόητα θα είναι εντονότερο με την πώληση του Πορτογάλου, αλλά κανείς δεν είναι αναντικατάστατος.
Ο εξαιρετικός Ρομπέρ
Δυο (αξιολογότατοι) παίκτες, όπως είναι ο Γεωργιάδης και ο Ρομπέρ, μπορούν μαζί να «κάνουν» έναν Βιερίνια. Υπό την έννοια της εναλλάξ χρησιμοποίησής τους στην αριστερή πλευρά ανάλογα με τις συνθήκες του αγώνα. Εάν «βγει» και ο Γάλλος Νιμανί ακόμα καλύτερα.
Ο εξαιρετικός Ρομπέρ έπαιξε ελάχιστα λεπτά στο τέλος, αλλά πρόλαβε και έβγαλε δυο φαρμακερές σέντρες – μισό γκολ από τα αριστερά, τις οποίες δεν αξιοποίησαν καταλλήλως ο Γιάννου και ο Αθανασιάδης. Ο Γάλλος χαφ ήταν τόσο καλός, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα συμμετοχής, που ανάγκασε τον Μπόλονι να παραδεχθεί ότι τον έβαλε πολύ αργά στο παιχνίδι. Διαπιστώθηκε εμφανώς κατά την διάρκεια του αγώνα, ότι ο Σαλπιγγίδης χαραμίζεται στην αριστερή πλευρά και δεν μπορεί επ’ ουδενί να αποδώσει εκεί, γεγονός που μετέτρεψε τον Λίνο σε άνθρωπο για όλες τις δουλειές (μπακ, χαφ και εξτρέμ μαζί).
Και η δεύτερη αλλαγή του Ρουμάνου τεχνικού ήταν λανθασμένη, δηλαδή, η αντικατάσταση του Ίβιτς από τον νεαρό Γιάννου στον χώρο του κέντρου, που έδωσε την ευκαιρία στην Ξάνθη να ισορροπήσει το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, αφού ο νεαρός ήταν αδύναμος στο κράτημα της μπάλας σε σύγκριση με τον έμπειρο Σέρβο. Άλλωστε, δεν είναι και η θέση του Γιάννου αυτή.
Σε κακή μέρα Γκαρσία και Λαζάρ
Στα θετικά του αγώνα η άλλη μια πετυχημένη εμφάνιση του Γλύκου στο πέμπτο συνεχόμενο παιχνίδι του ως βασικού κάτω από τα δοκάρια. Το κέντρο της άμυνας με Μαλεζά και Τσιρίλο έκανε καλή δουλειά, χωρίς, πάντως, ιδιαίτερη πίεση, ενώ στα χαφ οι Γκαρσία, Λαζάρ ήταν απλά σε κακή μέρα, όπως και ο Φωτάκης ως δεξιός μεσοπιθετικός. Ο Αθανασιάδης, παρότι δεν σκόραρε, ήταν μέσα στις φάσεις και πρωταγωνιστής στις δυο μεγάλες ευκαιρίες του ΠΑΟΚ, κάτι που πιστοποίησε και πάλι την άνοδό του.
Συμπερασματικά, η ισοπαλία μέσα στην έδρα της αήττητης επί οχτώ ματς Ξάνθης, δεν είναι φυσικά μια παταγώδη αποτυχία, αλλά ένα αποτέλεσμα που προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα. Ούτε κρύο, ούτε ζέστη, δηλαδή. Ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος στην βαθμολογία, αφού έχασε αρκετό έδαφος στην αρχή της σεζόν. Προσβλέπει, όμως, απόλυτα ρεαλιστικά σε σταδιακή μείωση της απόστασης από τις πρώτες θέσεις, ενώ φαίνεται ότι θα επιτύχει άνετα την είσοδό του στα πλέι οφ του πρωταθλήματος, που συγκαταλέγεται στους βασικούς του στόχους και φέτος.
Πηγή: contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: