Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Οι μεγάλοι μίκρυναν και πλέον τραβούν την ανηφόρα!

Το έχουμε ξαναγράψει: Η ψαλίδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μικρύνει, όχι γιατί μεγάλωσαν οι μικροί, αλλά γιατί μίκρυναν οι μεγάλοι. Γράφει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.

Οι μεγάλοι μίκρυναν και πλέον τραβούν την ανηφόρα
Ο Ολυμπιακός στο Καυτανζόγλειο δεν μπόρεσε να διασπάσει την άμυνα της ουραγού Δόξας Δράμας και ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ ίδρωσε για να κερδίσει την Κέρκυρα, η οποία στο τέλος είχε την πλήρη υπεροχή.

Η τηλεοπτική εικόνα του Ερνέστο Βαλβέρδε σε απόγνωση σκιαγραφεί κατά τον καλύτερο τρόπο την κακή εμφάνιση των πρωτοπόρων του πρωταθλήματος. Η έλλειψη κινητικότητας από τους χαφ και η δυστοκία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη έκπληξη, καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού φάνηκαν να αιφνιδιάζονται από τον αντίπαλο, παρότι είχε προηγηθεί το πάθημα της ΑΕΚ. Ο Μάκης Κατσαβάκης μπλόκαρε τα ατού των Ερυθρολεύκων και αν ο Αραβίδης είχε πιο καθαρό μυαλό δέκα λεπτά πριν από το τέλος, θα μπορούσε να δώσει στην ομάδα του ακόμη και τους τρεις βαθμούς.

Ο Βαλβέρδε είχε ζητήσει από τους παίκτες του ένα «γρήγορο γκολ» γιατί γνώριζε ότι η εξέλιξη του αγώνα θα τους άγχωνε. Οπερ και εγένετο. Ο Ολυμπιακός του δευτέρου ημιχρόνου ήταν ο χειρότερος που έχουμε δει με τον «Βάσκο» στον πάγκο. Αν εξαιρέσουμε το δοκάρι, ο τρόπος που επιχειρούσε να διασπάσει την άμυνα της Δόξας ήταν ανορθόδοξος. Οι επιθέσεις στερήθηκαν φαντασίας και ο πάγκος δεν βοήθησε να αλλάξει η κατάσταση.

Ο ασύνδετος χθεσινός Ολυμπιακός πρέπει να προβληματίσει την τεχνική ηγεσία, η οποία δεν αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα τα ζητήματα συνοχής. Είναι προφανές ότι λείπει ο συνδετικός κρίκος κέντρου-επίθεσης και, παρότι διανύουμε περίοδο ισχνών αγελάδων, επιβάλλεται μία μεταγραφική κίνηση τον Γενάρη, πλην της αυτονόητης για τη θέση του τερματοφύλακα.

Οσο για τον Παναθηναϊκό, εντύπωση προκαλούν οι τελευταίες τοποθετήσεις του Ζεσουάλδο Φερέϊρα, ο οποίος φαίνεται να εισβάλλει στο κλίμα της ατέρμονης οπαδικής κόντρας. Την Τετάρτη στο Αγρίνιο τον ενόχλησε η διαιτησία και χθες είχε να πει για την πολύ καλή απόδοση της... Κέρκυρας! Αναρωτήθηκε αν έπαιξε με τον ίδιο παθιασμένο τρόπο εναντίον και του Ολυμπιακού, λες και αυτό πρέπει να απασχολεί τον προπονητή του Παναθηναϊκού.

Είναι τουλάχιστον ατυχής η προσέγγιση του Πορτογάλου τεχνικού. Η δουλειά του είναι να συγκρίνει με αυτό τον τρόπο ή πρέπει να προετοιμάζει τους παίκτες του για να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους; Ακόμη κι αν προσχωρήσουμε πλήρως σε όσα εννόησε και δεν τόλμησε να εκφράσει, αυτό είναι αντικείμενο κριτικής της διοίκησης. Πάντως, ουδέποτε έχουμε ακούσει τον Δημήτρη Γόντικα να μιλάει για θυγατρικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές εμφανίσεις των «αιωνίων» δίνουν το στίγμα της συνέχειας του πρωταθλήματος. Η Σούπερ Λίγκα έχει πολύ δρόμο και ενδεχομένως αυτός να είναι απρόσμενα ανηφορικός για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

ΟΝΕΙΡΟ ΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ

Αν δεν υπήρχαν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα των περισσότερων ομάδων που δεν αντιμετωπίζουν με επιχειρηματικά κριτήρια το ποδόσφαιρο, ίσως ήταν η μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσουμε φέτος μια θεαματική ανατροπή συσχετισμών. Να βλέπαμε δηλαδή τις υγιείς ομάδες, όπως ο Ατρόμητος και η Ξάνθη (οι μοναδικές της Σούπερ Λίγκας με θετικό πρόσημο στους ισολογισμούς του 2011) να διεκδικούν ακόμα και τον τίτλο. Δυστυχώς μια τέτοια εξέλιξη είναι πολυτέλεια για την Ελλάδα, σε σημείο να μοιάζει με όνειρο θερινής νυκτός. Οταν οι ΠΑΕ στραφούν στην τοπική παραγωγική διαδικασία, τότε και μόνον τότε θα δούμε απρόβλεπτα αποτελέσματα και νέες ποδοσφαιρικές δυνάμεις να ξεπηδούν.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: