Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Όταν λείπει η...φαντασία!!

Ο Κώστας Βασιλόπουλος γράφει στο blog του για την... μετά Βιερίνια εποχή και τον παίκτη που έλλειπε στα Πηγάδια ώστε να δημιουργήσει ρήγματα!

Όταν λείπει η...φαντασία!
Η επιθετική αφλογιστία κόστισε δυο βαθμούς στον ΠΑΟΚ που, αν και καλύτερος από την αντίπαλο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, δεν κατάφερε να κερδίσει την Ξάνθη στα «Πηγάδια».

Ο Δικέφαλος με ενισχυμένη την μεσαία γραμμή κατάφερε από το ξεκίνημα του αγώνα να επιβάλει ρυθμό και να πάρει τον έλεγχο του αγώνα. Ο Μπόλονι αποφάσισε να «γεμίσει» την ομάδα με χαφ για να ελέγξει το ρυθμό και να μην επιτρέψει στους γηπεδούχους να ασκήσουν πίεση.
Είναι γεγονός ότι η σκέψη του επιβεβαιώθηκε στον αγωνιστικό χώρο αλλά, μέχρι εκεί. Η έλλειψη φαντασίας και σωστών τοποθετήσεων επιθετικά δεν επέτρεψε στον Δικέφαλο να γίνει απειλητικός με εξαίρεση δυο περιπτώσεις σε κάθε ημίχρονο.
Η απουσία του Βιειρίνια (την οποία οφείλουμε σιγά-σιγά να συνηθίσουμε) και η απώλεια του τραυματία Γεωργιάδη δεν άφησαν πολλά επιλογές στον Μπόλονι που αναγκαστικά χρησιμοποίησε τον Φωτάκη δεξιά αλλά –και λογικό ήταν- δεν είχε τα ανάλογα αποτελέσματα.
Έλειπε από τον ΠΑΟΚ ο παίκτης που θα προκαλούσε ρήγματα στην αντίπαλη άμυνα. Ο Λίνο προσπάθησε να αναλάβει αυτό το ρόλο αλλά η καλά προσαρμοσμένη άμυνα της Ξάνθης πάνω στον βραζιλιάνο ακραίο (όπως επίσης και πάνω στον Γκαρσία) δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Η Ξάνθη για μεγάλο διάστημα του αγώνα αμύνθηκε μαζικά και όταν αυτό συμβαίνει ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα. Πρόβλημα που διογκώνεται όταν λείπουν παίκτες όπως ο Βιειρίνια και ο Γεωργιάδης που θεωρούνται τα ιδανικά εργαλεία για να «ξεκλειδώσουν» τέτοιου είδους άμυνες.
Αυτό που επίσης δεν είχε ο ΠΑΟΚ στην Ξάνθη ήταν η κάθετη πάσα από τα χαφ. Τόσο ο Αθανασιάδης όσο και ο Σαλπιγγίδης προσπάθησαν να φανούν απειλητικοί για την αντίπαλη εστία αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν οι ίδιοι σωστές τοποθετήσεις και σε κάποιες άλλες γιατί δεν εκμεταλλεύτηκαν τις κινήσεις τους οι συμπαίκτες τους.
Το θετικό για τον Δικέφαλο είναι ότι οι γηπεδούχοι κατάφεραν ελάχιστες φορές να φθάσουν με αξιώσεις μπροστά στην εστία του Γλύκου. Ακόμα και στο διάστημα 46΄- 60΄ που η Ξάνθη είχε την υπεροχή δεν κατάφερε να ταλαιπωρήσει την άμυνα του ΠΑΟΚ. Επί της ουσίας οι γηπεδούχοι είχαν μια καλή ευκαιρία για να σκοράρουν στην επανάληψη.
Υ. Γ. 1 Μου αρέσει πολύ ο Μπόλονι όταν κάνει την αυτοκριτική του. «Ίσως άργησα να βάλω τον Ρομπέρ στο παιχνίδι» είπε στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα κι έχει δίκιο. Δεν είναι ταμπού για τον προπονητή να κάνει λάθη. Όταν τα παραδέχεται και μάλιστα με τόσο μεγάλη ευκολία, αποδεικνύει ότι έχει ανοιχτό μυαλό, κι αυτό που χρειάζεται ο ΠΑΟΚ αυτή την εποχή είναι έναν προπονητή με ανοιχτό μυαλό.

Υ. Γ. 2 Συμφωνώ απόλυτα με την απόφαση για την προώθηση νεαρών παικτών από τα τμήματα υποδομής. Παράλληλα όμως θεωρώ επιτακτική την ανάγκη απόκτησης ενός ακραίου επιθετικού για να καλύψει την απώλεια Βιειρίνια. Δεν ξέρω αν θα είναι ο Νιμανί (αναμένεται στην Θεσσαλονίκη για να δοκιμαστεί από τον Μπόλονι) ή κάποιος άλλος. Αυτό που ξέρω είναι ότι η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση σ΄ αυτό τον τομέα. Σε διαφορετική περίπτωση θα χέρια του προπονητή θα είναι δεμένα πιστάγκωνα.
Υ. Γ. 3 Θα εντάξω την Ξάνθη στο επίπεδο του Ατρομήτου Αθηνών. Δυο πολύ καλές ομάδες που δίκαια –αν συνεχίσουν να αγωνίζονται χωρίς να μειώσουν τους ρυθμούς τους- θα διεκδικήσουν θέση στα πλει οφ της φετινής περιόδου.

πηγή: Gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: