Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Σοκ και δέος για τα ακίνητά μας και για την τσέπη μας...!!

Αν ισχύσει αυτό που ζητά η τρόικα -δηλαδή να αυξηθούν με αναδρομική ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012 αυξημένες αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα κατά 25%- τότε το χαράτσι της ΔΕΗ θα αυξηθεί ακόμη και κατά 33% ειδικά στις φτωχογειτονιές. Άλλο ένα σοκ και δέος για τα νοικοκυριά.
-Η αναδρομική αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα συμπαρασύρει και άλλους φόρους πέραν του ειδικού τέλους ακινήτων. Μεταξύ αυτών, είναι ο ΦΜΑΠ –ο οποίος μάλιστα υπολογίζεται πλέον με υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές ενώ έχει ψαλιδισμένο αφορολόγητο 200.000 ευρώ- οι φόροι γονικών παροχών, κληρονομιών και φυσικά ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων αλλά και ο ΦΠΑ των ακινήτων.
- Η τρόικα εναντιώνεται στις ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικών ταμείων. Μένει να φανεί τι ακριβώς θα γίνει καθώς ρυθμίσεις ψηφίστηκαν πριν από λίγες ημέρες στη Βουλή και δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη στην πράξη. Πιθανότατα θα τεθεί θέμα απαγόρευσης νέων ρυθμίσεων προκειμένου να αυξηθεί και προσέλευση
- Οι δανειστές μας ζητούν τον διορισμό ανεξάρτητου Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών θεμάτων ο οποίος θα παραμένει στη θέση του ανεξάρτητα από τους πολιτικούς που θα κατέχουν τη θέση του υπουργείου Οικονομικών. Ζητείται επίσης οι επικεφαλής στις Δ.Ο.Υ να αλλάζουν θέση κάθε δύο χρόνια.
- Για τους εφοριακούς υπάρχει και άλλη πρόβλεψη: οι εφοριακοί να αντικαθίστανται στην περίπτωση που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που θα τους έχουν τεθεί. Επίσης ζητείται να ενεργοποιηθεί η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα δωροδοκίας (σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη γίνει από το 2010). Τέλος για τους εφοριακούς ζητείται εξονυχιστικός έλεγχος του πόθεν έσχρες.
- Η τρόικα θέτει ποσοτικούς στόχους και όσον αφορά στις φορολογικές δίκες που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ζητείται το 50% να έχει ξεκαθαρίσει έως τον Ιούνιο του 2012 ενώ προτείνεται όλες οι εκκρεμότητες να έχουν κλείσει μέσα στο 2013 με προτεραιότητα τις υποθέσεις ύψους άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

πηγή: fpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: