Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Ας δώσει μικρόφωνο και στους οργανωμένους!!

Στα 48 χρόνια που κάνω αυτήν τη δουλειά νόμιζα ότι τα είχα ζήσει και τα είχα δει όλα. Κάτι τέτοιο, όμως, αποδεικνύεται ότι δεν ισχύει. Γράφει ο Νίκος Κατσαρός.
Ας δώσει μικρόφωνο και στους οργανωμένους
Η επινοητικότητα του ανθρωπίνου νου είναι τελικά ανεξάντλητη. Ιδιαίτερα όταν συντρέχουν και ειδικές συνθήκες, όπως τώρα π.χ. η οικονομική κρίση, μπορούμε να δούμε να συμβαίνουν και τα πιο απίθανα πράγματα.
Οπως, δηλαδή, αυτή η φαεινή ιδέα των υπευθύνων του συνδρομητικού καναλιού της Nova να μεταδοθεί το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού με τρεις διαφορετικούς σχολιασμούς. Εναν από ουδέτερους και κατά το δυνατόν αντικειμενικούς σχολιαστές, έναν από «πράσινο» και έναν από «κόκκινο» σχολιαστή!
Τα αφεντικά του καναλιού σκέφτηκαν αυτό το εμπορικό τρικ για να ικανοποιήσουν τους φανατικούς των δύο ομάδων. Οι σχολιαστές που δέχθηκαν να κάνουν αυτήν τη δουλειά δεν ξέρω πώς σκέφτηκαν. Εγώ ξέρω ότι η δημοσιογραφία είναι μία. Αυτή που υπηρετεί την αλήθεια και μεταφέρει όσο πιο αντικειμενικά γίνεται τα γεγονότα.
Οπως ο διαιτητής που δεσμεύεται ηθικά και επαγγελματικά να μπει στο γήπεδο και να σφυρίξει ό,τι βλέπει, έτσι και ο δημοσιογράφος έχει την υποχρέωση, σύμφωνα με τις βασικές αρχές της δεοντολογίας του επαγγέλματός του, να περιγράψει τα πραγματικά γεγονότα. Οποιος επιλέγει να παρουσιάσει την «κόκκινη» ή την «πράσινη» πλευρά μπορεί κάλλιστα να το κάνει, αφού προηγουμένως δηλώσει οπαδός και όχι δημοσιογράφος.
Οποιος μπλέκει αυτές τις δύο ιδιότητες την ώρα που ασκεί το δημοσιογραφικό του καθήκον, προκαλεί σύγχυση, επικίνδυνη και επιζήμια, τόσο στο δημοσιογραφικό επάγγελμα όσο και στον χώρο που δραστηριοποιείται και στην προκειμένη περίπτωση στο ποδόσφαιρο. Ηδη τα οπαδικά φύλλα έχουν μεγάλη συμμετοχή στην έξαρση της βίας στον συγκεκριμένο χώρο.
Αν μεταφέρουμε τις πρακτικές τους και στα ηλεκτρονικά μέσα, θα κάνουμε ένα βήμα προς την επιδείνωση της κατάστασης. Εφόσον το κανάλι θέλει να σπεκουλάρει την «καφρίλα», ας δώσει μικρόφωνο και στους αρχηγούς της «Θύρας 7» και της «Θύρας 13».
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: