«Στοιχηματίζω ότι δεν υπάρχει άλλος προπονητής, πουθενά στον κόσμο,
συμπεριλαμβανομένου και του Πεπ Γκουαρδιόλα, που ζει το ποδόσφαιρο 24
ώρες την ημέρα, κάθε μέρα, όπως το κάνει ο Μπιέλσα. Είναι αρκετά
φυσιολογικό για το επιτελείο στην Λεθάμα να μας λένε ότι αφήνει το
προπονητικό κέντρο στη 01:00 ή 02:00 τα ξημερώματα επειδή προετοιμάζει
τα βίντεο για το πως παίξαμε στο προηγούμενο παιχνίδι, πως θα παραταχθεί
ο αντίπαλός μας, τι του άρεσε και δεν του άρεσε στη χθεσινή προπόνηση.
Είναι μία τρέλα. Βλέπουμε τόσα πολλά βίντεο και DVD».
Τάδε έφη για τον Μπίελσα ο Χάβι Μαρτίνες. Ένας από τους πιο υποσχόμενους αμυντικούς χαφ του ισπανικού πρωταθλήματος που φέτος εντυπωσιάζει σε θέση κεντρικού αμυντικού. Μία από τις πολλές καινοτομίες του Αργεντινού τεχνικού που έχουν μεταμορφώσει την Μπιλμπάο σε ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών που το απαρτίζουν!
Στο ξεκίνημα της καριέρας του στην χώρα των Βάσκων είχε να αντιμετωπίσει αρκετούς επικριτές. Δεν είναι άλλωστε και ο πιο... media friendly προπονητής της Πριμέρα. Αποφεύγει τις συνεντεύξεις και τους δημοσιογράφους, έχει χαρακτηριστεί από εκκεντρικός μέχρι... τρελός και δουλεύει μέχρι τελικής πτώσεως. Αλλάζει δομές που δείχνουν σε πρώτη φάση θεμελιώδεις.
Το περίεργο στυλ του και η εκκεντρική προσωπικότητά του έχουν αποτελέσει τη βάση ακόμα και για... ανέκδοτα στην Ισπανία. Ακόμα και οι παίκτες του, παραδέχονται την... παραξενιά του. Κανείς όμως δεν αμφισβητεί το έργο του. Και στο τέλος, δικαιώνεται! Το ξεκίνημά του στη χώρα των Βάσκων έδινε άλλωστε πρόσφορο έδαφος στους επικριτές του. Στα πέντε πρώτα ματς δεν πήρε ούτε μία νίκη και αρκετοί έβλεπαν την καριέρα του να τελειώνει άδοξα όπως στην Εσπανιόλ το 1998, όπου έμεινε στον πάγκο της για μόλις έξι ματς.
Μ όπλο το πρέσινγκ
Η πρώτη -συμβολική- νίκη ήρθε μέσα στον Οκτώβριο, απέναντι σε μία από τις ομάδες που ξόδεψε αλόγιστα χρήματα μέσα στο καλοκαίρι. Το 2-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν. Τρεις μέρες μετά, ακολούθησε η νίκη στο ντέρμπι των Βάσκων με αντίπαλο την Σοσιεδάδ. Το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι. Μέσα σε τέσσερις μήνες, οι Βάσκοι είχαν ανέβει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και είχαν αποκτήσει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ομάδας του Μπιέλσα, προσαρμοσμένα όμως στην πραγματικότητα και το υλικό τους.
Το υψηλό πρέσινγκ-σημείο κατατεθέν του υπάρχει, αλλά όχι με τη μορφή που το βλέπαμε στην Εθνική Χιλής. Παρά το ότι υπάρχουν ομάδες που έχουν περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες μέσο όρο, η ομάδα του Μπιέλσα είναι τρίτη στην κατοχή, πίσω μόνο από την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Δείγμα του αποτελεσματικού πρέσινγκ και των κλεψιμάτων, που ξεκινούν πάντα από την επίθεση.
Η δουλειά που κάνουν οι τρεις μπροστά είναι τρομερή. Το 4-2-3-1 που χρησιμοποιεί συνήθως, φαίνεται περισσότερο ως 4-2-1-3 αφού οι εξτρέμ πρεσάρουν ψηλά για να κλείσουν διαδρόμους από το ξεκίνημα της ανάπτυξης του αντιπάλου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα όμως είναι πιθανόν να αλλάξει η διάταξη προκειμένου να παίξει ένας παίκτης ελεύθερος στην άμυνα, αγαπημένη συνήθεια του Μπιέλσα. Η διάταξη γίνεται δηλαδή ένα επιθετικογενές 3-3-1-3, με τα μπακ χαφ όμως να παίζουν ψηλά και να πρεσάρουν.
Μπορεί δηλαδή να θυσιάζεται ένας μέσος για έναν αμυντικό, αλλά είναι πιθανόν η ομάδα να έχει περισσότερο επιθετικό σχήμα! Ένα από τα τρικ του Αργεντινού και το αγαπημένο του σχήμα, το οποίο δεν χρησιμοποιεί με την συχνότητα που το έκανε στο παρελθόν! Απέναντι στη Γιουνάιτεντ, το έντονο πρέσινγκ και ο γρήγορος ρυθμός έκαναν... θαύματα. Τρομερή είναι και η δουλειά που γίνεται στα στημένα, από τα οποία έχει προέλθει το 37% των φετινών γκολ. Η παρουσία του Γιορέντε στην κορυφή, βοηθάει σε αυτό, αφού συχνά-πυκνά κάνει γκολ από στημένες φάσεις.
Τα φετινά γκολ της Μπιλμπάο
Η... επιρροή στη Μπαρτσελόνα
Σύμφωνα με τον... θρύλο, πριν ο Πεπ Γκουαρδιόλα αναλάβει τις τύχες της Μπαρτσελόνα, για κάποιες ώρες συνομίλησε με τον Αργεντινό για θέματα τακτικής, τα οποία στη συνέχεια εφάρμοσε στη Μπαρτσελόνα. «Ο Μπιέλσα είναι διαφορετικός από κάθε άλλον προπονητή στον κόσμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά όπως αναφέρει ο Τζόναθαν Γουίλσον, συγγραφέας του βιβλίου «Αντιστρέφοντας την πυραμίδα» σε άρθρο του στον Guardian:
«Η φιλοσοφία αυτής της Μπαρτσελόνα έχει ρίζες στο Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο και στις ιδέες του Ρίνους Μίχελς και του Γιόχαν Κρόιφ στις αρχές της δεκαετίας του `70. Αυτό όμως που έχει γίνει ξεκάθαρο, είναι ότι το στυλ τους είναι το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο μέσα από το πρίσμα του Μπιέλσα. Οι βασικές αρχές του στυλ του Μαρσέλο Μπιέλσα -το συνεχές πρέσινγκ και η υψηλή αμυντική γραμμή- έχουν προέλευση την ολλανδική παράδοση, αλλά το παιχνίδι τους με τρεις στην άμυνα, το οποίο κατ` ομολογία επαναλαμβάνει το 3-1-3-3 του Κρόιφ που χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές στις αρχές της δεκαετίας το `90, λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα Μπιέλσα».
Η χρήσιμοποίηση ενός κεντρικού μέσου, του Σέρχιο Μπούσκετς, έτσι ώστε να ξεκινάει επιθέσεις από πίσω είναι... κλασσικός Μπιέλσα, όπως και η επιθυμία να να γίνονται οι μάχες ψηλά στο γήπεδο, κοντά στην περιοχή του αντιπάλου». Ο... Μπούσκετς του Μπιέλσα στην Μπιλμπάο, είναι ο Χάβι Μαρτίνες! Η μονομαχία των δύο τεχνικών στο 2-2 του Μπιλμπάο ήταν εξαιρετική. Δείτε το παρακάτω video.
Τόπο στα νιάτα και ανακάτεμα στην τράπουλα
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ίσως στη φετινή Μπιλμπάο, είναι η ανανέωση και η χρησιμοποίηση παικτών σε διαφορετικές θέσεις από ό,τι ήταν συνηθισμένοι. Οι Ντε Μάρκος, Ιτουράσπε και Αουρτενέτσε, 22 χρονών οι δύο πρώτοι και 20 ο τρίτος, έχουν ήδη ξεπεράσει τις εμφανίσεις που είχαν πέρυσι σε όλη τη χρονιά και έχουν γίνει βασικά στελέχη. Όπως και ο 22χρονος Αντέρ Ερέρα, ο οποίος αποκτήθηκε πέρυσι από την Σαραγόσα. Ο Αργεντινός φρόντισε να ξεκαθαρίσει από νωρίς σε παίκτες όπως ο Αϊτόρ Οσίο και Κοϊκίλι Λερτσούντι ότι δεν χρειάζονται πια. Ακόμα και ο 29χρονος Νταβίντ Λόπες παίζει ελάχιστα. Ο δρόμος για τους νέους έχει ανοίξει για τα καλά, οι ίδιοι το γνωρίζουν και όχι μόνο παίζουν με εξαιρετική ψυχολογία, αλλά... πίνουν νερό στο όνομα του προπονητή τους.
Ο Χάβι Μαρτίνες, ο οποίος εδώ και κάποια χρόνια θεωρείται ως ένας από τους πιο εξελίξιμους αμυντικούς μέσους στην Ισπανία, αγωνίζεται περισσότερο σε θέση κεντρικού αμυντικού και βοηθάει τόσο ανασταλτικά, όσο και στην ανάπτυξη. Κάνει παιχνίδι από την άμυνα. Ο Όσκαρ Ντε Μάρκος έχει μετατραπεί σε... πασπαρτού στα χέρια του Μπιέλσα. Έχει παίξει από μπακ και εξτρέμ μέχρι κεντρικός μέσος. Η θέση που αναδεικνύει περισσότερο τα προσόντα του είναι στο κέντρο, δίπλα στον Ιτουράσπε.
Η αξία του Μουνιαΐν δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχουν ήδη εκτοξευτεί στα ύψη και το καλοκαίρι αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα της αγοράς! Ο μέσος όρος της 11άδας που παίζει στα περισσότερα ματς, συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 24 χρόνια! Μία ομάδα που αν μείνει και δουλευτεί, μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα στο μέλλον. Ανεξάρτητα του θα γίνει με τον Μπιέλσα το καλοκαίρι, όταν και λήγει το συμβόλαιό του, έχει αφήσει ήδη την «κληρονομιά» του στο σύλλογο.
Το φαινόμενο Γιορέντε
Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Φερνάντο Γιορέντε, η αξία του αμφισβητήθηκε από αρκετούς στο παρελθόν. Πλέον, δείχνει να παίρνει την εκδίκησή του. «Έκανα ντεμπούτο με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά έφυγε για την Εσπανιόλ και αρχικά ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαε και στη συνέχεια ο Χαβιέ Κλεμέντε ανέλαβαν την ομάδα. Δεν μου έδειξαν εμπιστοσύνη και παρότι ήμουν μόνο 19, προσπάθησαν να με πουλήσουν. ή με είχαν στον πάγκο όλη την ώρα. Με αποκαλούσαν τεμπέλη και έλεγαν ότι δεν τρέχω αρκετά. Αλλά σταδιακά οι άλλοι επιθετικοί έφυγαν, ο Χοακίν Καπαρός με πίεσε να βελτιωθώ και άρχισα να σκοράρω».
Από το ξεκίνημα ο Μπιέλσα κατάλαβε τι... όπλο έχει στα χέρια του, αρκεί να το εκμεταλλευόταν σωστά. Τα 21 γκολ σε 32 ματς που έχει πετύχει σε όλες τις διοργανώσεις αποδεικνύουν ότι η επένδυση που έκανε πάνω του, απέδωσε καρπούς. Αποτελεί τον παίκτη που... μονοπωλεί το σκοράρισμα και είναι μακράν του δεύτερου ο πιο αποδοτικός παίκτης! Η ομάδα άλλωστε έχει μάθει να δουλεύει για αυτόν. Ο Γιορέντε αναλύει: «Από την στιγμή που ο Μπιέλσα ήρθε στην ομάδα, ήθελε να αλλάξουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας.
Ήξερα ότι έπρεπε να βελτιώσω το παιχνίδι μου. Αν τα πράγματα συνέχιζαν όπως την προηγούμενη χρονιά, ήξερα ότι δεν πρόκειται να προοδεύσω. Ο Μπιέλσα ήθελε να έχω ένα πιο σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Ήθελε να βρίσκομαι σε όλο το γήπεδο, να πιέζω τις αντίπαλες επιθέσεις. Μπορώ πλέον να παίξω στα άκρα, να κάνω το δικό μου παιχνίδι και να πετυχαίνω γκολ. Το λατρεύω! Θυμάμαι τον προπονητή να μου λέει όταν ήρθε στην ομάδα: `Ίσως χρειαστεί να φαίνεσαι λιγότερο, αλλά θα είσαι πολύ πιο σημαντικός για την ομάδα`. Εξελιχθήκαμε όλοι και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην προσπάθειά μας να κατακτήσουμε τίτλους». Θέλει τρία γκολ ακόμα για να ξεπεράσει τα 23 του περσινά, αλλά το σημαντικότερο είναι ο ρόλος του μέσα στο γήπεδο. Έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους σέντερ φορ, που κάνουν πολλά περισσότερα από το να σκοράρουν.
Ο Γιορέντε τη φετινή χρονιά
Η νίκη μέσα στο Μάντσεστερ, μία ακόμα δικαίωση για το φετινό οικοδόμημα της Μπιλμπάο, έχει και σημειολογική σημασία. Το ποδόσφαιρο στο χώρα των Βάσκων οφείλει την ύπαρξή του στους Άγγλους άποικους του 19ου αιώνα. Οι πέντε από τους έξι προπονητές της ήταν Άγγλοι ενώ η ασπροκόκκινη φανέλα οφείλει την ύπαρξή της σε αυτή της Σάουθαμπτον, αφού το 1909 ο Χουάν Ελορντούι που είχε σταλεί στο Νησί για να φέρει τις παλιές φανέλες της Μπλάκμπερν στο Μπιλμπάο για την Αθλέτικ, πήρε αυτές των «Αγίων», αφού των «Ρόδων» είχαν εξαντληθεί. Ο Μπιέλσα έδειξε στα «λιοντάρια» το πως θα δαγκώσουν τους... εκπαιδευτές τους! Και οι περήφανοι Βάσκοι, όπως έδειξαν και με την παρουσία τους στη Βόρεια Αγγλία, ξέρουν να ανανγωρίζουν τις αξίες!
πηγή: gazzetta.gr
Τάδε έφη για τον Μπίελσα ο Χάβι Μαρτίνες. Ένας από τους πιο υποσχόμενους αμυντικούς χαφ του ισπανικού πρωταθλήματος που φέτος εντυπωσιάζει σε θέση κεντρικού αμυντικού. Μία από τις πολλές καινοτομίες του Αργεντινού τεχνικού που έχουν μεταμορφώσει την Μπιλμπάο σε ένα εξαιρετικό σύνολο, το οποίο εκμεταλλεύεται στο μέγιστο τα ατομικά χαρακτηριστικά των παικτών που το απαρτίζουν!
Στο ξεκίνημα της καριέρας του στην χώρα των Βάσκων είχε να αντιμετωπίσει αρκετούς επικριτές. Δεν είναι άλλωστε και ο πιο... media friendly προπονητής της Πριμέρα. Αποφεύγει τις συνεντεύξεις και τους δημοσιογράφους, έχει χαρακτηριστεί από εκκεντρικός μέχρι... τρελός και δουλεύει μέχρι τελικής πτώσεως. Αλλάζει δομές που δείχνουν σε πρώτη φάση θεμελιώδεις.
Το περίεργο στυλ του και η εκκεντρική προσωπικότητά του έχουν αποτελέσει τη βάση ακόμα και για... ανέκδοτα στην Ισπανία. Ακόμα και οι παίκτες του, παραδέχονται την... παραξενιά του. Κανείς όμως δεν αμφισβητεί το έργο του. Και στο τέλος, δικαιώνεται! Το ξεκίνημά του στη χώρα των Βάσκων έδινε άλλωστε πρόσφορο έδαφος στους επικριτές του. Στα πέντε πρώτα ματς δεν πήρε ούτε μία νίκη και αρκετοί έβλεπαν την καριέρα του να τελειώνει άδοξα όπως στην Εσπανιόλ το 1998, όπου έμεινε στον πάγκο της για μόλις έξι ματς.
Μ όπλο το πρέσινγκ
Η πρώτη -συμβολική- νίκη ήρθε μέσα στον Οκτώβριο, απέναντι σε μία από τις ομάδες που ξόδεψε αλόγιστα χρήματα μέσα στο καλοκαίρι. Το 2-0 επί της Παρί Σεν Ζερμέν. Τρεις μέρες μετά, ακολούθησε η νίκη στο ντέρμπι των Βάσκων με αντίπαλο την Σοσιεδάδ. Το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι. Μέσα σε τέσσερις μήνες, οι Βάσκοι είχαν ανέβει στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας και είχαν αποκτήσει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας ομάδας του Μπιέλσα, προσαρμοσμένα όμως στην πραγματικότητα και το υλικό τους.
Το υψηλό πρέσινγκ-σημείο κατατεθέν του υπάρχει, αλλά όχι με τη μορφή που το βλέπαμε στην Εθνική Χιλής. Παρά το ότι υπάρχουν ομάδες που έχουν περισσότερες ολοκληρωμένες πάσες μέσο όρο, η ομάδα του Μπιέλσα είναι τρίτη στην κατοχή, πίσω μόνο από την Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα. Δείγμα του αποτελεσματικού πρέσινγκ και των κλεψιμάτων, που ξεκινούν πάντα από την επίθεση.
Η δουλειά που κάνουν οι τρεις μπροστά είναι τρομερή. Το 4-2-3-1 που χρησιμοποιεί συνήθως, φαίνεται περισσότερο ως 4-2-1-3 αφού οι εξτρέμ πρεσάρουν ψηλά για να κλείσουν διαδρόμους από το ξεκίνημα της ανάπτυξης του αντιπάλου. Κατά τη διάρκεια του αγώνα όμως είναι πιθανόν να αλλάξει η διάταξη προκειμένου να παίξει ένας παίκτης ελεύθερος στην άμυνα, αγαπημένη συνήθεια του Μπιέλσα. Η διάταξη γίνεται δηλαδή ένα επιθετικογενές 3-3-1-3, με τα μπακ χαφ όμως να παίζουν ψηλά και να πρεσάρουν.
Μπορεί δηλαδή να θυσιάζεται ένας μέσος για έναν αμυντικό, αλλά είναι πιθανόν η ομάδα να έχει περισσότερο επιθετικό σχήμα! Ένα από τα τρικ του Αργεντινού και το αγαπημένο του σχήμα, το οποίο δεν χρησιμοποιεί με την συχνότητα που το έκανε στο παρελθόν! Απέναντι στη Γιουνάιτεντ, το έντονο πρέσινγκ και ο γρήγορος ρυθμός έκαναν... θαύματα. Τρομερή είναι και η δουλειά που γίνεται στα στημένα, από τα οποία έχει προέλθει το 37% των φετινών γκολ. Η παρουσία του Γιορέντε στην κορυφή, βοηθάει σε αυτό, αφού συχνά-πυκνά κάνει γκολ από στημένες φάσεις.
Τα φετινά γκολ της Μπιλμπάο
Τρόπος | Γκολ | Ποσοστό |
Ανοιχτό παιχνίδι | 23 | 56% |
Στημένες φάσεις | 15 | 37% |
Αντεπιθέσεις | 2 | 5% |
Πέναλτι | 1 | 2% |
Η... επιρροή στη Μπαρτσελόνα
Σύμφωνα με τον... θρύλο, πριν ο Πεπ Γκουαρδιόλα αναλάβει τις τύχες της Μπαρτσελόνα, για κάποιες ώρες συνομίλησε με τον Αργεντινό για θέματα τακτικής, τα οποία στη συνέχεια εφάρμοσε στη Μπαρτσελόνα. «Ο Μπιέλσα είναι διαφορετικός από κάθε άλλον προπονητή στον κόσμο», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά όπως αναφέρει ο Τζόναθαν Γουίλσον, συγγραφέας του βιβλίου «Αντιστρέφοντας την πυραμίδα» σε άρθρο του στον Guardian:
«Η φιλοσοφία αυτής της Μπαρτσελόνα έχει ρίζες στο Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο και στις ιδέες του Ρίνους Μίχελς και του Γιόχαν Κρόιφ στις αρχές της δεκαετίας του `70. Αυτό όμως που έχει γίνει ξεκάθαρο, είναι ότι το στυλ τους είναι το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο μέσα από το πρίσμα του Μπιέλσα. Οι βασικές αρχές του στυλ του Μαρσέλο Μπιέλσα -το συνεχές πρέσινγκ και η υψηλή αμυντική γραμμή- έχουν προέλευση την ολλανδική παράδοση, αλλά το παιχνίδι τους με τρεις στην άμυνα, το οποίο κατ` ομολογία επαναλαμβάνει το 3-1-3-3 του Κρόιφ που χρησιμοποιήθηκε κάποιες φορές στις αρχές της δεκαετίας το `90, λαμβάνει υπόψη τον παράγοντα Μπιέλσα».
Η χρήσιμοποίηση ενός κεντρικού μέσου, του Σέρχιο Μπούσκετς, έτσι ώστε να ξεκινάει επιθέσεις από πίσω είναι... κλασσικός Μπιέλσα, όπως και η επιθυμία να να γίνονται οι μάχες ψηλά στο γήπεδο, κοντά στην περιοχή του αντιπάλου». Ο... Μπούσκετς του Μπιέλσα στην Μπιλμπάο, είναι ο Χάβι Μαρτίνες! Η μονομαχία των δύο τεχνικών στο 2-2 του Μπιλμπάο ήταν εξαιρετική. Δείτε το παρακάτω video.
Τόπο στα νιάτα και ανακάτεμα στην τράπουλα
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο ίσως στη φετινή Μπιλμπάο, είναι η ανανέωση και η χρησιμοποίηση παικτών σε διαφορετικές θέσεις από ό,τι ήταν συνηθισμένοι. Οι Ντε Μάρκος, Ιτουράσπε και Αουρτενέτσε, 22 χρονών οι δύο πρώτοι και 20 ο τρίτος, έχουν ήδη ξεπεράσει τις εμφανίσεις που είχαν πέρυσι σε όλη τη χρονιά και έχουν γίνει βασικά στελέχη. Όπως και ο 22χρονος Αντέρ Ερέρα, ο οποίος αποκτήθηκε πέρυσι από την Σαραγόσα. Ο Αργεντινός φρόντισε να ξεκαθαρίσει από νωρίς σε παίκτες όπως ο Αϊτόρ Οσίο και Κοϊκίλι Λερτσούντι ότι δεν χρειάζονται πια. Ακόμα και ο 29χρονος Νταβίντ Λόπες παίζει ελάχιστα. Ο δρόμος για τους νέους έχει ανοίξει για τα καλά, οι ίδιοι το γνωρίζουν και όχι μόνο παίζουν με εξαιρετική ψυχολογία, αλλά... πίνουν νερό στο όνομα του προπονητή τους.
Ο Χάβι Μαρτίνες, ο οποίος εδώ και κάποια χρόνια θεωρείται ως ένας από τους πιο εξελίξιμους αμυντικούς μέσους στην Ισπανία, αγωνίζεται περισσότερο σε θέση κεντρικού αμυντικού και βοηθάει τόσο ανασταλτικά, όσο και στην ανάπτυξη. Κάνει παιχνίδι από την άμυνα. Ο Όσκαρ Ντε Μάρκος έχει μετατραπεί σε... πασπαρτού στα χέρια του Μπιέλσα. Έχει παίξει από μπακ και εξτρέμ μέχρι κεντρικός μέσος. Η θέση που αναδεικνύει περισσότερο τα προσόντα του είναι στο κέντρο, δίπλα στον Ιτουράσπε.
Η αξία του Μουνιαΐν δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης. Οι μετοχές του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχουν ήδη εκτοξευτεί στα ύψη και το καλοκαίρι αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα πιο «καυτά» ονόματα της αγοράς! Ο μέσος όρος της 11άδας που παίζει στα περισσότερα ματς, συνήθως κυμαίνεται γύρω στα 24 χρόνια! Μία ομάδα που αν μείνει και δουλευτεί, μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα στο μέλλον. Ανεξάρτητα του θα γίνει με τον Μπιέλσα το καλοκαίρι, όταν και λήγει το συμβόλαιό του, έχει αφήσει ήδη την «κληρονομιά» του στο σύλλογο.
Το φαινόμενο Γιορέντε
Όπως παραδέχεται ο ίδιος ο Φερνάντο Γιορέντε, η αξία του αμφισβητήθηκε από αρκετούς στο παρελθόν. Πλέον, δείχνει να παίρνει την εκδίκησή του. «Έκανα ντεμπούτο με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά έφυγε για την Εσπανιόλ και αρχικά ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαε και στη συνέχεια ο Χαβιέ Κλεμέντε ανέλαβαν την ομάδα. Δεν μου έδειξαν εμπιστοσύνη και παρότι ήμουν μόνο 19, προσπάθησαν να με πουλήσουν. ή με είχαν στον πάγκο όλη την ώρα. Με αποκαλούσαν τεμπέλη και έλεγαν ότι δεν τρέχω αρκετά. Αλλά σταδιακά οι άλλοι επιθετικοί έφυγαν, ο Χοακίν Καπαρός με πίεσε να βελτιωθώ και άρχισα να σκοράρω».
Από το ξεκίνημα ο Μπιέλσα κατάλαβε τι... όπλο έχει στα χέρια του, αρκεί να το εκμεταλλευόταν σωστά. Τα 21 γκολ σε 32 ματς που έχει πετύχει σε όλες τις διοργανώσεις αποδεικνύουν ότι η επένδυση που έκανε πάνω του, απέδωσε καρπούς. Αποτελεί τον παίκτη που... μονοπωλεί το σκοράρισμα και είναι μακράν του δεύτερου ο πιο αποδοτικός παίκτης! Η ομάδα άλλωστε έχει μάθει να δουλεύει για αυτόν. Ο Γιορέντε αναλύει: «Από την στιγμή που ο Μπιέλσα ήρθε στην ομάδα, ήθελε να αλλάξουμε τον τρόπο παιχνιδιού μας.
Ήξερα ότι έπρεπε να βελτιώσω το παιχνίδι μου. Αν τα πράγματα συνέχιζαν όπως την προηγούμενη χρονιά, ήξερα ότι δεν πρόκειται να προοδεύσω. Ο Μπιέλσα ήθελε να έχω ένα πιο σημαντικό ρόλο στην ομάδα. Ήθελε να βρίσκομαι σε όλο το γήπεδο, να πιέζω τις αντίπαλες επιθέσεις. Μπορώ πλέον να παίξω στα άκρα, να κάνω το δικό μου παιχνίδι και να πετυχαίνω γκολ. Το λατρεύω! Θυμάμαι τον προπονητή να μου λέει όταν ήρθε στην ομάδα: `Ίσως χρειαστεί να φαίνεσαι λιγότερο, αλλά θα είσαι πολύ πιο σημαντικός για την ομάδα`. Εξελιχθήκαμε όλοι και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στην προσπάθειά μας να κατακτήσουμε τίτλους». Θέλει τρία γκολ ακόμα για να ξεπεράσει τα 23 του περσινά, αλλά το σημαντικότερο είναι ο ρόλος του μέσα στο γήπεδο. Έχει εξελιχθεί σε έναν από τους πιο σημαντικούς σύγχρονους σέντερ φορ, που κάνουν πολλά περισσότερα από το να σκοράρουν.
Ο Γιορέντε τη φετινή χρονιά
Διοργάνωση | Εμφανίσεις | Γκολ |
Πριμέρα Ντιβισιόν | 19 (3) | 13 |
Γιουρόπα Λιγκ | 6 | 3 |
Κύπελλο | 4 | 5 |
Σύνολο | 29 (3) | 21 |
Η νίκη μέσα στο Μάντσεστερ, μία ακόμα δικαίωση για το φετινό οικοδόμημα της Μπιλμπάο, έχει και σημειολογική σημασία. Το ποδόσφαιρο στο χώρα των Βάσκων οφείλει την ύπαρξή του στους Άγγλους άποικους του 19ου αιώνα. Οι πέντε από τους έξι προπονητές της ήταν Άγγλοι ενώ η ασπροκόκκινη φανέλα οφείλει την ύπαρξή της σε αυτή της Σάουθαμπτον, αφού το 1909 ο Χουάν Ελορντούι που είχε σταλεί στο Νησί για να φέρει τις παλιές φανέλες της Μπλάκμπερν στο Μπιλμπάο για την Αθλέτικ, πήρε αυτές των «Αγίων», αφού των «Ρόδων» είχαν εξαντληθεί. Ο Μπιέλσα έδειξε στα «λιοντάρια» το πως θα δαγκώσουν τους... εκπαιδευτές τους! Και οι περήφανοι Βάσκοι, όπως έδειξαν και με την παρουσία τους στη Βόρεια Αγγλία, ξέρουν να ανανγωρίζουν τις αξίες!
πηγή: gazzetta.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου